Dengarlah

Saturday, 7 May 2011

Chicken Chop

Chicken chop ni bkn akak yg masak. Ni hasil air tangan hubby akak. Hubby akak mmg bleh masak cuma dia besa la bnyk sgt virus M dlm badan dia. Dh lama bru dpt rasa lagi air tangan hubby ni. Senang je buat chicken chop ni. Yg remeh ckit nk debonekn je. Klau nk senang, beli je yg siap debone..

Bahan2 Tuk Chicken Chop - tuk 2 org

2 paha ayam
Bread crumb secukupnya
2 biji telur

Cara2


1. Buang tulang ayam yg ada dkt paha ayam tu. Cara nk buang tu camni ... buat insisi (cam doktor la plak) memanjang dr bahagian bawah dkt bahagian lutut ayam tu (x tau istilah sebenar. Sya panggil lutut je.. hehehe..) hgga ke pangkal paha dia. Guna pisau yg tajam ye. Masukkn hujung pisau tu di antara tulang & daging dia. Pastikan anda x terbuang isi dia ye... Buat perlahan2 ye puan2...pastu patahkn tulang d bahagian tgh paha ayam tu. Tulang ni senang nk patahkn sbb dia tulang sendi. Teruskn buang tulang dia hgga ke bahagian pangkal paha. Nk senang, beli je paha ayam yg dh siap buang tulang (debone)

video
Ble dh kuarkan abis tulang dia, basuh & toskan. Pastu amik gandin tuk ketuk2 paha ayam tu. Klau xde gandin, guna je ank lesung.. Ketuk menyeluruh. Pastu taburkn sedikit garam halus ke atas paha ayam tu...


3. Panaskn minyak yg bnyk dalam kuali. Pecahkn telur & kacau guna garfu@whisk. Sediakn gak bread crumb. Lg baik guna golden bread crumb. Yg hubby guna ni yg kaler putih je. Masukkn ayam td ke dalam mangkuk telur. Pastikan sume bahagian dicelup ngn telur. Pastu angkat & masukkn dlm bekas bread crumb. Salut keseluruhan paha ayam ngn bread crumb. Bila dh salut habis, dpt la cam pic no. 4 kt atas tu..


4. Bila minyak dh cukup panas, masukkn ayam yg dh disalut td. Goreng hgga garing & masak. Terbalikkn ayam ye.. takut plak nnt ada yg x terbalikkn..Bila dh garing & ayam dh masak, angkat & toskn..


Siap pn ayam dia.. jom buat sos dia plak... Buat sos dia simple & senang je

Bahan2 tuk Sos
1 tin cendawan butang - hiris nipis2
1 pkt instant mushroom soup - hubby guna brand Campbells..
1 kiub pati daging
sedikit air
sedikit serbuk lada hitam & lada hitam biji yg dh ditumbuk agak halus

Cara2
1. Masukkn sedikit air & instant mushroom soup ke dlam periuk. Masukkn sekali kiub daging. Rebus hgga mendidih & kuah agak pekat. 
2. Masukkn cendawan yg dh dihiris td. Kacau sentiasa
3. Masukkn lada hitam.. masak hgga kuah pekat ikut citarasa anda..Klau kuah x pekat gk.. tambahkn sedikit bancuhan tepung jagung & masak la hgga pekat mana anda nk..
4. Angkat & hidangkn ngn chicken chop td..


So... malam ni bleh la cuba western plak ye..

Selamat Mencuba....

2 comments:

  1. menarik! tp bab nk melapah ni kene masuk kelas dlu la gamaknye

    ReplyDelete
  2. senang je sbnrnya tp sbb x dpt tgk ngn jelas kn klau dr pic.. xpn beli je yg dh siap buang tulang tu.. pastu msk sndri.. jimat dr mkn chicken chop kt kedai..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...