Dengarlah

Friday, 7 September 2012

Pecan Heaven Tapi Dah Jadi Nuts Heaven

Assalamualaikum & salam sejahtera



Sbnrnya kn.. nama kek ni Pecan Heaven tp oleh sbb xde kacang pecan (kt kedai bakery dkt2 umah akak pn xde jual), maka akak gantikan kacang pecan ngn pisthacio & almond flakes (kepingan badam). 

Kek yg sedap cuma terlalu manis bg akak walaupn akak dh kurangkn gula dlm resepi ni. So, klau nk try buat kek ni, sila la kurangkn lg sukatan gula dia ye..

Resepi : Nuts Heaven (Resepi asal Pecan Heaven)
Sumber : Ash Nasir

Bahan2
Sebiji kek span vanila
 
Kekacang Karamel
80gm gula kastor - resepi asal guna 100gm
60gm kacang pistachio - panggang

50gm almond flakes - panggang jap

Cara2
1. Masak gula hgga keperangan & cair sepenuhnya. Masak atas api paling perlahan & goyang2kn periuk @ pan supaya gula perang sekata. Jangan terover cooked. Kang pahit plak karamel tu nnt

2. Apabila dh cair sepenuhnya, tutup api & masukkn kekacang yg telah dipanggang td. Gaul rata. Buat ngn cepat sbb karamel ni cepat mengeras

3. Tuang kekacang karamel td atas dulang yg telah dilapik ngn kertas minyak. Ratakan cepat2. Biar sejuk

4. Bila dh sejuk, patah2kn & simpan dahulu dlm bekas kedap udara

Sos Butterscoth @ filling Butterscoth
220gm gula kastor - resepi asal guna 350gm 
350gm fresh cream @ non-dairy whipping cream - pd suhu bilik
150gm butter
80gm white chocolate compound (cincang halus) - resepi asal guna 100gm

Cara2
1. Masak gula hgga perang. Tutup api & masukkn fresh cream perlahan-lahan. Kacau serta- merta

2. Buka api semula (api plg perlahan) & kacau adunan hgga gula karamel larut sepenuhnya dlm fresh cream

3. Tutup api & masukkn butter & white chocolate. Kacau hgga kedua2nya larut sepenuhnya. Klau x larut gak sepenuhnya, panaskn kejap atas api. Apabila dh larut sepenuhnya.. biarkan sejuk
Masukkn butter & kacau sebati

Masukkn white chocolate compound & kacau sebati

Sos butterscoth yg dh siap

* Sos butterscoth ni pd mulanya agak cair tp bila dh sejuk dia akan jd agak pekat

White Chocolate Ganache  
150gm fresh cream
100gm butterscoth (dr sos butterscoth) - resepi asal guna 200gm

Cara2
1. Pukul fresh cream hgga soft peak - jd kental

2. Masukkn butterscoth & kaup-balikkan

Cara Melapis Kek 
1. Potong @ belah kek kepada 3 bahagian & letakkan 1 bahagian kek atas cake board

2. Sapukan sos butterscoth & taburkn kekacang karamel
sapukan sos butterscoth

taburkan kekacang karamel
 
3. Pastu tindihkan dgn 1 lagi bahagian kek. Ulang Langkah 2 & tindihkan lg ngn bahagian kek terakhir

4. Sapukan seluruh permukaan kek ngn White Chocolate Ganache. Ratakan ngn spatula
Sapukan seluruh kek ngn white chocolate ganache

5. Tuang sedikit sos butterscoth di atasnya..  



Kekacang karamel yg buat kek ni sedap..
Tp malangnya white choc ganache dia terlalu manis. Akak & family x makan white choc ganache tu. Sayang plak nk buang ganache ni.. tgh fikir2 nk buat apa tuk x membazirknnya..

Ada member fb, Watie Pakdin (mula2 akak tgk pic kek ni dr Watie la) dh buat 2x & 2nd time dia kurangkn separuh dr sukatan gula & dia kata manis dia kira ok la.. len kali akak try plak ye..

 

6 comments:

  1. wahh...beshnyer..terima kasih kerana sudi berkongsi resepi..maknenyeer bila awak dh kurangkan kuantiti gula..kek nih still manis lagi yerk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah.. still manis.. Bg sya still manis sgt..

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah.. ada juga yang sudi berkongsi resepi ni. saya tahu kat mana nak belajar tapi saya takut takit nak belajar, takut tak 'terbuat' sebab tak suai dengan tekak :) Saya jenis nak merasa dulu .. tapi nak order sebiji bukan murah pula .. nak order sepotong mana ada yang jual .. he he .. Apapun .. tengok rupa dan nama memang pecah air liur. Tapi bab MANIS tu .. yang tak tahan. Insha Allah .. boleh cuba ni .. dan kurangkan lagi gulanya.Banyak tahap guna pakai gula tu ... caramel 2kali .. ganache tu pun manis gak .. gula dalam kek lagi .. maunya tak manis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg manis sgt kek ni..klau nk try gula dlm resepi butterscoth tu bleh dikurangkn lg @ gunakn gula perang tp sukatan gula tu pn kena kurangkn gak..

      Delete
    2. saya rasa .. gula caramel ni .. kalau di kurangkan gulanya pun, tahap kemanisannya tetap tinggi. Saya berkata begini berdasarkan pengalaman buat Kek Gula Hangus. Saya letak kurang separuh cawan sukatan gulanya ( ikut resepi satu cawan gula di masak caramel ) tapi tetap manis juga .

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...