Dengarlah

Saturday, 16 April 2011

Peria Goreng Rangup



1st time makan peria goreng ni msa bln Ramadhan thn 2008 klau x silap la. Tp yg pastinya aku knl mkanan ni kt semenanjung ni la. Kt Sabah, x pnh plak jmpa peria goreng. Tp x tau la skrg ni. Masa tu kak ipar slalu beli kt kedai mamak. Sedap plak. Beli kt kedai x puas mkan. Klau buat sndri, jimat & puas makan. 


Sbnrnya senang je nak buat peria goreng ni. Bhn2 pn x bnyak. 


Bhn2 dia
1/2 batang peria
3/4 cwn tepung gandum
secubit soda bikarbonat
1/2 peket serbuk perisa kari mi segera- apa2 brand pn bleh 
klau xde - gantikan ngn 1 sudu mkn serbuk kari, garam & aji secukup rasa
Air secukupnya


Cara2

1.  Basuh peria & hiris senipis yg boleh. Klau tebal nnt x rangup & rasa pahit

2. Rendam peria yg telah dihiris td ngn air garam dlm 5min. Pastu buang air garam & rendam plak ngn air kapur slama 2-3min. Buang air & toskan

3. Masukkan tepung, serbuk perisa kari & soda bikarbonat ke dalam mangkuk. Masukkan air & kacau sebati. Buat batter cam batter tuk pisang goreng 

4. Panaskn minyak dlm kuali. Guna minyak bnyk sbb kena deep fry. Pastu msukkn peria td ke dalam batter. Jgn masukkan sekali gus. Masa nk goreng tu kena masukkn sekeping2..


5. Goreng hgga keperangan. Guna api sederhana. Balik2 kan peria supaya gorengan rata & lbh rangup 

6. Angkat & toskn bila dh masak & keperangan. Siap pn... senangkn..Bleh makan puas2....


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...