Dengarlah

Thursday 14 February 2013

Chezy Pizza..

 Assalamualaikum & salam sejahtera..



Dh lama sgt nk try buat pizza sndri ni. Nk test gak sedap ke pizza buat sndri. Apabila dh try.. baru tau boleh tahan gak la pizza yg aku buat ni walaupn xde la sehebat Pizza Hut. Ye la mana bleh nk saing ngn brand yg dh lama berada dlm pasaran kn sbb dorg tu dah ari2 buat pizza, of coz la bnyk yg telah di'naiktarafkan'

Resepi : Chezy Pizza
Sumber & olahan: Nuri @ bakery2embroidery.blogspot.com 

Bahan Doh  (bleh dpt 4 keping pizza medium)
-klau setiap keping x terlalu tebal la.

2 cwn tepung gandum 
1 cwn tepung roti
2 tsp yis kering -apa2 brand pn boleh yg penting yis tu 'hidup' lg
1 tsp garam
1 cwn + 2 tbsp air suam
3 tbsp olive oil - akak guna minyak jagung je

Cara2
1. Ayak bersama kedua-dua tepung dlm mangkuk yg agak besar

2. Masukkn bahan-bahan kering yg lain. Gaul rata

3. Masukkn air & uli hgga menjadi doh. 

4. Masukkn minyak & uli lg hgga menjadi doh yg licin & elastik.

5. Sapukan mangkuk td ngn sedikit minyak & letakk doh td dlm mangkuk tersebut. Tutup mangkuk & letak d tempat yg berhaba (agak panas). Biar doh kembang 2x ganda lbh kurang 30minit

Cara akak - mangkuk tu akak tutup guna pinggan yg besar. Pastu akak didihkan air. Apabila air hampir mendidih, akak masukkn air tu dlm jag. Jag tu akak letak atas pinggan besar td. Ni cara akak tuk dapatkan haba tuk proses mengembangkan doh roti @ pizza

6. Tumbuk doh untuk keluarkan angin. Bahagikan doh kepada 4 bahagian & canaikan secara berasingn setiap satu. Pastu letakkn doh pizza td kt apa2 bekas yg sesuai tuk membakarnya nnt. Akak guna je dasar loyang spring form & penutup periuk yg leper tu
Ni akak canai atas belakang @ dasar periuk

Bahan2 Taburan - yg ni bleh je bubuh ikut citarasa
1 tin kecil tomato puri
sedikit sos tomato
- akak  masak kejap tomato puri & sos tomato ni. Pastu masukkn sedikit oregano & serbuk pati aya

Sedikit udang
5 batang sosej berkeju  - hiris
sedikit isi ayam
beberapa biji tomato ceri - hiris nipis
4 keping slices cheese 
Pizza topping

- udang & ayam akak "saute" kejap. Buh sedikit butter dlm pan, pastu masukkn ayam. Kacau2 hgga masak & masukkn udang. Kacau lg kejap. Pastu bleh la angkat

Cara
1.Sapukan doh pizza dlm Langkah 6 td dengan sedikit sos tomato + tomato puri yg telah dimasak td. Susun tomato ceri
Ni akak gunakan penutup periuk sbg bekas tuk bakar pizza..
 
sapukan sos tomato + tomato puri

2. Taburkan dgn sekeping slice cheese yg dipotong @ dicarik2kan

3. Taburkan  dengan  udang + ayam & sosej

4. Taburkan ngn pizza topping. Akak tambah lg cheddar cheese yg dh lama dlm simpanan. Tp masih elok tau   
Taburkan ngn pizza topping bnyk mana suka

Ni akak tabur lg ngn tomato ceri

Ni pizza topping yg akak guna.. x la mahal sgt.. X smpai RM10
  
5. Bakar pd suhu 170'C - 180'C lbh kurang 15 - 20minit @ hgga roti masak sepenuhnya..
 
yummyyy....
Tp jgn buh bnyk sgt jenis cheese sbb nnt rasa masin..
 
 Pasni bleh la buat pizza sndri kan..

4 comments:

  1. salam sis ..ermmm sedapnya..nampak mewah ngan isinya tu..kalau buat sendiri boleh bubuh isi banyak banyakkan..muahss dari sha

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam... a'ah.. tu yg bestnye klau buat sndri.. bleh bubuh banyk2 ikut suka kita.. makan puas2..

      Delete
  2. assalam..nuri..sedap dan ringkas jer pizza nie..aper pun pinjam resepi yer..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.... a'ah.. ringkas je & bg sya mmg sedap...

      Silakan..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...