Kek ni dipanggil Kek Karamel sbb ia adalah gabungan kek & puding karamel. Tp rasa karamel dia x sama ngn karamel yg biasa kita mkn tu sbb karamel ni xde putih telur. Dia cuma guna kuning telur. Bahan len sume sama cam puding karamel tu.
Kek yg terhasil mmg cukup lembut & gebu. Teksturnya lbh kurang Kek Kapas@Cotton Cake... bg sesape yg pnh mkn Cotton Kek la..Tp bg sesape yg nk try resepi ni, rasanye lbh baik letak pandan paste ke, strawberry paste ke supaya ada rasa ckit kt kek dia tu
Kek Karamel ni sedap dimakan semasa sejuk... Resepi asal amik dr MUNIRA BAHAROM. TQ atas resepi ni. Tambah 1 lg versi kek kan..
Bahan2
2 1/2 tbsp gula pasir - tuk karamel
Bahan A - Tuk Puding Karamel
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
- akak buh 5 1/2 tbsp
3 biji kuning telur
1 tbsp tepung kastad/tpg jagung
1/2 tsp esen vanila
- campurkan semuanya & kacau perlahan.
- tapiskan
Bahan B - Tuk Kek
140gm @ 1 1/2 cwn tepung gandum*
1 tsp baking powder*
- ayak bahan bertanda * sbnyk 3x
70gm gula kastor
3 biji kuning telur
135ml air
45ml minyak-akak guna 46ml sbb senang nk sukat guna cup & tbsp
Bahan C - buat meringue
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 tsp krim tar tar/ klau xde gntikn ngn jus lemon ckit
-klau dua2 xde, x yah letak tp kena pukul lg lama la
Nampak bnyk sgt kn.. tp x la ssh sgt nk buatnye
Cara2
1. Masukkn 2 1/2 tbsp gula pasir dlm loyang. Buka api yg paling kecil & biar gula mencair & bertukar jd agak perang. Warna perang tu jgn terlalu gelap.. takut hangus & karamel jd pahit..ble gula dh cair sepenuhnya, tutup api, angkat loyang & ratakn karamel di loyang cam pic 4 tu...
2. Sblm nk buat meringue ni, pastikan sume peralatan dlm keadaan kering & x berminyak. Putih telur x bercampur ngn walau sedikit kuning telur & air. Pastu baru masukkan 6 biji putih telur dlm mangkuk yg agak besar. Pukul telur hgga agak kembang. Masukkn krim tar tar. Putar lg. Masukkn gula sedikit demi sedikit & terus pukul hgga mendapat meringue yg kental & bertanduk.. ble terbalikkn mangkuk, adunan meringue x jatuh.. Bertanduk tu cam dlm pic 4 tu. Ketepikan..
3. Tuk Bahan B. Pukul kuning telur, minyak & air hgga kembang. Masukkn gula & pukul lg hgga adunan naik sekali ganda @ kembang. Masukkn tepung sedikit demi sedikit hgga tepung abis. Pukul dgn kelajuan perlahan hgga semuanya sebati...
4. Masukkn adunan meringue sedikit demi sedikit dlm adunan kek dalam Langkah 3 td. Gaul sebati secara kaup balik. Bahagikan adunan kepada berapa kaler anda inginkan.. Akak bahagi 2 je - biru & hijau apple.. Sory lupa nk amik pic bg step ni..
5. Amik adunan tuk puding karamel kt atas td. Kacau sekejap & tuang dlam loyang yg ada karamel tu...
6. Tuang 3 tbsp adunan kaler biru dlm loyang yg ada adunan puding tu. Pastu tuang plak 3 tbsp adunan kaler hijau di tgh2 atas kaler biru td. Pastu tuang 3 tbsp adunan kaler biru di tgh2 atas kaler hijau. Buat selang-seli hgga adunan abis..Ble dh abis, jd la cam dlm pic 4 kt ats tu...
