Dengarlah

Thursday, 7 April 2011

Nasi Ayam Penyet

 Ni adlh antara menu nasi ayam yg dh jadi feveret aku.. Sambal dia tu yg buat aku x bleh nk lupa.... Tq bebanyak kpd blogresipi  sbb sudi berkongsi resepi ni kt www.myresepi.com. Tp aku dh ubahsuai resepi ni ikut selera aku. Kdg2 buat sambal tuk mkn ngn ikan goreng @ daging tauhu goreng. Best hgga ke akhirnya... hehehe...


Buat nasi ayam ni senang je... cuma ambik msa la.. tp hasilnya mmg memuaskn..


Bhn2
1 kg ayam 
- potong la ikut besar mana n
- bersihkan & rebus 1/2 masak. Lau msk pn xpe. Msa rebus tu ketuk 1cm halia & masukkn dlm periuk. Angkat ayam yg dh 1/2 masak & perap ngn bhn perap sehari sblm nk msk nasi ayam ni. Simpan air rebusan tuk msk nasi & sup dia


Bhn perap - 1/2 sudu makan jintan manis*
                   - 1/2 sudu makan jintan putih*
                   - 3 sudu makan ketumbar* 
                   - 1 sudu makan serbuk kunyit
                   - 1 sudu makan serbuk kari
                   - 1 sudu teh lada sulah biji
                   - 3 ulas bawang putih
                   - 1cm halia
                   - 1 1/2 sudu teh garam
                   - sedikit air
1. Sangai bhn2 bertanda * 
2. Pastu msukkn sume bhn dlm blend & blend halus
3. Lumurkn bahan kisar pada ayam & perap semalaman. Msukkn dlm peti ais ye.. kang perap cam2 je... esoknya dh busuk..


Cara nk goreng ayam
1. Kuarkn ayam dr peti sejuk sejam sblm nk goreng
2. Panaskn minyak secukupnya dlm kuali
3. Lumurkn ayam ngn tepung beras & masukkn ayam dlm minyak yg dh panas
4. Goreng ayam hingga garing & angkat 


Bhn2 tuk Nasi
2 tin susu (550gm) beras - lau nk sedap guna beras wangi
- basuh & toskn
2 tin susu air rebusan ayam - yg rebusan yg d simpan semalam tu
2 sudu mkn marjerin/ butter
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 kiub stok ayam
garam secukup rasa
secubit kunyit


Cara 
1. Tumbuk halus bawang putih & halia
2. Panaskn kuali & masukkn marjerin. Biar marjerin cair
3. Masukkn bahan tumbuk & goreng hgga naik bau
4. Masukkn beras & goreng dlm 5min. Kacau sntiasa supaya beras x hangus
5. Masukkan air rebusan ayam, stok ayam & garam & kunyit. Kacau sebati. Pndahkn ke dlm rice cooker & msk seperti biasa
6.Klau nk guna kaedah kukus, msa Langkah 5 tu, biar air dia diserap sepenuhnya oleh beras, bru pndahkn ke dalam periuk kukusan yg telah dipanaskn. Masa proses penyerapan tu, kena pastikan nasi x hangus..
- bila dh pndahkn ke dlm periuk kukusan, kukus la hgga masak. Sekali-sekala kacau la nasi tu ye.. bru masak rata & sebati..


Bhn2 tuk Sambal
8 batang cili merah - potong kasar
10 biji cili padi - tp ikut cili gak. Cili yg aku guna tu pedas, so letak lam 7 biji je - potong kasar
10 biji bawang merah - hiris kasar
3 ulas bawang putih - hiris kasar
2 biji tomato - belah 4 @ 6
5cm belacan 
3 sudu makan ikan bilis 
sedikit aji & gula merah secukup rasa - xde gula merah, guna je gula pasir


Cara
1. Panaskn sedikit minyak dlm kuali & masukkn ikan bilis. Goreng hgga garing. Angkat
2. Gunakn kuali yg sama, goreng belacan seketika. Angkat
3. Msh mgunakn kuali yg sama, msukkn bawang merah, bawang putih & cili merah & cili padi. Goreng hgga layu
4. Masukkn tomato & gaul rata. Masak seketika hgga tomato layu. 
5. Angkat & biarkn sejuk
6. Bila dh sejuk, masukkn sume bahan dlm blend & tambah sedikit air then blend. Jgn blend terlalu halus
7. Tuang dlm periuk & biar mendidih @ sambal x terlalu cair.
8. Cuba rasa & tambahkn garam @ gula jika masih x cukup power.. hehehe...


Bila sume dh siap, bleh la hidang nasi ngn sup, timun, ayam & sambalnya sekali... cam kt pic kat atas tu... hehehe...mmg best...




Selamat Mencuba & Semoga Berjaya

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...