Sanggar Peppek ni yg akak tau berasal dr Sulawesi Selatan. Tp x tau la btol ke x? Yg sya tau kaum Bugis yg memperkenalkan menu ni.. & Bugis berasal dr Sulawesi Selatan. Dipanggil Pisang Peppek sbb pisang ni kena peppek- ketuk/pukul dlm bahasa Bugis.
Makanan ni sedap mkn panas2 & makan ramai2 ngn kengkawan.. mesti makan ngn sambal dia skali tau.. baru ada ummmmppphhhh.....
Mudah je nk sediakan menu ni.. Bahan2 pn x bnyk tp nk cari pisang abu kt cni ni kena la p pasar... klau kt kampung, g je amik blakang umah...
Bahan2
Pisang Abu/Nipah yg mengkal/1/2 masak
- ikut la bape bnyk nk ye..
- kopek kulit & rendam sekejap dlm air garam
Bahan tuk Sambal
* klau buat bnyk pisang, kena tambahkn la kuantiti bahan2 sambal ni ye..
5 ulas bawang merah kecik
3 ulas bawang putih
2 biji tomato
7 bji cili padi
sedikit belacan
Garam, Gula & aji secukup rasa
Cara
1st buat sambal dia.. bkn pe ble sambal dh masak, pas goreng pisang nnt, bleh terus mkn kn...
2. Panaskn sedikit minyak dlm kuali. Masukkn bahan tumbuk & belacan. Masak hgga pecah minyak. Pastu masukkn tomato. Kacau hgga tomato agak layu
3. Bila tomato dh layu, masukkn sedikit air. Kacau hgga kuah agak pekat & tomato hancur..Masukkn gula & aji sedikit. Rasa dahulu sblm masukkn garam sbb td dh buh garam & belacan pn dh masin... Masak lg hgga kepekatan yg anda inginkan..tutup api & angkat.. Bubuh dlm pinggan - tggu pisang dia plak
Cara Penyediaan Pisang
1. Pas rendam pisang td, toskan airnya
3. Ketuk & leperkan pisang yg telah digoreng td. Leperkan sume pisang td..
4. Buka api semula & panaskn minyak. Masukkn pisang leper td. Goreng hgga garing.. balikkn ye..,
5. Ble dh cukup garing, angkat & toskan minyaknya...
Pastu masukkn Pisang Peppek dlm pinggan & sambal dia skali.. ajak kengkawang makan.. nyum.... nyumm.. nyummm....
Selamat Mencuba....
No comments:
Post a Comment