7. Bakar kek dgn kaedah steam-bath @ double-boil iaitu letakkn loyang kek ke dlm 1 lg loyang yg lebih besar dr loyang kek yg berisi air mendidih. Tp akak xde loyang besar, so... akak guna je loyang yg ada, bubuh air mendidih pastu letak loyang atas dulang oven. Pastu letak jaring oven, then, baru letak loyang kek kat atas jaring tu.
Bakar dgn api bawah selama 40min. Pastu bakar ngn api atas bawah selama 30min @ hgga kek masak sepenuhnya. Akak letak pd suhu lbh kurang 165'C.
Nota : Pastikan panaskn oven lbh awal
Kek yg terhasil mmg cukup lembut & gebu. Teksturnya lbh kurang Kek Kapas@Cotton Cake... bg sesape yg pnh mkn Cotton Kek la..Tp bg sesape yg nk try resepi ni, rasanye lbh baik letak pandan paste ke, strawberry paste ke supaya ada rasa ckit kt kek dia tu
Kek Karamel ni sedap dimakan semasa sejuk... Resepi asal amik dr MUNIRA BAHAROM. TQ atas resepi ni. Tambah 1 lg versi kek kan..
Bahan2
2 1/2 tbsp gula pasir - tuk karamel
Bahan A - Tuk Puding Karamel
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
- akak buh 5 1/2 tbsp
3 biji kuning telur
1 tbsp tepung kastad/tpg jagung
1/2 tsp esen vanila
- campurkan semuanya & kacau perlahan.
- tapiskan
Bahan B - Tuk Kek
140gm @ 1 1/2 cwn tepung gandum*
1 tsp baking powder*
- ayak bahan bertanda * sbnyk 3x
70gm gula kastor
3 biji kuning telur
135ml air
45ml minyak-akak guna 46ml sbb senang nk sukat guna cup & tbsp
Bahan C - buat meringue
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 tsp krim tar tar/ klau xde gntikn ngn jus lemon ckit
-klau dua2 xde, x yah letak tp kena pukul lg lama la
Nampak bnyk sgt kn.. tp x la ssh sgt nk buatnye
Cara2
2. Sblm nk buat meringue ni, pastikan sume peralatan dlm keadaan kering & x berminyak. Putih telur x bercampur ngn walau sedikit kuning telur & air. Pastu baru masukkan 6 biji putih telur dlm mangkuk yg agak besar. Pukul telur hgga agak kembang. Masukkn krim tar tar. Putar lg. Masukkn gula sedikit demi sedikit & terus pukul hgga mendapat meringue yg kental & bertanduk.. ble terbalikkn mangkuk, adunan meringue x jatuh.. Bertanduk tu cam dlm pic 4 tu. Ketepikan..
3. Tuk Bahan B. Pukul kuning telur, minyak & air hgga kembang. Masukkn gula & pukul lg hgga adunan naik sekali ganda @ kembang. Masukkn tepung sedikit demi sedikit hgga tepung abis. Pukul dgn kelajuan perlahan hgga semuanya sebati...
5. Amik adunan tuk puding karamel kt atas td. Kacau sekejap & tuang dlam loyang yg ada karamel tu...
6. Tuang 3 tbsp adunan kaler biru dlm loyang yg ada adunan puding tu. Pastu tuang plak 3 tbsp adunan kaler hijau di tgh2 atas kaler biru td. Pastu tuang 3 tbsp adunan kaler biru di tgh2 atas kaler hijau. Buat selang-seli hgga adunan abis..Ble dh abis, jd la cam dlm pic 4 kt ats tu...
7. Bakar kek dgn kaedah steam-bath @ double-boil iaitu letakkn loyang kek ke dlm 1 lg loyang yg lebih besar dr loyang kek yg berisi air mendidih. Tp akak xde loyang besar, so... akak guna je loyang yg ada, bubuh air mendidih pastu letak loyang atas dulang oven. Pastu letak jaring oven, then, baru letak loyang kek kat atas jaring tu.
Bakar dgn api bawah selama 40min. Pastu bakar ngn api atas bawah selama 30min @ hgga kek masak sepenuhnya. Akak letak pd suhu lbh kurang 165'C.
