Dengarlah

Thursday, 14 April 2011

Perencah Ikan Bilis


Assalamualaikum...

Lunch td msk pe??? 

Ari ni aku masak simple je tuk lunch - perencah ikan bilis, sayur taugeh + fishball goreng, telur dadar & nasi putih. Walau simple tp tetap sedap...

Ari ni aku nak kongsi resepi perencah ikan bilis. Masa sekolah menengah & kat U dlu, selalu buat tuk bawak g hostel. Tp msa tu, aku x guna ikan bilis, tp udang kering.. ye la masa tu, aku dok Sandakan, so, udang kering murah. Kat cni x dpt la. Dlu slalu buat sampai 1/2 kg udang kering. Kadang2 buat mix - ikan bilis + udang kering.. 


Senang je nak masak perencah ni, cuma amik masa ckit... Jom tgk bhn2nya :



1 mangkuk ikan bilis
7 batang cili kering - rebus dahulu
2 1/2 biji bawang merah besar
3 ulas bawang putih
7 biji cili padi - klau nk pedas leh tambahkn cili padi lg
Garam & gula secukup rasa
Ajinamoto - optional

Cara2


1. Masukkn sume bahan dlm blend & blendkn. X yah blend halus sgt. Tp sblm nk blend tu, basuh la sume bahan2nya ye...

2. Panaskn minyak dlm kuali - agak2 je

3. Tuang bahan2 yg telah dblend td dlm kuali

 4. Masak perencah hgga agak pekat & kering


 5. Bila dh agak kering, msukkn sedikit gula & garam & ajinamoto bg yg nak la. Klau xnk bubuh pn xpe


 6. Masa ni api kena kecikkan coz takut terhangit plak & kena kacau sentiasa.


7. Teruskan memasak hgga perencah agak kering cam kt pic kt atas ni

8. Bila dh kering, bleh la angkat & hidang ngn nasi putih panas2.. 



Bila nk masak nasi goreng tp malas nk menumbuk bawang & cili, gunakn je perencah ni.. cepat & sedap...

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...