Assalamualaikum....
Petang ni aku buat kuih ketayap. Kt Sabah org panggil kuih dadar. Ank buah aku plak panggil kuih gulung. Kuih ni antara kuih yg paling awal aku pndai buat. seawal umur 7@8thn. Adik bradik ramai cam akak ni, mmg kena blajar masak awal2 lg. Ye la mak bapak keja.. Aku plak ank perempuan yg sulung. Igt lagi, akak slalu wat kuih tuk antar kt tmpt keja mak..
Tggalkn kesah lama... jom kita masak2... Kuih dadar ni sbnrnya aku x pnh sukat ukuran dia ble nk msk tp sbb nk masukkn dlm blog ni, aku sukat la td.. haaaa... bru tingat.. ada 1 lg nama dia.. cube teka...
Bhn2nyee..
1 1/4 cwn tepung gandum
1 3/4 cwn air paip
1/2 sudu teh (tsp) garam
1 biji telur
pewarna merah & hijau
* klau ada pandan paste & jus pandan lg best
Cara2nyee...
1. Masukkn tepung, air, garam & telur ke dalam mangkuk & kacau sebati
2. Ble dh sebati tu, tapiskn adunan tu supaya kuih dadar kita nmpak smooth je.. klau tak takut nnt timbul jerawat la.. hehehe.. gurau je..
3. Asingkan sedikit adunan dlm mangkuk & bubuh kaler merah..Adunan yg bnyk plak bubuh kaler hijau.. Nampak cantikkn paduan merah & hijau
6. Letakkan inti cam akak buat dlm pic kt bawah ni. Jgn tekezut lak tgk pic kat atas corak len, pic kat bawah ni corak len.. sbnrnyeee.. corak yg atas tu akak tlupa nk amik pic masa nk gulung.. hehehe.. sori ye..
7. Pastu lipat la ikut kreativiti masing2. Akak lipat cam dlm pic kat bawah ni je..
8. Uiks.. magik la.. buat 1 je td.. dh dpt sepinggan... hehehe... bestnye lau btol2 jd cam2.. jgn la ada plak yg tggu je ye.. kena la ulang Langkah 4 hgga Langkah 7 hgga sume adunan abis. Xdenye nk dpt sepinggan lau tggu je ye cik adik...
Selamat Mencuba & Selamat Menjamu Selera
terima kasih....maaf ambik ilmu mcmana nak buat belang beling...tkasih
ReplyDeletesama2... xpe, kita sama2 blajar..
ReplyDelete~ YESSSS ... akhir dpt gak tgk cara2 wt belang nye ... maceh tuan pnye resipi ... smOga bertambah rezeki dan d berkati Oleh NYA .. AMINN
ReplyDeleteSama 2.. smoga rezki kita sama2 semakin murah.. Aminn...
ReplyDeleteHi kak...syok abis I baca resepi akak ni...I ni tak pandai masak kak tp suka tengok org masak & makan je...hehehe...a/way...resepi akak mengancam..gitu w beautiful pics.
ReplyDeleteHi.. apa yg syoknye? cam drama ke? Hehehe....TQ atas pujian tu.. akak xde high tec camera.. guna hp je..
ReplyDeletesalam..saya mintak izin nak amek resepi ni ya...:)
ReplyDeletex penah nampak pulak kulit kuih yg berbelang2 nih...hehe
waalaikumussalam.. diizinkn.. dh mmg publish kt blog ni tuk share.. TQ sbb nk try..
ReplyDeletemenarik!.. tp kak.. sy tak tau camne nak buat inti dia.. bole tlg tunjuk ajar? huhu
ReplyDeleteAdriea ...inti tgk kt cni...http://bakery2embroidery.blogspot.com/search/label/Inti.. ada versi sbnrnya nk sediakn inti ni.. tp akak slalu guna yg ni..
ReplyDeletethnx kak.. appreciate it :)
ReplyDeletewelcome dear...
ReplyDeletebez la blog akak ni,..suka sgt,.:)
ReplyDeleteTQ hazzu..
ReplyDeletesalam...nk tanye knp x kasi resipi utk inti ketayap..eeehehe...ini hanya kulit je kan....
ReplyDeletewaalaikumussalam.. inti akak ada masukkn dlm N3 lain.. search je inti @ klik je kat "Inti" kt sebelah kanan bawah "Yang Aku dh Buat"
Delete