Assalamualaikum & salam sejahtera
Dh bberapa hari kek span coklat dlm peti sejuk menunggu turn tuk diolah jadi tiramisu tp baru malam td hasrat tu berjaya dilaksanakan..
Resepi kek ni akak amik dr leaflet Anchor... tp ada bahan yg akak skip. Bila tgk pic dia nampak sedap je.. tu yg nk try gak. Kek ni x la susah sgt nk disediakan.
Resepi : Tiramisu
Sumber : Anchor
Bahan2
Sediakan sebiji Kek Span Coklat.. Akak guna Royal Sponge Mix je. Cepat & senang. Lagipn x la mahal sgt tepung ni cuma RM5.90 kt Bagus Bakery
Bahan tuk Cream Cheese Filling
175gm non-dairy whipping cream @ fresh cream - pukul hgga kental & masukkn dlm fridge
500gm cream cheese
80gm gula kastor
3 sudu makan yogurt
7gm gelatin ( taburkn dlm 75gm air, biar 10 minit pastu cairkn cara double-boil)
Cara2
1. Pukul cream cheese,yogurt & gula pd kelajuan rendah hgga berkrim selama 1 minit. Kemudian, pukul dgn kelajuan tinggi selama 3 minit.
2. Masukkn gelatin yg dh dicairkn td secara perlahan2 & pukul lg dgn kelajuan plg perlahan hgga sebati
3. Masukkn fresh cream yg telah dipukul td & kaup-balikkan. Apabila dh sebati, masukkn adunan cream cheese filling ni dlm fridge..
Cara2
1. Pukul cream cheese,yogurt & gula pd kelajuan rendah hgga berkrim selama 1 minit. Kemudian, pukul dgn kelajuan tinggi selama 3 minit.
2. Masukkn gelatin yg dh dicairkn td secara perlahan2 & pukul lg dgn kelajuan plg perlahan hgga sebati
3. Masukkn fresh cream yg telah dipukul td & kaup-balikkan. Apabila dh sebati, masukkn adunan cream cheese filling ni dlm fridge..
Masukkn fresh cream
kaup-balikkan
adunan cream cheese filling yg dh siap
Sirap kopi
1 sachet nescafe 3 in 1
1 cwn air panas
- campurkn & kacau sebati
Cara2
1. Belah kek kepada 2 @ 3 lapis
2. Letakkn 1 lapis kek atas kek board. Basahkan kek tu dgn sirap kopi.
3. Tuang cream cheese filling & ratakan.
4. Amik lapisan kek kedua & letakkan atas lapisan kek pertama td (Langkah 1). Basahkan @ siram ngn sirap sirap kopi & buh cream filling & ratakan
5. Ulang hgga lapisan kek terakhir. Gunakan Cream cheese filling selebihnya untuk menutup keseluruhan kek. Ratakan cream di sekeliling kek ngn spatula @ bleh gak gunakan plastik keras tuk buat binding tu
6. Ayakkn sedikit milo di atas permukaan kek & hias la ikut suka. Klau nk letak buah strawberi cam akak buat ni, letak buah tu kt tgh2, klau letak kt tepi2 cam ni, nnt krim dia akan senget sbb buah tu berat. Sejukkn kek semalaman. Esoknya bleh la potong kek tu & makan..
2. Letakkn 1 lapis kek atas kek board. Basahkan kek tu dgn sirap kopi.
3. Tuang cream cheese filling & ratakan.
4. Amik lapisan kek kedua & letakkan atas lapisan kek pertama td (Langkah 1). Basahkan @ siram ngn sirap sirap kopi & buh cream filling & ratakan
5. Ulang hgga lapisan kek terakhir. Gunakan Cream cheese filling selebihnya untuk menutup keseluruhan kek. Ratakan cream di sekeliling kek ngn spatula @ bleh gak gunakan plastik keras tuk buat binding tu
6. Ayakkn sedikit milo di atas permukaan kek & hias la ikut suka. Klau nk letak buah strawberi cam akak buat ni, letak buah tu kt tgh2, klau letak kt tepi2 cam ni, nnt krim dia akan senget sbb buah tu berat. Sejukkn kek semalaman. Esoknya bleh la potong kek tu & makan..
Salam bos..jangan ini mcm bah...ndak tahan ku menengok tiramisu mu ni...
ReplyDeletewaalaikumussalam... klau ndak tahan.. maknanya di suruh buat la tu.. Pastu, sama2 la kita 'mengembangkan' badan... hehehe....
Deletesalammm ....
ReplyDeletesdp nmpk tiramisu, kne cuba nih..
jom singgah blog saya....
salam . nak tanya yogurt tu nak guna yogurt asli ke ataupun yogurt yang berperisa , nak try buat ni . harap boleh balas . =)
ReplyDeletewaalaikumussalam.. bleh je guna mana2 yogurt samada asli or berperisa.. semuanya sedap...
Deletesalam . boleh tak kalau gunakan nescafe instant , means bukan yang 3 in 1 punya . saya baca banyak kali resepi kat atas , tapi takde tunjukkan step bila nak masukkan yogurt ? saya minta maaf banyak bertanya cuma inginkan sedikit ilmu dari nuri untuk buat kek tiramisu ni. =)
ReplyDeletewaalaikumussalam.. TQ sbb prihatin.. yogurt tu masukkn sekali dlm mangkuku cheese dlam Langkah 1.
DeleteBleh je guna nescafe yg biasa.. cuma kena buh gula sedikit klau xnk rasa pahit..