Dengarlah

Wednesday 15 February 2012

Cream Cheese Banana Nut Bread

Assalamualaikum & salam sejahtera...





Malam semalam try buat Kek Span Almond tuk buat Kek Opera tp sedihnya hatiku.. kek ku jd dua layer.. bawah jd bingka & lapisan atas bru jd kek.. X tau mana silapnya. Myb sbb x cukup kacau masa masukkn butter kot. Nasib baik la rasa dia cukup sedap. So, xde la membazir


Tp kesedihan tu terubat bila Cream Cheese Banana Nut Bread yg akak buat pastu menjadi & rasa sedap. Roti ni tipikal roti omputih yg keras. Tp sebenarnya xde la keras. Masa baru kuar oven tu kn, rasa cam.. x jadi je.. tp bila dh rasa... terus tersenyum... hehehe...

Masa makan panas2 tu, luar dia garing & dalam dia lembut. Tekstur dalam dia cam kek yg padat. Sedap & terasa cheese dia ditambah plak dgn kekacang yg bnyk.. mmg mabeles (bg akak la.. org len x tau la kot....). Dh sejuk pn still sedap..


Jom tgk resepi roti yg senang ni...

Resepi : Cream Cheese Banana Nut Bread
Sumber : x igt dr mana tp yg pastinya dr web mat saleh...klau x silap amik kt http://www.myrecipes.com. Cuma yg akak guna ni hanya 1/2 adunan je

Bahan2

50gm butter
100gm cream cheese - akak guna brand Anchor
75gm gula perang
- resepi asal guna 175gm gula (rasanya gula mat saleh ni x manis kot.. tu yg kena buh bnyk.. akak guna 75gm ni pn dh cukup manis. Sib bek ada pengalaman sebelum ni.. klau x mmg manis gila la roti tu)
1 biji telur Gred A

180gm tepung gandum*
1/4 sudu teh (tsp) soda bikarbonat*
1/4 tsp baking powder*
1/4 tsp garam halus*
-ayak bersama semua bahan2 yg bertanda *
2 biji pisang lenyek saiz besar - akak guna 5 biji pisang budak
50gm kekacang (panggang kejap)- akak guna almond nibs & walnut cincang
1/2 tsp esen vanila


Cara2
1. Gris Loyang & lapik dasarnya ngn kertas & griskn lagi kertas td. Panaskn oven 180'C. Oven akak guna 165'C.


2. Pukul butter & cream cheese hingga lembut. Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil terus pukul (putar) hgga berkrim & fluffy

3. Masukkn telur & mix perlahan hgga sebati



4. Masukkn tepung & pukul rata dgn kelajuan rendah. Adunan akan jd doh. Tu sbb kena pukul dgn speed rendah. Masukkn pisang, kekacang & esen vanila. Pukul lg (masih dgn kelajuan rendah). Pukul sebati. Adunan akan pekat cam adunan nk buat cekodok.

5. Tuang dlm loyang & bakar selama 45minit guna api atas bawah

Bila dh masak kuarkn dari oven & biar seketika sebelum kuarkn dr loyang. Pastu bleh la makan... yummy3x.....


Ni tuk breakfast pg td..




2 comments:

  1. Selamat malam boss...bole ka join makan2 kek pisang keju tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malam bos... bleh ba.. ada lg 2 potong ni...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...