Lama x buat puding. Tp ble tgk pic puding ni kt album Marizah Miza.. terus tgoda. Lgpn mudah je nk buatnye.. tu yg penting tu.. senang tp sedap..hehehe.. sume nk mudah kn..Dlm album Marizah, x bgtau pn nama puding ni.. Dlm album Dolce de Amor , letak Dosiplan.. Akak plak buh la nama Puding Biskut & Roti Berkaramel.. Jgn marah ye Dolce. Resepi ni dicedok sikit dr Miza, bnyk dr Dolce & sedikit ubahsuai dr akak sndri.. Minta maaf ye Dolce..
Tp puding ni mmg mabeles.. hgga mengorek sisa2 karamel kt loyang tu..Akak rasa lg sedap dr puding karamel yg guna susu cair & telur je tu.. Pas kuar dr fridge.. lagi sedap..
Meh tgk bahan2 nk buat puding sedap ni..
15 keping biskut krim kraker
2 keping roti putih/sandwich
2 1/2 tbsp gula pasir - wat karamel
2 biji telur Greb B
1/2 cwn susu krimer manis
1 cwn susu cair
1 cwn air
1 tbsp gula pasir
sedikit coklat masakan - optional
Cara2nye..
1. Masukkan 2 1/2 tbsp gula dlm loyang. Buka api kecik. Masak hgga gula jd perang.. jgn smpai gula terlalu gelap.. nnt pahit plak puding tu. Ble kaler perang dia dh cantik, tutup api & ketepikan. Biar karamel tu sejuk.. sementara tu panaskn periuk kukusan
2. Carik2kn roti & rendam dlm air. Ble dh lembik.. bleh la guna penapis tuk toskan air die. Ketepikan jap..
3. Biskut plak.. masukkn je dlm plastik & hancur2kn.. x yah halus sgt... ketepikan
4. Cairkan coklat masakan secara double- boil. Biarkn sejuk ckit. Ketepikan
5. Masukkn telur dlm mangkuk & pukul ringan telur tersebut
6. Pastu masukkan susu pekat, susu cair, air & gula pasir. Kacau sebati. campuran ni mmg sgt cair tp jgn panik plak. mmg camtu. Ble air dlm kukusan dh mendidih, masukkn roti & biskut dlm mangkuk td. Kacau sebati.. Bahagikan adunan kepada 2. 1 adunan, campurkn ngn coklat cair td.. 1 lg biar ngn kaler ori dia..Klau nk wat 1 kaler pn bleh gk. Ble dh msukkn roti & biskut, kacau sebati & terus masukkn dlm loyang.. lg senang kn..
6. Tuang adunan kaler ori dlm loyang karamel td. Pastu tuang adunan kaler coklat plak. Then, tuang adunan kaler ori. Pas2, suka ati la nk buat camtu je ke @ nk selerakkan adunan kaler coklat tu...
7. Masukkan loyang dlm periuk kukusan. Masak slama 20min @ hgga masak. Cover penutup periuk ngn towel bersih. Klau xnk, tutup loyang ngn aluminium foil..Ble dh masak.. biar btol2 sejuk baru terbalikkan puding atas bekas.. time ni bleh la mkn.. x pn msukkn dlm fridge dlu..
Ni la rupa Puding Biskut & Roti Berkaramel? X tergoda ke???
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment