Assalamualaikum & salam sejahtera pd sesape yg baca N3 ni.. Masa terpandang pd resepi ni kt wendyinkk.blogspot.com kn.. terus terpikat. Tu yg berusaha gak nk buat. Hasilnya x mengecewakan. Igtkn x brapa sedap sbb xde inti.. tp rupanya sedap gak.. Makan sambil menikmati minuman feveret.. mmg best..
Rasanya lemak2 manis. Manis yg org kata ngam2 je... Sesuai ngn akak yg x brapa suka manis yg terlebih... hehehe. Wendy buat guna keledek purple, so dpt kaler purple yg hampir kepada pink. Dia buat lg cantik..
Jom tgk step by step cara nk buat Ros ni
Resepi : Orange Sweet Potato Rose Pau
Sumber : http://wendyinkk.blogspot.com
Bahan2 - 12 kuntum Rose
125gm keledek yg dh kukus - akak potong kecik2 pastu kukus
100gm air
6gm yis
50gm gula (granulated sugar)/ gula kastor
25gm shortening
sedikit pewarna oren
225gm tepung pau *
1/2 sudu teh baking powder *
1/8 sudu teh garam halus *
- ayak bahan2 bertanda *
Cara2 nk buat doh
1. Kisar halus keledek ngn sebahagian air. Tinggalkn sedikit air, agak2 yg bleh tuk larutkn yis nnt..Tp rasanya lbh senang "mash" je coz semalam akak kisar cam x cukup air.. Last2 akak masukkn keledek yg hampir halus tu ke dlam penapis yg kasar & lenyekkn. Dpt la hasil keledek lenyek yg halus
2. Masukkn yis ke dlam baki air td. Ketepikan jap
3. Masukkn bahan yg telah diayak & gula ke dalam mangkuk
4. Masukkn keledek ke dlam campuran tepung td. Tambah sedikit pewarna oren. Gaul sebati
7. Tutup mangkuk adunan & biar doh dlm 1 jam. Tp rasanya x yah tunggu sejam la sbb nnt masa proses nk bentuk bunga, doh akan terus mengembang..Semalam akak biar 1 jam. Masa tgh bentuk ros dia naik lagi
Proses nk buat Ros
1. Amik 5 biji "bola" & selebihnya masukkn dlm fridge. Sebelum masukkn tu, tutup mangkuk tersebut..Bkn pe, kita xnak doh terover kembang. Amik sebiji doh drpd 5 doh td & leperkn cam pic kt bawah ni. Buat kesemua lima keping
2. Susun kelima-lima keping doh yg dh leper tu cam pic kt bawah ni
3. Gulungkn doh cam pic kt bawah
4. "Gergaji" gulungan doh td guna chopstik cam kt bawah ni. Kena buat cam kita gergaji kayu tau. Masa gergaji tu, gulungan tu akan bergolek2 & putus 2
Nk bgtau ni.. setiap kali dh abis buat 2 kuntuk bunga ni, kena masukkn bunga ke dlam bekas bertutup & masukkn dlm fridge supaya doh x jd terlalu kembang.. kang nnt x cantik
Proses mengukus
Bila dh siap buat ros, (bila akak tgk yg ros yg mula2 dh kembang sgt, akak terus kukus.. x tunggu abis pn bentuk semua ros lg. Takut nnt kembang sgt la. Simpan dlm fridge pn still kembang cuma lambat ckit banding klau biar kt suhu bilik) kukus selama 12 minit.
Seperti besa jgn lupa balut penutup kukusan & air dlm kukusan dh mendidih. Kukus ngn api max
Rasanya lemak2 manis. Manis yg org kata ngam2 je... Sesuai ngn akak yg x brapa suka manis yg terlebih... hehehe. Wendy buat guna keledek purple, so dpt kaler purple yg hampir kepada pink. Dia buat lg cantik..
