Dengarlah

Wednesday, 15 February 2012

Eksperimen Apam Polkadot

Assalamualaikum & salam sejahtera..



Hari ni buat Apam dot2 & Apam Strawberry atas permintaan peminat apam ni. Sape lagi klau bkn ank akak.. Izatti.  Kebetulan mmg dh lama nk buat xperimen ngn apam dot2 ni...


Kali ni akak try buat tanpa baking powder. Bahan2 lain sama je cuma sukatan je ada yg akak kurangkn & ada yg akak tambahkan..

Oleh sbb kita buat xperiment, so.. mesti la ada hipotesis dia kan. Klau xde hipotesis, camna nk mulakan kajian @ xperiment. Kita belajar sains ari ni ye

Jom masuk makmal .... (dapur la tu maknanye....)


Tajuk : Eksperimen Apam Polkadot
Hipotesis : Baking Powder Menghasilkan Apam Polkadot berkawah
(sory la ye klau salah bg hipotesis sbb ni pn igt2 lupa gak ni. Ye la, akak amik SPM thn 1996. Klau Matematik, insyaAllah x lupa... hehehe... )

Bahan2 :
Bahan A

3 biji telur Gred B
200gm gula pasir halus
1 tsp ovalatte
- masukkn semua dlm mangkuk & sejukkn dlm fridge
- besi mixer pn sejukkn gak dlm fridge


Bahan B

1 cwn susu kotak - sejukkan
250gm tepung gandum - ayak
Esen strawberi

Bahan C

Apa2 filling - akak guna jem strawberry yg dh dikeraskn sedikit


Cara2

1. Pukul Bahan A hgga kembang, gebu & pekat.



2. Masukkn susu & esen strawberi. Pukul sebati

 
 Masukkn susu sekaligus

Masukkn esen strawberi



3. Masukkn tepung & pukul rata. X perlu pukul terlalu lama





4. Ambil sebahagian adunan & kalerkn ngn kaler merah (sbb akak nk buat apam strawberry. Pastu ambil lg adunan dlm 2 sudu besar & kalerkn ngn kaler hijau. Ambil lagi 2 sudu besar adunan & masukkn terus dalam piping bag. Adunan kaler hijau pn kena masukkn dlm piping bag. Pastu gunting sedikit hujung piping bag tu

 Kalerkn adunan ngn kaler merah
Masukkn adunan kaler hijau & ori dlm piping bag.. senang nk lukis nnt


5. Tuang adunan kaler merah 3/4 penuh pd acuan lompang yg telah dialas ngn papercup.


 Alas acuan lompang papercup


Masukkn  adunan 3/4 penuh


6. Masukkn filling & tuang lg adunan kaler merah hgga hampir separas papercaup.

Buh filling

Buh lg adunan kaler merah separas ngn papercup
Kurangkn ckit pn ok gak

7. Amik piping bag berisi adunan kaler hijau & lukis ala2 daun kat atas adunan kaler merah. Pastu ambil plak piping bag berisi adunan kaler ori & buat dot2 kt permukaan adunan kaler merah td


 Lukis daun
Buh dot2 guna adunan asal (ori- xde buh kaler)

Klau nk buat apam polkadot je, just buh je dot2 kt permukaan apam. Tp jgn buh bnyk sgt dot2 dia. Buat dot2 besar ckit. Klau x, nnt dot2 dia x brapa cantik bila dh masak

8. Kukus apam selama 10 -12 minit dlm periuk kukusan yg telah mendidih airnya.  Pastikan penutup kukusan dibalut ngn kain bersih


Ni la hasilnya





 
Apam ni still lembut sama seperti yg baru dikukus sehingga time xpired dia. Pastu x tau la plak sbb xkn nk rasa kn.. hehehe....


