Dengarlah

Sunday 11 March 2012

Almond Sponge Cake


Assalamualaikum & salam sejahtera...
 

Kek span yg ringkas guna Sponge Cake Mix. Cuma ubahsuai ikut citarasa. Senang nk buatnya. Ni tuk projek N3 akan dtg..hehehe....


Resepi : Almond Sponge Cake
Sumber : Nuri @ http://bakery2embroidery.blogspot.com/



Bahan2
250gm tepung sponge mix ( maksudnya yg instant tu)
4 biji telur
65gm air -lbh kurang 6tbsp
62gm marjerin yg dh dicairkan - biar sejuk
1/2 cwn serbuk badam (almond ground)


Cara2
1. Satukan tepung, telur & air dlm mangkuk. Pukul pd kelajuan perlahan selama 1 minit. Pastu, teruskan memukul pd kelajuan tinggi (max speed) selama 6-8 minit

Adunan akan jd pekat camni


2. Masukkn serbuk badam & pukul hgga sebati je.


3. Masukkn marjein cair & kaup balikkn hgga sebati & pastikan xde marjerin di dasar mangkuk




Adunan yg dh siap

4. Tuang dlm loyang yg telah dilapik ngn kertas & disapu ngn butter @ marjerin


5. Bakar selama 40 minit @ hgga masak pd suhu 160'C guna api atas bawah. Tp.. yg ni kena ikut oven masing2 gak.. Kenali Oven Anda.. hehehe....

6. Bila kek dh masak, kuarkn dr oven & terus terbalikkn atas redai. Tp rasanya x terbalikkn pn bleh..Biar sejuk baru kuarkn dr loyang


 X bleh nk potong lg.. sbb igt nk deko2 cikit... hehehe...


2 comments:

  1. Replies
    1. TQ Mamasyaza... masa bakar tu bau dia mmg menggoda. Tp rasa lg.. nnt dh deko bru bleh rasa

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...