Dengarlah

Saturday, 1 December 2012

Chocolate Mousse Cake

Assalamualaikum & salam sejahtera..



Ari tu kn ada bgtau nk buat sesuatu Chocolate Mousse Cake menggunakan Chocolate Cotton Cake.. ha.. ni la projek dia.. Chocolate Mousse Cake. Hati tu sbnrnya dh lama sgt nk try buat kek2 mousse ni tp kdg2 rasa takut klau x jd.  

Alhamdulillah, percubaan pertama menjadi ngn jayanya (bg akak la). Mula2 tu, bila tgk adunan mousse tu cair je, hati terdetik, cam x jd je. Sbnrnya kn.. senang gak nk buat coklat mousse ni..


Yang bestnya.. choc mousse ni x guna telur. Kebanyakan resepi mousse ni guna telur... google2 akhirnya terjumpa ngn resepi yg mudah ni..

Resepi : Chocolate Mousse Cake 
Sumber : Nuri @ bakery2embroidery.blogspot.com (Choc Cotton Cake)
               www.cooks.com tuk resepi Chocolate Mousse  


Bahan2  
Sediakan sebiji Chocolate Cotton Cake.. resepi bleh selongkar dapur akak ye..

Bahan2 Chocolate Mousse
1 1/2 tbsp gelatin
1 /4 cwn air
1 1/3 cwn susu segar
1 1/2 tbsp susu pekat
1/3 cwn serbuk koko - ayakkan
50gm dark cooking chocolate - akak guna choc coating -cairkan cara double-boil
1 1/2 cwn non-dairy whipping cream -
1 tsp esen vanila  

Cara2
1. Taburkan gelatin dlm air. Pastu double-boilkn hgga gelatin larut sepenuhnya. Ketepikan jap

2. Pukul non-dairy whipping cream hgga kental. Masukkn kejap dlm fridge

3. Dlam mangkuk lain, pukul susu segar, susu cair, serbuk koko, coklat cair & esen vanila hgga sebati. Masukkn gelatin yg telah dicairkan td sedikit demi sedikit sambil terus pukul ngn kelajuan perlahan.. 

4. Masukkn 1/3 drpd whipping cream ke dalam adunan coklat dr Langkah 4. Pukul sebati ngn kelajuan perlahan

5. Masukkan adunan dr Langkah 5 ke dlam baki whipping cream. Pukul sebati ngn kelajuan perlahan. Ketepikan jap



Cara Melapis Kek
1. Belah kek kepada 2 @ 3 bahagian/lapisan

2. Letakkn 1 bahagian kek ke dlam loyang spring form yg saiznya besar sedikit drpd saiz kek. 

3. Tuang choc mousse & letakkan plak lapisan kek seterusnya. Buh coklat mousse lagi. Ulang hgga ke lapisan kek seterusnya..

4. Hentak2kn sedikit loyang kek & masukkn kek dlm fridge semalaman.. esoknya bleh la keluarkan kek dr loyang & bleh la potong & makan..

 


 
Akak rekomen buat kek ni sbb sedap.. cam makan aiskrim.. lg sedap dr kek aiskrim yg pnh akak makan kt sebuah restoran tu..

21 comments:

  1. baru tgk Anna Olson buat hari tu,thanks for the recipe!!mmg kena cuba nih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome.. mmg harus dicuba..

      Delete
  2. sedapnyer...pinjam resepi ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amik je la.. tp c & p je ye... hehehe...

      Delete
  3. sedap nyer... hubby dh merengek mintak bt cm nie.. kek coklat tu ape2 jenis pon blh ker?? kalo ein gune kek coklat kukus,sure jd sedap gak x?? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bg sya guna kek coklat moist kukus tu pn sedap gak.. sbb baru je buat semalam.. hehehe..

      Delete
  4. Salam kak...nak bertanya...senang ker nak keluarkan kek dari springform 2...bila keluarkan tepi-tepi kek 2 tak runtuh ker?/?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam... senang je.. x runtuh pn. cam yg damia tgk kt pic kt atas tu.. camtu la rupanya

      Delete
  5. salam kenal.. mmg sedap kek ni.. tangok pun tau ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal Mayang.. tgk je dh tau kn.. klau dh makan mmg x terkata.. hehehe...

      Delete
  6. salam..nak tanyer.. mase nak masukkan krim tu..kena pastikan bahan untuk dicampur tu sejuk dulu ker..atau masuk ajer..tak beku ker gelatin tu mase campur..tanye sebab tak pernah lagi buat resepi yang menggunakan gelatin

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam...masa nk masukkn krim kt mana? Langkah yg mana satu ni? Sbb yg panas cuma gelatin je sbb kita dh double-boilkan. Tp tu pn dh sejuk dh masa nk masa masukkn gelatin dlm campuran coklat & susu..

      X beku langsung kecuali masa double-boilkan gelatin tu x larut sepenuhnya. Klau larut sepenuhnya, dia xkan beku sepanjang proses membuat mousse ni

      Delete
  7. salam , kak nuri . hanya nak bertanya kak nuri pernah buat kek coklat indulgence ? kalau dah , boleh tak nak resepi ? =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. akak x pnh try lg buat kek choc indulgence tu sbb masih xde mood rajin nk menerai.. coz tgk cam bnyk gak langkah2 dia..

      Delete
  8. Assalamualaikum kak Nuri terima kasih kerana sudi share semoga Allah je dapat membalasnya ,saya memang suka kek nie cuma rajin membeli je.Mintak izin copy ya akak nak wat koleksi kek.Salam perkenalan akak........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam, sama2. Smoga sama2 mdpat manfaat. Ambik je mana2 yg bkenan. Salam kenal

      Delete
  9. Terima kasih untuk resepi yg sedap ni.. alhamdulillah sy dh try, mmg jd.. sy buat kek coklat kukus, gelatin lebihkan 1/2 sbb 1st try cpt cair sgt, kali kedua alhamdulillah keras lama ckit hehe..terima kasih ye sis..

    ReplyDelete
  10. Salam nk tnyer...die punyer krim tu bile dh siap....die jd berat atau ringan?klo letak dlm loyang nnti ble nk bukak..tk jatuh ker die punyer krim?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussakam.. jd cam aiskrim.. dia x jatuh sbb dh keras.. tp klau nk buat mmg sebaik-baiknya kena guna loyang spring form.

      Kek ni x sesuai letak kt luar sbb akan cair sama macam aiskrim

      Delete
  11. Salam kenal,dl mse keje kt kdai kek taw mkn jek,xpnh buat nie rasa gedik nk buat sndiri(aka ngidam air tgan sndiri wat kek) ade rspi yg snng nie blh la cuba buat,byk google sume yg rumit2,jd x smgat nk buat,nie ade yg snng blh la wat...mintak halal ye resepi nie..

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum sis..mmg sedap sgt2 resepi mousse ni..mcm aiskrim..semoga mura rezeki..thanks ye..mintak halal resepi ni :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...