Nota : Pastikan panaskn oven lbh awal
8. Cucuk kek ngn lidi @ kek tester. Klau lidi bersih masa di tarik keluar, maknanya kek dh masak. Biarkn kek sekejap dlm oven.. Pastu kuarkan kek dr oven & tggu kek sejuk sedikit baru kuarkn kek dr loyangnya. Sblm kuarkn tu, guna pisau pemotong kek tuk longgarkn kek dr loyang. Pastu bru bleh telangkupkn kek & kek akan mudah dikeluarkn.. siap pn.. masukkn dlm fridge dlu ye.. bru sedap nk makan nnt...
Nota : Nampak x belang2 kek akak tu x bape jelas? Yg ni sbb akak buh ckit sgt bagi setiap adunan bg setiap lapis. Klau nk, try bubuh 6-8 tbsp adunan masa tuang dlm loyang secara berselang- seli..
Tips
1. Masa buat gula hangus/karamel tu, pastikan gula tidak terlalu perang baru matikan api. Guna api yg plg kecik. Goyang2 @ senget2kn loyang semasa gula mula perang kt tepi2 dia supaya gula jd perang sekata & x hangus. Klau gula dh terlebih perang, akak nasihatkn buat yg baru.. nnt rugi je sbb kek akak rasa pahit jdnya
2. Sebelum telangkupkan/kuarkn kek dr loyang dia, sengetkn loyang sedikit & kuarkn air/kuah karamel dia dlu.. Masa buat ni, tangan sebelah lg kena pegang kek tu supaya x jatuh. Dh kuarkn abis kuah dia, baru telangkupkan kek dlm pinggan @ bekas..
Selamat Mencuba... Happy Baking...
kak nuri, pernah buat guna cara ni tapi x jadi la.. boleh ke kukus je ye..?
ReplyDeletenape x jd ye? x masak ke @ camna? tp akak x tau la bleh kukus ke x..
ReplyDeleteSalam..klau nk ltak paste,bnyak mana nk letak ye?
ReplyDeletewaalaikumussalam... letak dlm 1-2tsp (sudu kecil) je..
ReplyDeleteklu sukatan ni sesuai utk loyang saiz berapa ye?sy guna loyang 24cm,kek jd nipis la...
ReplyDeleteakak gua loyang 8 inci/20cm.. 8 inci ni akak ukur diameter bg bahagian bawah loyang bulat.. Klau guna loyang bulat ni mmg penuh. Loyang yg awk guna tu mmg saiz besar..
ReplyDeletekak..135ml air n 46 minyak 2...kalau guna sukatan sudu/cwn byk mana yer? minyak ape guna...minyak masak ke
ReplyDeleteIda ... minyak 46ml tu akak guna minyak masak besa je yg kita guna tuk menggoreng kt umah.. akak guna 1/8 cup(31ml) + 1 tbsp(15ml) = 46ml
ReplyDelete135ml air tu, ida bleh guna 1/2 cup(125ml) + 2tsp (10ml) = 135ml
Harap dpt membantu... tp ida kena ada set sukatan metrik tu..
Assalam tuan rumah,
ReplyDeleteSinggah ziarah, saya pun dah buat juga. Alhamdulillah semua suka...
Waalaikumussalam Adnazthie... tq sbb singgah cni,, Alhamdulillah.. hilang penat buat kn bila tgk sume org suka..
ReplyDeleteKnpa karamel saya jdi cair ye?xjdi cntik mcm kramel akak buat,air pnas kna ltak smpai paras mana eh dgn loyang kek?
ReplyDeleteselalunya letak 1/2 paras dr loyang kek
ReplyDeleteassalam...warna utk kek guna yg serbuk or yg jenis air?
ReplyDeletewaalaikumussalam nurul.. masa buat kek ni akak guna cecair, star brand..
ReplyDeleteSaya bru je cuba kekkk ni,merekah teruk. Sbab overbeat yg kuning tu ke or suhu kuat sgt?
