Dengarlah

Sunday, 1 May 2011

Nasi Kuning

Nasi Kuning ni lbh kurang sama je ngn Nasi Lemak.. Nasi Kuning ni popular kat Sabah. Cara penyediannya pn lbh kurang sama je ngn Nasi Lemak.. Tp lauk dia bkn sambal ikan bilis. Nasi Kuning ni berlaukkn sambal ikan tongkol..


Bahan tuk nasi
- tuk 4 org makan


1 tin beras wangi - beras len pn bleh..
- akak guna tin susu yg 400gm++ tu
1 1/4 tin santan - guna tin yg sama sukat beras tu
1/4 labu bawang besar kuning - dadukan
1 ulas bawang merah kecil - dadukan
3 helai daun pandan - simpulkn
- x letak sbb xde
1 batang serai - titikkn
1 inci kunyit hidup - tumbuk lumat
- klau xde, guna je serbuk kunyit
1 inci halia - ketuk je biar leper
Garam & gula secukup rasa


Bahan tuk sambal Ikan Tongkol
6 keping ikan tongkol - bkn 6 ekor ye
- cuci, lumur ngn garam, kunyit & sedikit asam jawa
- pastu leh goreng
3 ulas bawang merah kecik
2 ulas bawang putih
1 inci halia
3 sudu makan cili kering yg dh dikisar
Air asam jawa 
Garam, gula & ajinamoto secukup rasa
1 btg serai - titikkn
1/2 labu bawang besar kuning - potong bulat


Bahan dh sediakn kn.. so.. jom mulakan aktiviti masak-memasak


1. Panaskan periuk kukusan. Biar api kecik

2. Panaskn sedikit minyak/mentega/marjerin dlm kuali. Masukkan bawang merah & bawang besar kuning yg dh didadukn td. Kacau hgga naik bau. Ble dh layu, msukkan beras, serai, halia, kunyit, daun pandan & santan. Kacau biar sebati. Ble dh agak kering, masukkn garam & gula. Kacau lg. Biar santan habis diserap oleh beras. 


3. Bila santan dh abis diserap oleh beras, tutup api & tuang beras td ke dalam periuk kukusan yg telah d panaskn. Buka api sederhana kuat. Akak kukus skali telur dlm tu.. Kukus nasi hgga masak. Sekali-sekala, kacau nasi supaya nasi masak merata...

4. Sementara nasi nak masak, bleh la buat sambal dia. Blend/tumbuk bawang merah, bawang putih & halia. Ketepikan. Panaskn minyak dlm kuali. Masukkn bahan tumbuk, cili kering kisar & serai. Masak hgga pecah minyak/hgga cili kering masak. Pastu masukkn air asam jawa ikut masam mana nk. Masukkn gk sedikit air. Kacau & biar mendidih & pekat sedikit


5. Ble dh agak pekat ckit, masukkn bawang besar & ikan tongkol goreng td. Masukkn garam, aji & gula secukup rasa. Kacau & biar seketika hgga bawang layu sepenuhnya... Pastu bleh la angkat

6. Ble nasi & sambal ikan tongkol dh masak, bleh la hidang cam kat atas tu... selamat menjamu selera...

Selamat Mencuba...& Happy Cooking...
Publish Post

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...