Dengarlah

Tuesday, 11 October 2011

Pes Laksa Sarawak

Assalamualaikum & salam sejahtera... 


Ni kes malas nk guna bnyk2 bekas
Guna je bekas plastik ni, pastu bila x abis guna senang, masuk je dlm freezer

Kali ni tertunai gak hasrat di hati.. nk makan Laksa Sarawak.. Dh lama tingin nk makan. Pnh makan sekali kt umah terbuka sorg sedara belah somi. pastu asyik tingat je. Hati tingin nk buat tp rasa malas sgt. Bnyk benda kena sediakan.. Nk beli pes readymade mmg x jumpa kt JB ni.. myb kt Pasar Borneo ada kot. Tp x pnh lg g Pasar Borneo tu..


Kebetula ada sorg staff tmpt keje hubby balik Sarawak.. so, hubby kirim beli kt sna. Tp dia beli sepeket je pastu brand yg x popular. Yg akak tau brand yg org kata sedap... Hj Manan. Bila tgk pes yg hubby bg tu.. rasa x best je. & akhirnya telahan akak btol.. pes tu x sedap...


Mujur, akak ada gak sediakn bahan tuk try resepi Pes Laksa Sarawak dr DjDayang Jack. Dpt la cover ketidaksedapan perencah tu..TQ DJ.. 


Pada sesape yg tingin nk merasa Laksa Sarawak & x jumpa pes readymade, bleh la cuba resepi ni..


Resepi : Pes Laksa Sarawak
Sumber : DjDayang Jack@dapurku sayang


Bahan2




Antara bahan2 tuk wat Pes Laksa Sarawak
Ada 1 bahan yg tertinggal dlm pic ni.. ce cari...hehehe..
Bahan A
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
1 inci Lengkuas
3 biji buah keras
3 batang serai
1 inci belacan bakar
- blend hgga lumat/halus


Bahan B
1 sudu teh (tsp) ketumbar
1 tsp jintan putih
1 tsp jintan manis
- sangai pastu blend halus, guna blender kering


Bahan C
1/4 cwn kacang tanah - goreng tanpa minyak & buang kulit..
1/4 cwn bijan - sangai jap 
- blend halus setiap bahan secara berasingan


Garam & gula secukup rasa


1. Panaskn minyak. Pastu tumis semua bahan hgga pecah minyak. Tambahkn garam & gula secukup rasa
Masukkn semua bahan

2. Masak lg hgga jd cam masak tahi minyak..@ hgga agak perang..Tutup api & biar sejuk.. bleh terus guna @ simpan dlm frezer..
Masak hgga jd camni...

Pes yg x abis guna bleh la masukkn dlm freezer.. bleh tahan lama.. nk guna nnt senang.. hehehe..
Ni pes yg nk simpan.. bile tingin nk makan laksa lg.. senang ckit keje


Ok.. pes dh siap.. jap lg kita masak Laksa Sarawak.. can't wait.. hehehe...





3 comments:

  1. Selamat malam Nuriniatti,
    bolehlah saya datang ambik pes laksa sarawak ni.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...