Dengarlah

Saturday, 25 February 2012

Sotong Goreng Tepung Berbijan

Assalamualaikum & salam sejahtera...



Bila tgk N3 ni mesti ada yg fobia nk mencuba... Akak faham... sbb akak pn pnh terkena suatu ketika dlu. Masa tu x tau & x pnh pn tgk resepi sotong goreng tepung ni. Yg tau pnh rasa kt restoran. Sedap tp x puas makan.

Tu yg balik rumah terus try tanpa ada apa2 panduan & tips tang sotong goreng tepung ni. Tp jgn risau, klau ikut cara2 dlm resepi ni, xde letupan pn. Selamat.. x perlu ada perisai... hehehe...Klau meletup gak.. x tau nk cakap...

Resepi ni resepi yg akak ubahsuai dr resepi Sotong Goreng Tepung. Menu atas permintaan Izatti. Dh bbrapa ari dia bgtau nk beli sotong & nk mami goreng sotong tu. Ada 2 pilihan.. sotong goreng kunyit @ sotong goreng tepung. Akhirnya dia pilih sotong goreng tepung. 






Sblm ni slalu gak buat sotong goreng ni. Tp slalunya akak main campak2 je ikut suka bahan2 tuk batternya tu. Tp kali ni nk try plak resepi org lain. Search kt blog & akhirnya pilih resepi yg ada kt blog Hana. Tp akak x ikut sepenuhnya. Apa2pn TQ Hana sbb share resepi ni kt blog u.


Resepi : Sotong Goreng Tepung Berbijan

Sumber : Ubahsuai dr Sotong Goreng Tepung dr Hana


Bahan2

Sotong secukupnya... (akak buat x sampai 1/2kg pn)
secubit garam
sedikit kunyit
Sebiji telur - pukul sedikit just bg putih & kuning bercampur rata
3/4 cwn tepung gandum
1/3 cwn tepung goreng segera (original -sbb xnk pedas)
1 tsp baking powder
1 1/2 tbsp bijan

sedikit bijian hitam - optional
Minyak tuk menggoreng

Cara2
1. Bersihkan sotong, buang kulitnya yg kaler purple tu. Hiris ikut suka besar mana "ring" yg dikehendaki. Jgn terlalu tebal sudah. Toskan hgga btol2 kering tuk elakkan letupan masa proses menggoreng nnt. Bila dh btol2 kering, gaul sotong ngn secubit kecil garam & sedikit kunyit. Ketepikan



Akak buat sekali ngn udang.. tu yg terselit udang tu...
2. Masukkn tepung gandum, tepung goreng segera, baking powder, bijan & bijian hitam dlm mangkuk. Gaul rata. Ketepikan


3. Masukkn telur ke dalam mangkuk sotong yg telah digaul ngn garam + kunyit td. Kacau rata


4. Ambil sotong dlam Langkah 3 td & gaul ngn campuran tepung. Pastikan sotong disaluti tepung sepenuhnya. Letakkan sotong yg dh disalut td ke dalam pinggan/bekas lain. Sementara tu bleh la panaskan minyak

Gaul ngn campuran tepung

dh siap gaul.. tunggu tu masuk dlm kuali..
5. Bila minyak dh panas, goreng sotong hgga keemasan dlm 3 - 4 minit. Jgn goreng lama sgt sbb sotong akan jd liat. Api jgn terlalu kuat. Sedang2 aje




6. Bila dh masak, angkat & toskan. Pastu bleh la hidang. Ratah camtu je pn sedap


 sedapnyeeee....






Bagi yg nk try versi asal, ni akak copy paste resepi dia dr blog Hana..


Resepi : Sotong Goreng Tepung
Sumber : Hana @ http://hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan

  • 300 gm sotong
  • 1 cawan tepung gandum ( tambah tepung goreng berempah segera)
  • 1 sk baking powder
  • 1 biji telur
  • sedikit garam
  • lada sulah
Cara-cara
  • Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering.
  • Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
  • Pukul telur setakat nak satukan yg kuning dgn yg putih jer. Masukkan sotong ke dalam telur. Ketepikan
  • Gaul tepung dgn bp. Masukkan sotong yg telah digaul dgn telur dalam tepung, salutkan habis sotong dgn tepung. Kalu nak pedas boleh letak sikit serbuk kari dalam tepung.
  • Goreng deep fry sampai golden brown. Goreng sotong kejap jer dalam 4-5 min kalau tak nanti sotong keras and liat pulak.


Ok.. selamat mencuba smoga kena pd citarasa u all..

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...