Dengarlah

Friday 24 February 2012

Kek Coklat Moist Lapis Keju... Versi Cupcakes la plak...

Assalamualaikum & salam sejahtera....


1st time buat Kek Coklat Moist Lapis Keju ni dlm versi cupcakes. Sbnrnya buat cupcakes ni pn sbb ada lebihan adunan Kek Coklat Moist. Lgpn, dh agak lama gak x makan kek coklat lapis keju ni.



Resepi : Kek Coklat Moist Lapis Keju
Sumber : Adaptasi dr resepi Munira Baharum & mrsdayat

Kek Coklat
Bahan A

3/4 cwn gula pasir

- akak guna 3/4 cwn gula perang

3/4 cwn serbuk koko

1 cwn susu cair

1/2 cwn susu pekat

1 cwn minyak masak

- akak kurangkn gula & susu pekat sbb akak mmg berniat nk buh topping coklat pd cupcakes ni

Bahan B

1 cwn tepung gandum

1 sudu teh soda bikarbonat

1 sudu teh baking powder


* ayak bahan B sebanyak 3 kali



Bahan C

4 biji telur Gred B - blend hgga kembang/ berbuih 



Cara2
1. Satukan Bahan B & Bahan C ke dalam Bahan A secara berselang seli. Gaul ngn senduk/spatula je


2. Bila dh sebati, tapiskn. Nnt akan ada bahan2 yg tersekat kt penapis tu. Tekan2 bahan2 tu supaya dia terjatuh kt hasil tapisan td.  Ketepikan.. buat lapisan chez plak



Bahan2 tuk Lapisan Chez 
250gm cream chez 
60gm/ 5 sudu besar gula kastor (bleh gantikan ngn susu pekat gak)
1 biji telur Gred A
1 - 2tbsp jus lemon
25ml air
25gm/3 sudu besar + 1 sudu teh tepung gandum 
- yg ni akak masukkn sndri

Klau nk lapisan cheese tu tebal, kena buat 1 1/2 @ 2 adunan cream cheese ni. Klau ikut sukatan yg atas ni, lapisan cheese dia mmg nipis...

Cara-cara
1. Masukkn semua bahan dlm mangkuk kecuali telur & pukul hgga kembang & gebu


2. Masukkn telur & pukul lg hgga sebati. Pukul kejap je. Sedia tuk diguna





Cara2 Melapis
1. Masukkn adunan kek dlam papercup yg keras. Klau papercup lembut, kena masukkn dlu papercup tu dlm acuan. Masukkn dlm 1/3 papercup je. Bakar cara steam-bath pd suhu 165'C dlm 10minit. Klau x masak lg, bleh tambahkn lg masa membakar. Pastikan oven dipanaskn terlebih dahulu


2. Kuarkan dr oven & masukkn plak adunan cream cheese dlm 1/2 paras papercup tu. Bakar lg dlm 10minit

3. Bila adunan cream cheese dh masak, kuarkn dr oven & tuang plak adunan kek pd paras 3/4 papercup. Bakar lg dlm 10 - 15 minit @ hgga cupcakes masak sepenuhnya



4. Bila dh masak, kuarkn dr oven & biar sejuk sepenuhnya baru hias ikut suka. Nk makan camtu je pn bleh..

12 comments:

  1. Asslm kak...
    alahai tliur tgk kek tu pepagi ni...
    lg tgk coklat yg mleleh2 tu...
    sje la tu wt org geram...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam...

      Mmg saje buat korang tliur... hehehe...
      mmmm... sedapnyeeee.....hahaha....

      Delete
  2. Hello bosss...ko ni kan..menggoda time pagi2..apa mcm mo diet kalau macam ni?..hihi..meleleh coklatnya tu boss..nda' tahan gue tengok..siap pegang tisu dah ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahan dlu godaan nafsu makan tu.. bnyk suda ko makan kek minggu ni... hahahaha.....

      Delete
  3. SALAM KAK AD X RESEPI KEK RED VELVET?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam...

      MMg ada dlm blog ni.. search je kt atas tu.. Klau x silap akak ada 3 N3 tang RVC ni.

      Yg plg akak suka yg ni http://bakery2embroidery.blogspot.com/2011/11/red-velvet-cheezy-cake.html

      Delete
  4. Saya dah dpt rasakan kesedapan kek ni..bestnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni mesti peminat cheese gak ni... hehehe.....

      Delete
  5. Tak tahan akak tengok kejunya tu, memang confirm sedap!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu yg buat dia lg sedap..... hehehe....

      Delete
  6. salam . dah try buat resepi kak nuri . sedap ! nak tanya kalau adunan diatas ni di buat versi kukus boleh tak , walaupun versi cupcake ? and rasa2 berapa biji papercup yang di gunakan dalam adunan di atas?harap boleh balas . terima kasih =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam...bleh je klau nk kukus.. Bape biji papercup tu akak x pasti la plak sbb masa buat ni akak x buat 1 adunan penuh cam dlm resepi kt atas..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...