Dengarlah

Sunday 24 April 2011

Ayam Goreng Crispy

Resepi asal ayam goreng ni adalah drpd jiran.. kak Ani namenyeee.. ayam goreng ni sedap mkn panas2. Bleh cicah ngn sos @ apa2 sambal yg u all suke..

Bahan2..

A - Tepung Salut
1/2 cwn tepung beras
2 cwn tepung gandum
1 1/2 tbsp serbuk cili
3 tbsp serbuk kari
2 tsp garam
sedikit ajinamoto

Cara
Masukkan sume bahan dlm mangkuk & gaul sebati.. guna mangkuk & sudu yg kering tuk menggaulkn bahan2 ni... Dh sebati, bleh la simpan dlm bekas ke dalam udara.. Tepung salut ni bleh simpan lama.. ble nk guna amik je yg dh siap campur ni.. so, x perlu lg nk beli tepung salut kt kedai.. 


 B
1/2 kg ayam - potong ikut suka, cuci & toskn
1 biji telur
1/2 cwn air paip

Cara

1. Pecahkn telur dlm mangkuk. Tambahkn air & kacau sebati. Guna garfu. Tuang tepung salut dlm bekas kering yg lain.. Sementara tu panaskn minyak yg bnyk dlm kuali..

 2. Masukkn seketul@2 ketul ayam dlm bancuhan telur td. Golekkn. Pastu, kuarkn ayam td & golek2kn dalam tepung salut. Pastu celup ayam td sekali lg dlm bancuhan telur. Angkat & golekkan skali lg dlm tepung salut..


3. Masukkan ayam dlam kuali yg telah panas minyaknya.. tp jgn terlampau panas.. Masukkn ayam sebnyk mana minyak tu dpt cover. Tutup kuali sepaya ayam dpt msk ngn menyeluruh.. Balikkn ayam dlm 2@3 kali.. Goreng hgga keperangan... Angkat & toskan. Pastu bleh la hidang..


Izatti suka sgt mkn ayam goreng ni xspecially part wings dia.. d harap resepi ni dpt membantu ble nk goreng ayam bersalut tp xde tepung salut segera..

Selamat Mencuba..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...