Assalamualaikum & salam sejahtera...
Kek ni pn buat masa raya lepas. Bleh tahan gak rasa dia. Buat berlapis2 tp lapisan dia x berapa nk cantik la.
Resepi : Chocolate Cheesecake
Sumber : Dapurku Sayang
Bahan2
Lapisan Coklat
125gm tepung kek
125gm mentega
150gm gula kastor
30gm dark cooking chocolate - tambahkn sedikit susu cair & cairkn cara double-boil
2 biji telur
1 tsp esen vanila
Cara2
1. Pukul mentega & gula hgga kembang & berkrim
2. Masukkn telur 1 per 1 sambil pukul perlahan. Pukul sebati setiap kali telur dimasukkan. Apabila dh sebati, baru masukkn telur seterusnya
3. Masukkn tepung & coklat masakan cair. Kacau sebati. Ketepikan jap
Lapisan Cheese
300gm cream cheese
1 biji telur
60gm gula kastor
1 tsp esen vanila
2 tbsp tepung gandum
1 tbsp jus lemon
Cara2
1. Pukul cream cheese & gula hgga kembang & berkrim
2. Masukkn telur & esen vanila. Pukul lg dgn kelajuan minima.
3. Masukkn tepung & gaul rata
4. Amik 2 senduk adunan coklat & tuang dlm loyang 6" yg telah digris & dilapik kertas pd dasarnya. Bakar selama 5 - 6 minit pd suhu 150'C guna api atas bawah. Suhu & masa membakar sebenarnya kena ikut oven masing2
5. Keluarkn loyang kek & tuang 2 senduk adunan cheese. Bakar lg selama 5 - 6 minit tp kali ni guna api atas sahaja. Ulang Langkah 4 & 5 hgga semua adunan abis dibakar..
6. Pada lapisan terakhir bakar selama 15 - 20 minit guna api atas bawah
Kek ni pn buat masa raya lepas. Bleh tahan gak rasa dia. Buat berlapis2 tp lapisan dia x berapa nk cantik la.
Resepi : Chocolate Cheesecake
Sumber : Dapurku Sayang
Bahan2
Lapisan Coklat
125gm tepung kek
125gm mentega
150gm gula kastor
30gm dark cooking chocolate - tambahkn sedikit susu cair & cairkn cara double-boil
2 biji telur
1 tsp esen vanila
Cara2
1. Pukul mentega & gula hgga kembang & berkrim
2. Masukkn telur 1 per 1 sambil pukul perlahan. Pukul sebati setiap kali telur dimasukkan. Apabila dh sebati, baru masukkn telur seterusnya
3. Masukkn tepung & coklat masakan cair. Kacau sebati. Ketepikan jap
Lapisan Cheese
300gm cream cheese
1 biji telur
60gm gula kastor
1 tsp esen vanila
2 tbsp tepung gandum
1 tbsp jus lemon
Cara2
1. Pukul cream cheese & gula hgga kembang & berkrim
2. Masukkn telur & esen vanila. Pukul lg dgn kelajuan minima.
3. Masukkn tepung & gaul rata
4. Amik 2 senduk adunan coklat & tuang dlm loyang 6" yg telah digris & dilapik kertas pd dasarnya. Bakar selama 5 - 6 minit pd suhu 150'C guna api atas bawah. Suhu & masa membakar sebenarnya kena ikut oven masing2
5. Keluarkn loyang kek & tuang 2 senduk adunan cheese. Bakar lg selama 5 - 6 minit tp kali ni guna api atas sahaja. Ulang Langkah 4 & 5 hgga semua adunan abis dibakar..
6. Pada lapisan terakhir bakar selama 15 - 20 minit guna api atas bawah
No comments:
Post a Comment