Jom tgk step by step cara nk buat Ros ni
Resepi : Orange Sweet Potato Rose Pau
Sumber : http://wendyinkk.blogspot.com
Bahan2 - 12 kuntum Rose
125gm keledek yg dh kukus - akak potong kecik2 pastu kukus
100gm air
6gm yis
50gm gula (granulated sugar)/ gula kastor
25gm shortening
sedikit pewarna oren
225gm tepung pau *
1/2 sudu teh baking powder *
1/8 sudu teh garam halus *
- ayak bahan2 bertanda *
Cara2 nk buat doh
1. Kisar halus keledek ngn sebahagian air. Tinggalkn sedikit air, agak2 yg bleh tuk larutkn yis nnt..Tp rasanya lbh senang "mash" je coz semalam akak kisar cam x cukup air.. Last2 akak masukkn keledek yg hampir halus tu ke dlam penapis yg kasar & lenyekkn. Dpt la hasil keledek lenyek yg halus
2. Masukkn yis ke dlam baki air td. Ketepikan jap
3. Masukkn bahan yg telah diayak & gula ke dalam mangkuk
Masukkn tepung + baking powder + garam & gula ke dlam mangkuk
Masukkn keledek lenyek
Tambahkn sedikit pewarna oren
5. Masukkn bancuhan yis ke dalam mangkuk adunan td. Gaul sebati & uli hgga menjadi doh
Masukkn bancuhan yis
uli hgga jd doh camni
6. Masukkn shortening ke dalam doh & uli hgga sebati
Masukkn shortening & uli lg
Doh yg dh siap uli
Rupa doh selepas 1 jam
Tumbuk doh tuk kuarkn angin
Uli lg dlm 1 - 2 minit
8. Amik sedikit doh & timbang dlm anggaran 15gm setiap satu & bulat2kn
timbang 15gm & bulat2kn camni
Proses nk buat Ros
1. Amik 5 biji "bola" & selebihnya masukkn dlm fridge. Sebelum masukkn tu, tutup mangkuk tersebut..Bkn pe, kita xnak doh terover kembang. Amik sebiji doh drpd 5 doh td & leperkn cam pic kt bawah ni. Buat kesemua lima keping
3. Gulungkn doh cam pic kt bawah
Gulung camni
Gulung hgga abis
Gergaji guna chopstik
Dpt la camni
tadaaaa.... dpt 2 kuntum ros
Letak kuntuman ros atas kertas
Masukkn dlam bekas bertutup & masukkn dlm fridge dlu
Proses mengukus
Bila dh siap buat ros, (bila akak tgk yg ros yg mula2 dh kembang sgt, akak terus kukus.. x tunggu abis pn bentuk semua ros lg. Takut nnt kembang sgt la. Simpan dlm fridge pn still kembang cuma lambat ckit banding klau biar kt suhu bilik) kukus selama 12 minit.
Seperti besa jgn lupa balut penutup kukusan & air dlm kukusan dh mendidih. Kukus ngn api max
Bru masukkn dlm kukusan
Pas 12 minit. Dh masak
Pas dh kukus semuanya & sejuk.. bleh la gubah2.. hehehe...Tp masa tgh suam2 tu akak dh ngap 2 biji...sedappp.... lembut, gebu...
Jom layan gubahan akak yg x seberapa ni...
Pd sesape yg nk cuba.. bleh la cuba ye.. Gud luck.... Akak pn nk try buat lg yg berkaler2 ngn masukkn inti... hehehe...
Tips
1. Klau nk dapatkn ros kaler purple, guna keledek kaler purple
2. Klau nk berkaler2.. guna keledek putih, pastu masukkn la pewarna ikut suka
Selamat Mencuba... :)
cantik n kreatif..nk sekuntum..:p
ReplyDeletecantiknya...terima kasih atas cara2 nya tu..pernah tengok org buat tapi tak leh nak bayang cam ne cara nak buat....
ReplyDeleteTQ putris... klau dkt.. dh antar dh umah Putris
ReplyDeleteTQ quinnie... welcome.. pasni bleh la buat... hehehe...
ReplyDeleteCantikkkkknye kak!!!sekali imbas tadi ingat gubahan carrot.hehe!!!
ReplyDeleteTQ rostina
ReplyDeletemcm2 idea dpt dr akak... teruja nk cuba... hopefully menjd mcm akak punya..
ReplyDeletehehehe.. Gud Luck...InsyaAllah menjadi...
ReplyDeletecantiknya pau tu...sungguh menarik...=)
ReplyDelete