Inti kelapa ni aku buat tuk kuih dadar@ketayap td.. Tp inti ni bleh gak diguna tuk kuih bom, pau kukus@goreng, kuih koci @ mkn ngn pulut pn sedap gk..
Mudah je nk buat inti kelapa ni..
Bhn2nya..
1 bji kelapa parut putih kt kampung senang nk dpt.. lau kt bndar ni ssh ckit, kelapa tuk santan bnyk la. Yg akak guna ni kelapa saiz besar ye.
1 batang gula melaka - (cuba cari yg gelap ckit kaler dia) potong2 jd ketulan kecik
1 cwn air
1 tsp garam- klau kelapa kecik kena kurangkn
3 sudu mkn@besar gula pasir
1 btg kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 helai daun pandan - simpulkn, tp akak x letak coz xde..
2 sudu besar tepung gandum
Cara nk buat
1. Masukkan air & gula melaka dlm kuali & jerang hgga gula hancur & melarut. Biar mendidih sekejap. Angkat & tapiskan. Basuh kuali td & masukkn semula air gula ke dalamnya
Mudah je nk buat inti kelapa ni..
Bhn2nya..
1 bji kelapa parut putih kt kampung senang nk dpt.. lau kt bndar ni ssh ckit, kelapa tuk santan bnyk la. Yg akak guna ni kelapa saiz besar ye.
1 batang gula melaka - (cuba cari yg gelap ckit kaler dia) potong2 jd ketulan kecik
1 cwn air
1 tsp garam- klau kelapa kecik kena kurangkn
3 sudu mkn@besar gula pasir
1 btg kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 helai daun pandan - simpulkn, tp akak x letak coz xde..
2 sudu besar tepung gandum
Cara nk buat
1. Masukkan air & gula melaka dlm kuali & jerang hgga gula hancur & melarut. Biar mendidih sekejap. Angkat & tapiskan. Basuh kuali td & masukkn semula air gula ke dalamnya
2. Masukkan sume bhn2 yg len kecuali tepung gandum. Masak ngn api kecik hgga airnya kering..
Kelapa yg dh agak kering
3. Ble dh agak kering, masukkn 2 sudu makan tepung gandum. Kacau sebati. Tepung ni tuk elakkan inti berderai. Masa ni guna api yg paling kecik. Kacau lg hgga btol2 kering. Kena kacau sntiasa ye
4. Ble dh cukup kering, angkat & biarkn sejuk...
Pas ni bleh la wat kuih ketayap yg lawo tu ye..
No comments:
Post a Comment