ReplyDeleterasanya suhu.. sbb setiap oven darjah kepanasan dia x sama... walaupn brand sama...
ReplyDeletesaya dah cuba resepi ni...alhamdulillah,menjadi...tapi...bila kawan saya cuba....kek tu jadi bantat...nape ek? adakah oven juga mempengaruhi...atau dimanakah silapnya?
ReplyDeleteeishass... kwn awk buat, meringue dia jd x? klau meringue x jadi, hasilnya pn x brapa nk jd. Oven rasanya x mempengaruhi la.. tp saya pn x pasti sgt la...
ReplyDeleteaskum n tq byk2...sy dh cuba wt kek nie,tp karemel 2 mcm kureng mjd la...lgpn lau kte kurengkn ckit gula ley x?
ReplyDeletewaalaikumussalam huda.. bleh je kurangkn gula tu.. ikut citarasa sndri.. karamel x masak ke ape?
ReplyDeletesalam kak nuri...nak tnya...puding caramel tu kukus dl ke baru masukkn adunan kek?atau msukb caramel pastu masuk adunan kek terus??xbcampur ke masa double boil nt??nk try buat kek ni...hehe
ReplyDeleteWaalaikumussalam Mama Qaireen..
ReplyDeletePuding x dikukus dlu. Dia x bercampur tp kalu bleh jgn buat hgga loyang bergoncang.. klau jd camtu rasanya bru la bercampur. Masukkn puding pastu tuang je adunan kek di atasnya. Tuang ngn berhati2 & perlahan2 ye..
Salam...saya pun baru test kek ni...frust sangat sebab rasa dia pahit dan macam tak masak2. Karamel jatun gedebuk...tak kering. Kenapa ya?
ReplyDeleteWaalaikumussalam Keluarga Muhsina...
ReplyDeleteRasanya klau sbb pahit mesti sebab masa buat gula hangus/karamel tu gula dia dh terlebih perang. Klau ye.. mmg tu la puncanya..
Muhsina bakar berapa lama?
Pastu kena tunggu btol2 sejuk baru kuarkn kek dr loyang. Pas masak dgn sempurna pn, air gula karamel still ada
salam... akak..nk ty,, yg karamel tu xperlu dikukus dulu ek sblum tuangkn bhn2 kek.. xbercmpur ke dgn karamel tu klu xkukus dulu? maseh..:)
ReplyDeleteWaalaikumussalam.. x perlu.. dia x bercampur sbb adunan kek lbh ringan..so, dia akn dok atas..
ReplyDeleteassalamualaikum..terima kasih atas resipi kek karamel ni..1st time wat menjadi..fmily suka sgt..tunang sy lak ckp mcm bli kt kdai..x caya sy yg wat sniri..huhu..btw thanks a lot..
ReplyDeleteWaalaikumussalam..
ReplyDeleteWelcome dear.. seronok dgr awk cuba menjadi... len kali bleh try resepi lain plak...
cmna lau kita nk tebal karemelnya?
ReplyDeleteDouble kn je adunan je adunan puding
ReplyDeletetumpang tanya..adunan utk kek shj 3 biji telor kuning ja ka?yg 3 bji telor kuning utk karamel tu x pkai la ya sbb sy xnk karamel..cuma nk adunan kek shj..
ReplyDeleteklau nk bleh je masukkn 6 biji kuning telur dlm adunan kek tu... tp adunan meringue kena guna gak tau.. klau x nnt kek x naik gebu & lembut
ReplyDeleteklau nk wat kek je, bakar care biase boley x? x mo gune double-boil
ReplyDeleteAnonymous... yg tu akak x bleh nk pastikan sbb x pnh try lg.. tp selalunya klau kek cam cotton cake ni akak guna double-boil.. tp klau awk nk buat xperiment, apa salahnya mencuba.. pastu bleh la kongsikan hasil dia..
ReplyDeletekak saya nk share pic n' resipi yer.nk buat tapi x sempat2.
ReplyDeletesilakan Nuur
ReplyDeletesalam cik nuri..nk tanye ni. nape lapisan puding tak masak?
