Dengarlah

Tuesday 27 December 2011

Kek, Kek & Kek Lagi...

Assalamualaikum & salam sejahtera..

Ari ni akak nk share pic2 kek yg akak buat hgga kul 1.30pg. X bnyk pn cuma 4 biji kek je. Sib bek sumenya berasaskan kek coklat moist. Senang ckit.

Mula2 akak ingat kek Coklat Moist Lapis Keju tu, org tu nk 2 biji je & nk amik ari Jumaat lepas. Tp rupa2nya dia nk 3 biji kek. 2 biji amik ari Khamis & 1 biji lg ari Jumaat. 1 kek lg kek tuk hantaran tunang. Tu yg jd kelam-kabut ckit. Ye la, ari Khamis tu baru nk g beli bahan2 yg xde dlm stok especially cream cheese.

1st time deko2 kek tuk majlis2 ni. TQ bnyk2 Ola Rahim sbb percaya ngn akak tuk sediakn kek hantaran tu. Semoga Ola suka & gembira ngn hasilnya


Jumaat pg tu, akak timbang kek tuk hantaran tunang tu.. x cukup 1 kg. Klau ikut sukatan dia sbnrnya dpt 1 kg & lebih ckit tp sbb akak dh kurangkan gula, susu pekat & guna 4 biji telur Gred B yg myb kecik, tu yg x dpt 1kg. Terpaksa la buat 1 biji kek lg. Kali ni akak tambahkn sukatan susu pekat, susu cair & masukkn 5 biji telur. Akhirnya dpt la kek 1kg lebih

Jom tgk pic2 kek akak tu. Pic x brapa cantik. Tau je la, guna hp je. Blom ada rezki tuk beli kamera sebenar.. DSLR apatah lg.. jauhnya impian tu.. huhuhu...


nk bg tips ni... masa kukus kek ni akak guna pai perlahan..
Kek x merekah langsung.. cantik je.. rata








 Kek Coklat Moist Lapis Keju ni x yah deko2.. masukkn dlm bekas plastik & terus bg kt org tu

yg ni kek Coklat Moist tu hantaran tu.. baru je masak
ada 1 masalah, kek x rata.. membukit.. so, terpaksa tarah ckit kt atas dia.. 
Pastu masa nk hias, akak belah 2 kek & bahagian yg x rata tu akak letak kt tgh2


Camni la rupa dia pas deko...
Resepi krimwell aising tu akak amik dr Sarina Abd Rahim cuma akak olah sedikit je
TQ kak Sarina sbb sudi berkongsi resepi ni..
Ganache plak akak guna resepi sendri







Pas siap deko kek tunang tu, masih ada sedikit baki aising. Tu yg akak guna tuk hias 1 biji kek yg x cukup 1kg tu.. camni la hasilnya. Aising kaler putih x cukup.. tu yg aising dia x rata







 







15 comments:

  1. cantek...pandai tul akak buat kek..suka blog akak..harap boleh tunjuk banyak lagi....luv ur blog!!

    ReplyDelete
  2. TQ Khairul Bariyah
    InsyaAllah...

    ReplyDelete
  3. salam..nak tanya camne akak wat krim tuk bunga tu.saya dah buat banyak kali tapi tak jadi pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. resepi aising tuk buttercream ada dlm fb akak.. ada masa nnt akak masukkn dlm ni ye.. tp plg senang guna non-dairy whipping cream.. just pukul kental, buh kaler dh bleh mula deko..

      Bunga dr buttercream, kena guna bnyk gula baru bleh tgk cantik.. resepi akak ni x bnyk sgt guna tu yg x tegak sangat bunga dia..

      Delete
  4. salam . kak nuri . saya nak mintak tolong dengan kak nuri . boleh tak nuri buat entry tunjuk step by step macam mana nak buat tulisan atas kek tu . macam nak tulis nama ke or lain2 . harap kak nuri boleh bantu yer . really need ur help =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam... InsyaAllah jika masa mengizinkan & x bz sgt & plg penting line x slow cam skrg ni, akak akan usahakan.

      tp sbnrnya buat tulisan tu cam kita tulis atas kertas gak cuma tangan x bleh menyentuh permukaan kek la..

      Krim tu nk tulis pn guna krim yg sama tuk lepa kek tu. X pn bleh guna piping gel..

      Delete
  5. terima kasih kak nuri . harap kak nuri boleh bantu . nak guna piping gel tu macam mana kak nuri ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2.. piping gel tu cara guna sama gak cam krim. Boleh beli kt kedai bahan2 kek & kt Tesco. tp bleh ak buat sndri. Klau nk resepi dia ada dlm album fb akak..

      Delete
    2. OHH , terima kak nuri . harap boleh approve =)

      Delete
  6. Salam kak..Sy tnya...
    1) Cmne cara akk kuarkan kek coklat moist lapis keju dr loyang then letak atas papan kek..?

    2) bahan utk tulisan tu guna krim aising ke coklat putih..?

    Tqvm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..sorry sgt, sejak laptop rosak akak jarang buka blog dh. Ni baru buka lg..

      1. Kena tunggu kek btol2 sejuk. Keluarkn kek cam biasa. Sebelum tu, lalukan pisau kek kat tepi dlm loyang tuk longgarkn kek dari loyang

      2. Guna aiding butttercream

      Delete
  7. salam.. kak nuri bole bagi nick name fb ka ? macam mana mahu buat nama tulisan atas kek tu ya kak .bole bagi step by step ka cara2 dan bahan nya .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam...minta maaf bnyk2..sejak laptop rosak, akak suda x aktif berblog. Tu yg jarang buka blog..

      Search izatti ramadhani

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...