Pemerhatian :

1. Adunan yg dh siap ada bubble
2. Permukaan apam tetap berkawah walaupn tanpa kehadiran baking powder

Kesimpulan
Baking Powder tidak mempengaruhi rupa permukaan apam polkadot

So, pasni kena cari punca lain nape permukaan apam polkadot jd berlubang2. Pada sesape yg dh dpt puncanya, bleh la bgtau akak ye. Nk tau gak ni. 



Apam ni lbh cepat berkulat berbanding yg buh baking powder. Sblom ni, apam tu bleh simpan hgga 5 ari & x berkulat lg tp yg ni 4 ari dh mula naik kulat.

Walaupn akak isi penuh adunan dlm papercup (yg pastinya dh dimasukkn dlm acuan lompang), tp kek naik x semontel yg guna baking powder. Mungkin gak sbb akak kurangkn sukatan tepung & tambahkn sukatan susu.. (bnyk sgt kemungkinan kan.. sesape yg tau & pasti.. bleh la bgtau ye. Akak amat menghargai.... )






13 comments:

  1. seronoknya dpt buat eksperiment...=)lebih2 lg dgn ank2..comel apm polkadot akak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ... mmg seronok klau dpt main masak2 ni... ank ppuan akak tu x brapa pndai lg nk kacau adunan ngn btol.. tp bg je la di kacau kejap2... biar dia rasa gembira

      Delete
  2. wah comel &cantik apam polkadot tu.Tak penah lg cuba.Terima kasih kongsi resepi & cara membuatnye.Insyaallah akan cuba cuti nnt.Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Inazamri... Gud luck dear.. smoga dpt apam yg comel2 & sedap

      Delete
  3. Tips Apam Polka Dot Jadi Cantik & Gebu....

    Hari ni saya nak kongsi beberapa tips or rahsia tersembunyi supaya apam polkadot jadi cantik & gebu.
    Tips ni saya dapat dari pengalaman bila dah banyak kali buat. Kadang2 ada gak apam saya yg tak menjadi, dari situla baru tau banyak rupanya pantang larang buat apam ni. Ni antaranya pantang larang tersebut :

    1) Kena pastikan air betul2 panas sebelum nak kukus apam. Kalau tak, apam tak naik. jadi leper. Masa kukus, gunakan api yang sederhana.

    2) Jangan terlebih pukul adunan. Nanti apam akan jadi naik semacam.

    3) Kalau nak buat banyak2, abiskan satu adunan dulu. Pastu baru buat adunan yang lain pulak. Kalau lama sangat kat luar, angin akan masuk dalam adunan. Nanti apam jadi banyak lubang2 kat permukaan dia.

    4) Pastikan adunan sentiasa sejuk(masuk dalam peti ais jika tidak diguna). Ini untuk memastikan apam tidak "berjerawat"..he3..

    5) Kalau nak permukaan apam lagi cantik, sudukan adunan menggunakan sudu kecil untuk masukkan dalam paper cup. . Cuma yang nak buat dot2 je pakai piping bag.

    6) Sebelum sudukan tu, kacau dulu adunan supaya angin2 yang masuk dalam adunan tu takde.

    7) Satu lagi, kukus setingkat2 tau. Waktu kukusan mesti jangan kurang 15 min (walaupun jumlah apam tu kecil). Nanti apam tak betul2 masak.

    8) Bekas untuk menyokong apam (bekas lompang) tu kalau nak guna kali ke-2 , make sure kena sejukkan dulu. kalau guna masa bekas tu panas, apam jadi tak naik.

    9) Jangan biarkan apam lama di tempat terbuka. nanti apam keras & dah tak lembut. Lepas angkat apam tu, biarkan sjuk dulu. Then, masukkan dalam bekas bertutup.

    Tips tambahan untuk letak filling pada apam polkadots.

    1. Untuk mengelakkan filling melekat bawah apam (sebabnya filling terlalu cair). so cara untuk keraskan filling ialah first panaskn butter/marjerin. Pastu masukkn anggaran 1 sudu besar tepung gandum. Kacau hingga nampak tepung tu mendidih. Pastu masukkan jenis filling/jem yang nak guna. Kacau hingga sebati dan pekat. Kalau rasa keras sangat, boleh tambah sedikit air. Kalau lembik, boleh tambahkn lagi filling/jem..

