Dengarlah

Monday, 10 October 2011

Puding Oreo Lapis Milo

Assalamualaikum & salam sejahtera... 
Dh tgh malam bru nk masukkn N3 ni.. td rasa malas nk masukkn tp bila tingat nnt ada member @ sape yg berminat nk try.. senang ckit.. bg je link ni.. hehehe.. malas plak asyik nk taip semula kn...  Tp plg penting tuk diri sndri gak nnt.. ye la klau masukkn dlm ni.. selamat ckit.. klau buku resepi hilang.. bleh rujuk kt cni..kan3x..

Mata dh nk tdo ni..so, jom tgk terus la camna nk buat puding yg sedap ni... (bg akak la.. hehehe..)

Resepi : Puding Oreo Lapis Milo

Bahan A

1 pkt agar2 serbuk (10gm)
2 cwn susu cair
2 cwn air
½ cwn gula pasir
Sedikit esen vanilla

Bahan B
2 sudu besar milo
1 sudu besar serbuk koko

Bahan C
12 keping biskut oreo – blend halus
12 keping biskut oreo – tuk lapisan antra lapisan coklat  & putih
- buang kesemua krim biskut


Cara2
1.Bancuh agar2 dgn sebahagian air drpd 2 cwn air dlm Bahan A

2. Masukkn bancuhan agar2 td & kesemua Bahan A ke dalam periuk & masak hgga mendidih. Kacau selalu 

3.  Bila dh mendidih, tutup api & tuang 1/2 drpd adunan puding ni ke dlam loyang/acuan. Baki 1/2 lg biar je dlam periuk..


4. Amik sedikit adunan puding yg masih dlam periuk & campurkn ngn Bahan B. Kacau sebati. 

5. Masukkn bancuhan coklat td ke dalam adunan puding dlam periuk. Buka api & masak hgga mendidih. Kacau selalu supaya adunan sebati. Bila dh mendidih, tutup api & tapiskn adunan coklat ni
Adunan coklat

Tapiskan adunan.. agar dpt puding yg halus mulus..

6. Susun oreo di atas permukaan puding yg dh agak keras sedikit. Pastu ayakkn oreo kisar. Ketepikan jap

7. Oreo kisar selebihnya masukkn dlm adunan puding kaler coklat & kacau sebati.. Pastu tuang adunan ni dlm loyang dlm Langkah 6 td. Biar sejuk seketika baru masukkn dlm fridge.. 
Masukkn oreo kisar

Puding yg dh siap lapis

Bila dh sejuk & keras sepenuhnya.. bleh la potong2 & hidang.. 


 
Tips
Klau puding pd lapisan pertama dh keras, cakar2 dlu permukaan puding baru susun & taburkn oreo kisar. Pastu baru tuang adunan puding kaler coklat

11 comments:

  1. Salam .nampah sedap puding ni.Boleh masuk list.

    ReplyDelete
  2. Ya Allah sedapnyaaa.. napa la you tak jd jiran I. ;) Mood mempuding I dah ke laut skrg ni.

    ReplyDelete
  3. Waalaikumussalam Puan Ros... klau ikut tekak sya mmg sedap.. tekak org len.. x tau la kan... hehehe...

    ReplyDelete
  4. MM... tu r.. klau berjiran.. bleh antar umah u ckit.. dpt rasa cukup la.. hehehe...

    ReplyDelete
  5. Assalam,akak sy cik amy..nak tanya,cnfuse skett...huhuh.pasal oreo td??ada semua 24pcs,cuma 12 pcs yg d blend halus,so??krimnya blend skli jugak ke??or buang krimnya???n lg 12 pcs plak,hanya ssun mcm tu jeke??xkeras ke nak ptong t???TQ

    ReplyDelete
  6. Waalaikumussalam Amy.. ni mesti x baca abis resepi ni.. hehehe.. sume krim kena buang..12 keping je yg blend halus..12 keping lagi susun camtu je..masa potong tu x keras la.. dia kn dh serap sedikit air dr puding tu..

    ReplyDelete
  7. cik amy: sorry kak bace laju sangad..hehehe...tq:) kak..esok nk cube wat tuk adek2:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. best nyer...nk try buat la...mesti sedap :)

      Delete
  8. salam kak..sedap nmpknye resipi nie..ingt nk try wat..tp nk tny sket boleh? untuk tips tue kan, nape kene ckr2 permukaan puding then br susun oreo? kalo xwat ape y jadi? terima kasih~

    -Azie-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Azie..
      Kena cakar2 supaya setiap lapisan tu dpt bercantum dgn baik.. kdg2 klau x buat camtu, lapisan tu x melekat ngn kuat.. so, kdg2 lapisan tu tertanggal

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...