Dengarlah

Thursday 28 April 2011

Puding Karamel Tanpa Telur

Resepi asal puding ni adalah drpd firasyira kt web myresepi. TQ tuan punye resepi..Bagus gk idea Firasyira ni. Ye la ada org yg mmg alah pada telur. At least dpt  gk la dorg merasa puding karamel kn.. Tp akak dh ubah ckit resepi ni ikut selera akak. Puding ni senang nk disediakn.. bg sesape yg besa mkn dadih, haa lebih kurang camtu la rasa dia..

Sedap gk tp bg akak yg dh besa mkn puding karamel yg guna telur.. rasa dia kurang ckit.. Pasni ble dpt buat len kali, nk masukkn telur 1@2 biji la..


Jom sediakan puding ni
* resepi asal rujuk www.myresepi.com

3 tbsp gula pasir
1 tbsp air
- wat karamel

Bhn A
1 pkt /7gm agar2 serbuk
4 cwn/ 1000ml air
2 1/2 senduk rata gula
* senduk yg kita guna tuk cedok nasi tu

Bhn B
1 tin susu cair
2 1/2 tbsp tepung jagung
3 tbsp bes minuman perisa jagung brand Yakin
* campurkan semua & tapiskan

Cara

1. Masukkan gula pasir ke dalam loyang. Buka api kecik. Ble gula dh cair & berwarna keperangan, masukkn 1 tbsp air. Biar hgga gula larut sepenuhnya. masak hgga agak pekat. Ble dh pekat, tutup api & ketepikan 

2. Campurkan semua bahan B & kacau sebati. Pastu tapis & ketepikan


3. Didihkan Bahan A. Kacau sentiasa 


4. Ble Bahan A dh mendidih, kecilkan api & masukkan Bahan B yg dh ditapis. Kacau hgga agak likat. Adunan ni mmg cair.. lebih kurang nk buat dadih. Bila dh mendidih & agak likat, matikan api & tapiskn terus dlm loyang yg ada karamel td..


5. Biarkan sejuk sblm loyang dimasukkan dlm peti sejuk.. Ble dh sejuk bleh la kuarkn puding tu drpd loyangnya.. sedap dimakan sejuk2.. 

Siap pn hidangan Pudingan Karamel Tanpa Telur

Selamat Mencuba..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...