Dengarlah

Wednesday, 4 May 2011

Kek Lapis Tembikai


Mesti kek ni dpt nama dr rupa dia yg sebijik cam buah tembikai... mmg cantik.. Rasa pn sedap... berbaloi la pnt lelah melapisnya...Amboi..cam pnt sungguh ye... xde la... cuma ni 1st time wat kek lapis versi bakar. Slalunya wat kek lapis kukus rasa x penat sgt.. Tp org kata alah bisa tegal biasa..

Resepi Kek Lapis Tembikai ni akak amik dr Shahrinol Zainol. Tq bebanyak ye tuan punye resepi atas resepi kek yg sedap & cantik ni..

Jom tgk bahan2 nya..

Bahan A: 
12 biji telur (Gred B)
200gm gula halus
250gm tepung Hong Kong
170gm serikaya (tin kecil)
50gm serbuk santan
50gm Horlicks
1 sk esen vanilla
1 sm ovallate

Bahan B:
454gm butter 
400gm susu krimer manis

Bahan C:
Chocolate chip @ kismis hitam secukupnya
Pewarna Merah 
Pewarna Hijau


Cara2

1. Masukkan susu pekat/krimer manis & butter ke dalam mangkuk. Pukul hgga kembang. Warnanya akn bertukar jd seakan putih & bkrim. Ketepikan..


2. Pukul telur, gula, ovallate & esen vanilla supaya telur berbuih sedikit. Pastu, masukkan tepung HK. Mula2 pukul ngn kelajuan rendah. Kemudian, pukul dengan kelajuan tinggi sehingga adunan menjadi putih & berkrim.


3. Masukkan serbuk santan, serikaya & horlicks. Pukul sehingga semuanya sebati. 


4. Campurkan adunan Langkah 1(butter) ngn adunan Langkah 3. Gaul sebati dgn cara kaup balik. Rasanya lbh mudah masukkn adunan Langkah 3 ke dalam adunan Langkah 1(butter). Lg cepat sebati kut.. sbb akak masukkn adunan butter dlm adunan Langkah 3.. lmbt ckit nk sebatikan.. Last2 guna mixer kelajuan plg rendah. Tp mix sekejap je ye...




5. Ambil 12 tbsp adunan & warnakn ngn kaler hijau. 12tbsp tu sya amik penuh membukit.. Pastu masukkn 4tbsp adunan hijau ni ke dlam loyang yg telah dialas kertas & digris tepinya ngn marjerin. Ratakan. Bakar dlm 5-7min @ hgga permukaan atasnya jd perang. Guna api atas bawah dgn suhu 190-200'C. 


Bila dh perang & masak - cucuk ngn lidi ye klau nk tau dh masak ke blom.. kuarkan loyang & tekan permukaan kek ngn sudip tuk kuarkn gelembung udara.. Nampak x garis2 dlm pic 4? tu sbb kena tekan2 ngn sudip kayu tu. Setiap lapisan kena tekan camni tau..


Pastu masukkn lg 4 tbsp adunan hijau lg. Kali ni bakar 190-200'C sehingga permukaan jd agak perang tp kena guna api atas je..Ulang Langkah ni hgga adunan hijau abis..


6. Bila adunan kaler hijau dh abis bakar, kuarkan loyang, kuarkn angin & masukkan 4tbsp adunan kaler ori ke dalam loyang. Ratakan & bakar cam td. Buat 2 lapisan kaler ori..


6. Sementara tggu lapisan kedua kaler ori abis dibakar, masukkan kaler merah dalam adunan baki. Bila lapisan kedua kaler ori dh perang, kuarkn loyang, kuarkn angin & tuang 4tbsp adunan kaler merah ke dlam loyang. Ratakan, taburkan coklat cip & bakar. Ulang langkah ni hgga aduan kaler merah habis. Lapisan terakhir tu akak kurangkn suhu kepada 160'C. Bakar hgga agak perang & kek masak sepenuhnya.. yg akak bakar ni dh terlebih perang...






Siap pn... biar kek sejuk sepenuhnya bru potong.. kalu x nnt comot... tp kn walau pn akak dh bgtau ni, mesti ada gk yg degilkn nk potong masa panas2... termasuk la akak... sbb x sabar nk tgk hasil.. hasilnya.. dpt la potongan kek yg comot sbb coklat cip tu cair lg.. 2 sbb kena tggu hgga kek sejuk sepenuhnya....




Nota :
1. Ari tu akak cuma buat 1/2 adunan je..
2. Kek ni manis bg akak.. akak kurangkn gula & susu tp tambahkn kaya & horlick
3. Akak guna marjerin instead of butter - sbb lupa nk kuarkn butter dr fridge & x sabar nk membaking...
4. Tepung HK ganti ngn tepung gandum je - tp ayak 3x
5. Panaskn oven sblm masukkn kek dlm oven




Selamat mencuba & Happy Baking... 

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...