    Tu je tips yang saya nak share arini. Semua tu hasil dari troubleshooting buat apam. Bukan kerja je ada troubleshooting, wat apam pun ada... he3..Happy Trying..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ atas info yg berguna ni.. sbnrnya akak pn guna tips yg sama cuma akak x ringkaskn camni. Bagus gak dh ringkas camni.. senang nk rujuk. Cuma 1, akak x tau nk ucap terima kasih pd sama coz u x buh nama u

      Delete
    2. Salam..
      Klu apam jd mcm kerang tu naper yer? dia pecah sebelah..frust btul penat jew buat.. mula2 jd kawah bulan.. kali ke 3 bancuh jd kerang plak dia..

      Delete
    3. Walaikumussalam Liena.. yg jd macam kerang tu akak pn x tau apa sebab dia.. tp yg jd cam kawah tu sbb bnyk sgt gelembung udara dlm adunan..

      Petua tuk kurangkn gelembung udara dlm adunan
      1. Pas sebatikan semua bahan, masukkn adunan tu dlm fridge kejap dlm 5-10minit. Kacau kejap & pastu baru la masukkn dlm acuan & kukus

      2. Setiap kali adunan x digunakan.. (masa menunggu turn tuk dikukus), masukkn adunan dlm frige.. kacau setiap kali sebelum adunan dimasukkn dlm acuan

      Delete
  4. wahh tq for the tips...tapi kajian saya pulak, kebetulan saya membeli ovallate dari 2 bakery yg berbeza, memula tu xtau la yg ovallate ni mempengaruhi jugak, saya buat dua kali adunan sbb nk buat seratus, masa adunan pertama saya gunakan ovallate yg beli kat bakery A.. mak ai..sangat berlubang2 n masa dekat mixer pon dah boleh nmpak macam bersarang..bila dah kukus lagilah..macam permukaan bulan..kecewa giler sbb dah letih mendotdot..buat lagi pon sama..buka susu baru, pon sama.. last2 saya amik ovallate dari bakery B, buat hingga habis n hasilnya mmg gebu n lubang2 xde..boleh tengok apam gebu saya kat FB saya Umiesaa Ali..nk dijadikan bukti yg kukuh, saya pinjan ovallate dari kawan sbb dah abes kat rumah xsempat beli..n dia beli dari bakery A..dan hasilnya mengecewakan berlubang2..huhu so kesimpulannya ovallete pon mmpengaruhi lubang2 permukaan apam..

    ReplyDelete
  5. Salam aunty nuri. Saya ni naru 18 hehe sy igt nak bljr buat apam ni sementara tggu result spm ni. Hm nak tanya aunty mana nak sng dpt ovalette, acuan lompang, dgn piping bag? Carrefour atau kedai kek ya ? Mohon tunjuk ajar saya , aunty.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam Ilya..
      ovalette, acuan lompang & piping bag lg senang nk dpt kt kedai jual bahan2 kek. Kt care4 kdg2 ada kdg xde. Piping bag akak beli kt C4 sbb lg murah.. RM12.50 tuk 100pcs. Ovalette pn ada kt tesco.. cuma acuan lompang tu je jarang jumpa..

      Delete
  6. salam akak..
    filling 2 sama x dgn jem??pas2 klu xde acuan lompang,leh gntikan dgn ape ek??sy br nk bljr

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam... x sama dik. tp dlm kes nk buat apam doot2 ni bleh je gantikan filling tu ngn jem..

      klau xde acuan lompang tu, bleh gunakan acuan apam, acuan aluminium yg bnyk d jual d kedai bakery & pasaraya

      acuan aluminium foil tu yg cam dlm pic ni
      http://bakery2embroidery.blogspot.com/2011/10/red-velvet-cupcakes.html

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...