Kuih ni yg akak tau berasal dr Indonesia tp area mana x tau la.. Kt semenanjung ni x pnh jumpe lg org jual pisang molen ni.. kt Sabah area Sandakan & Tawau ade la.. Pisang Molen sebenarnya adlah pisang yg dibalut ngn doh. Doh nya rapuh cam doh pai.. Kuih ni mmg sedap... bg sesiapa yg x pnh rasa lg.. cube la wat sndri ye.. Resepinye akak google2 gk kt tenet ni.. akak amik resepi dia dr cni... www.dunia-ibu.org.
Jom tgk bahan2 dia
6 biji pisang tanduk/raja
- kalau pisang yg besar & panjang kerat 2 dahulu, pastu belah 2 lg.. so, 1 biji pisang leh dpt 4 potong
- tp klau dpt pisang yg kecik & comel, x yah nk kerat.. balut je trus.. nnt dapat pisang molen yg bulat & comel gk.. hehehe...
minyak tuk menggoreng
Tuk Kulit/Doh
350gm tepung gandum
50gm gula halus
1/2 tsp esen vanila
1/4 tsp garam
125gm marjerin
1 biji telur - optional
Air secukupnya
* dlm resepi letak 75ml air - tp akak x guna habis pn
Cara2
1. Masukkn semua bhn kering dlm mangkuk & gaul sebati. Masukkan marjerin & gaul ngn hujung jari hgga adunan mjadi butir2 kecil
2. Masukkn telur & guna senduk kayu tuk menggaul adunan. Gaul sebati. Pastu masukkn air sedikit demi sedikit sambil kacau adunan hgga sebati. Gaul hgga mendapat doh yg licin & x melekat kt jari
3. Amik sebahagian doh & letak atas papan pencanai. Canai nipis adunan secara memancang. Kenipisan/ketebalannya ikut citarasa anda. Ble dh nipis, kerat doh cam pic no.3 di atas.. dpt la bentuk tape. Lebar dia lbh kurang 2cm..
4. Ambil sehelai tape & balut pisang hgga jd cam bentuk siput cam dlm pic no. 1 di atas.. Pastikan pisang dibalut sepenuhnya & balutan kemas. Klau x nnt terbuka msa digoreng.. Buat hgga pisang habis d balut semuanya..
5. Panaskn minyak & goreng pisang molen cam goreng pisang goreng. Ble dh keperangan, angkat & toskan.. Pastu bleh la menikmatinyeee.... sedappp... x cukup 1..
Jom tgk bahan2 dia
6 biji pisang tanduk/raja
- kalau pisang yg besar & panjang kerat 2 dahulu, pastu belah 2 lg.. so, 1 biji pisang leh dpt 4 potong
- tp klau dpt pisang yg kecik & comel, x yah nk kerat.. balut je trus.. nnt dapat pisang molen yg bulat & comel gk.. hehehe...
minyak tuk menggoreng
Tuk Kulit/Doh
350gm tepung gandum
50gm gula halus
1/2 tsp esen vanila
1/4 tsp garam
125gm marjerin
1 biji telur - optional
Air secukupnya
* dlm resepi letak 75ml air - tp akak x guna habis pn
Cara2
1. Masukkn semua bhn kering dlm mangkuk & gaul sebati. Masukkan marjerin & gaul ngn hujung jari hgga adunan mjadi butir2 kecil
2. Masukkn telur & guna senduk kayu tuk menggaul adunan. Gaul sebati. Pastu masukkn air sedikit demi sedikit sambil kacau adunan hgga sebati. Gaul hgga mendapat doh yg licin & x melekat kt jari
3. Amik sebahagian doh & letak atas papan pencanai. Canai nipis adunan secara memancang. Kenipisan/ketebalannya ikut citarasa anda. Ble dh nipis, kerat doh cam pic no.3 di atas.. dpt la bentuk tape. Lebar dia lbh kurang 2cm..
4. Ambil sehelai tape & balut pisang hgga jd cam bentuk siput cam dlm pic no. 1 di atas.. Pastikan pisang dibalut sepenuhnya & balutan kemas. Klau x nnt terbuka msa digoreng.. Buat hgga pisang habis d balut semuanya..
5. Panaskn minyak & goreng pisang molen cam goreng pisang goreng. Ble dh keperangan, angkat & toskan.. Pastu bleh la menikmatinyeee.... sedappp... x cukup 1..
Menu minum petang dh siap...
Selamat mencuba & Nikmati la hasil air tangan sendri.... puas hati..
salam kak. akak sangat kreatif. semoga perkongsian ini akan memberi kebaikan kepada semua pihak termasuk akak
ReplyDeleteWaalaikumussalam Ilham Kek Bonda..
ReplyDeleteInsyaAllah... Amiinnn...