Dh slalu sgt msak ayam kicap. Ayam masak kicap mmg feveret somi yg mmg hantu kicap.. Klau mkn, x sah klau xde kicap... Kdg kita masak kicap, tp dia dok amik gk kicap dlm botol tu.. Resepi ni akak variasikn ckit.. rasa mmg dh berubah ble letak kerisik tp yg plg penting resepi ni tetap sedap..
Cara masak sama je ngn ayam masak kicap besa cuma bezanya buh kerisik je la. Kerisik ni lebihan kerisik masak peria sumbat ari tu..
Bahan2
5 ketul ayam - bersihkan & lumurkn garam & kunyit
1 bji kentang - kupas kulit, basuh & potong dadu
1/2 batang lobak merah - potong dadu
2 ulas bawang merah kecik
2 ulas bawang putih
1cm halia
1cm lengkuas
1-2 sudu makan cili kering yg telah dikisar
1/2 labu bawang besar kuning - potong bulat
2 sudu makan kerisik
Kicap secukupnya
Secubit stok ayam
Cara
1. Goreng ayam hgga masak. Ketepikan
2. Goreng kentang hgga empuk. Ketepikan
3. Sementara goreng ayam tu, tumbuk bawang merah, bawang putih, halia & lengkuas hgga lumat
4. Masukkan sedikit minyak dlm kuali & panaskn. Masukkan cili kering kisar & masak hgga cili kering pecah minyak @ masak
5. Msukkn bahan tumbuk. Kacau hgga bahan tumbuk layu & naik bau. Masukkan kicap & sedikit air ikut bnyk mana kuah yg anda nk..
6. Ble dh mendidih, masukkn lobak merah & masak hgga agak empuk. Masukkn bawang besar. Masak seketika
7. Masukkn ayam & kentang yg tlh digoreng td. Masukkn skali secubit stok ayam & kerisik..Kacau hgga kuah mendidih & agak pekat sedikit.. Tutup api, angkat & hidangkn. Tu je..
Selamat Mencuba...& Happy Cooking....
No comments:
Post a Comment