Dengarlah

Saturday, 16 April 2011

Peria Sumbat

Lunch td aku masak peria sumbat.. dh bertahun dh x masak menu ni. Dlu masa kt Sabah, mak rajin masak menu ni sbb peria tanam sendri. Lagipn menu ni, feveret my daddy... Rindu kt sume family.. huhuhu... Dh2.. tggalkn cite2 sedih.. jom kita masak2..

Bg sesape yg x pnh try resepi ni, try la... mmg sedap.. Mkn ngn nasi putih & ikan masin.. gandingan yg mantap...

Jom tgk bahan2 tuk masak peria sumbat ni...

1 biji peria yg sederhana besar
1/2 cwn santan cair
1 cwn santan pekat
5 biji cili padi - tumbuk halus
sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Secubit ajinamoto

Bhn tuk sumbat

1/2 biji kelapa parut putih - yg slalu org buat tuk inti kuih tuuu..
2 sudu mkn udang kering - sangai sekejap ye..
1 1/2 biji bawang merah besar
2 ulas bawang putih
1/2 sudu teh lada sulah (biji)
Gula & ajinamoto secukup rasa
Ajinamoto tu bleh skip klau xnk

Cara Nak Masak ye puan2..

1. 1st kita kena sediakan isi tuk sumbat peria tu. Ambik pan @ kuali & goreng kelapa parut putih.. Masa goreng ni kena guna api kecik & puan2 kena rajin2 kacau. Klau x nnt kelapa tu hangus plak..

Goreng hgga keperangan & kelapa tu keras & kasar masa kita sentuh ngn jari. Masa tu bleh la angkat.


2. Masa tgh2 panas tu, masukkn terus kelapa goreng td ke dalam lesung batu & tumbuk separa halus ye. 



3. Pastu, masukkn udang kering, bawang merah, bawang putih lada sulah, gula & aji . Tumbuk lg hgga sumenya hancur & sebati..Tp x yah tumbuk halus sangat smpai kuar minyak cam yg slalu jual kat pasar tu.
Bile sumenya dh sebati tu, dpt la campuran camni

4. Kuarkn campuran kerisik td & masukkn dlm mangkuk. Buh  air ckit. Kacau sebati & ketepikan

5. Ambik peria. Ni la saiz peria yg aku guna. Potong la ikut besar mana nk. Aku potong 4 je




6. Dh potong2 tu, rebus je trus dlm periuk. Letak 1 tsp garam. Masak hgga 1/2 masak je. Angkat & toskn

7. Ble dh agak sejuk & dh bleh pegang, amik sudu & guna batang sudu tu tuk kuarkn isi perut peria td. Kuarkn abis tau.. Pastu dpt la bentuk2 cam kt bawah ni 


8. Amik campuran kerisik yg kita dh sediakn td. Guna sudu & masukkn campuran kerisik ke dalam peria.



9. Jangan isi penuh sbb kita nk tutup nnt. Isi hampir penuh je. Untuk menutup bahagian yg terdedah tu, amik salah satu potongan peria yg kedua2 hujungnya berlubang & belah 4. Pastu buat la agak2 bulat & guna la cebisan ni tuk menutup peria tu supaya isinya x terkeluar masa proses memasak nnt. 
camni la rupa peria tu ble sumenya dh kena sumbat

10. Lebihan kerisik tu, masukkan ke dalam periuk. Masukkan sekali santan pekat, santan cair, cili padi tumbuk & serbuk kunyit. Masukkan juga peria2 yg dh disumbat td ke dalam periuk. Then buka api... 


11. Bile dh nk masak tu, masukkn garam, gula & aji ikut citarasa lidah masing2. Ble sumenya dh cukup rasa & peria dh masak, bleh la matikan api.
Pastikan kuah d kacau selalu supaya x pecah minyak. 


Ni la hasilnya... pasni jgn lupa goreng ikan masin plak...hehehe....


SELAMAT MEMASAK

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...