ReplyDeleteWaalaikumussalam...
DeleteYg tu akak pn x bleh nk jawab ngn tepat. Tp mungkin sbb suhu bg setiap oven berbeza. So, masa membakar x sama.
Klau pasni nk buat sekali lg, try bakar guna api bawah dlm 50minit. Pastu guna api atas bawah selama 10minit. Pastu check klau kek dh masak. Klau blom, bleh tambah masa membakar lg..
Assalamualaikum..resepi nie mmg tiptop la..siap ade org tempah g ngn sy..alhamdulilah mekasih cik nuri atas resepi yang marvellous..hehehe..
ReplyDeleteWaalaikumussalam.... sama2. semoga sama2 dimurahkan rezki & diberkati.. aminnn....
DeleteAssalamualaikum, kak ! terima kasih ats perkongsian resepi nehh. Alhamdulillah menjadi, first time buat. huhu, mula2 bdebar jgk sbb mak sdare sy yg dah prnah buat tp x mnjadi, tp sy yg bru sje2 test menjadi buat. Alhamdulillah, terima kasih kak. semua org ckp sdp. :)Nabilah
ReplyDeleteWaalaikumussalam Nabilah...
DeleteAlhamdulillah... seronok dgr bila apa yg kita dh buat & org lain buat juga menjadi..
Tq gak sbb sudi mencuba & singgah kt blog akak
Assalamualaikum, same2 kak. lau ngadap laptop, mesti bkak blog akak. tgk2 resepi. huhu. kak, klau pding karamel tuh kita nk tebalkan skit mcm mne yerr? :) Nabilah
ReplyDeleteWaalaikumussalam... klau nk tebalkn karamel, jadikan 1/2 tin susu cair tu kepada 1 tin & telur kena tambah lg 2 biji (amik putih & kuning sekali). Guna telur saiz besar. Bila susu dh tambah, so, sukatan gula pn kena tambah la. Yg tu Nabilah agak2 je.. slalunya akak rasa cikit adunan tu.. Sukatan tepung kastad jdkn kepada 2 sudu besar..
Deletethe best cake i had done
ReplyDeletesalam, kak knp kek sy masak ngah bakar naek elok je..bl angkat n sejukkan terus turun..da jd 'bantat'
ReplyDeleteWaalaikumussalam... yg tu x pasti plak dik. Tp kek ni mmg akan turun sedikit pas masak & sejuk tp xde la bantat
Deletesaya pon..da 3x buat.suma kembang elok time bakar.tp bl angkat kua dr oven jatuh gedebuk,bantat.mmg xnmpak gebu lgsung.
DeleteAla ciannye.. akak pn x tau la dik nape jd camtu.. biasanya kek ni cuma x jd klau adunan meringue dia x jd..
DeleteSalam sis, saya nk try resipi sis ni bole ye? tq
ReplyDeleteWaalaikumussalam.. silakan.. gud luck
Deletesalam kak.. klo xde oven nk bakar kek nie, blh x sy nk kukus saje??
ReplyDeletewaalaikumussalam... akak x pnh try lg kukus.. so, akak dpt nk pastikan bleh kukus ke x..sorry ye..
Deleteassalammualaikum...
ReplyDeletesaya share link resepi kek karamel di fb saya boleh ye!
waalaikumussalam... bleh je.. tp ni sape ye? sbb xde nama
DeleteSalam. Saya Amir dari iluminasi.com. Saya ingin memohon keizinan puan untuk berkongsi sebahagian info dalam artikel ini.
ReplyDeleteResepi tidak akan diambil. Namun, kredit dan link kepada puan telah diberikan.
Puan boleh melihat artikel tersebut di sini: https://iluminasi.com/bm/resepi-pilihan-kek-karamel-paling-lembut-dan-gebu.html
Jika puan mahu saya membuang kandungan yang diambil, boleh hubungi saya dengan kadar segera di amirwrites_271@yahoo.com.
Maklumbalas dari pihak puan adalah amat dihargai :)