Assalamualaikum & Salam Sejahtera...
Pes dh buat.. so, kali ni N3 mestilah laksa dia.. Laksa Sarawak.. Resepi spt besa amik dr blog Djdayang Jack. TQ sgt2 DJ, blogger masakan yg femes kt Malaysia ni.. Klau nk try resepi2 dr Sarawak, bleh la g blog DJ..
Resepi : Laksa Sarawak
Sumber : DjDayang Jack@dapurku sayang
Bahan2
150gm Pes Laksa Sarawak. Resepi tgk kt SINI
200gm udang segar
200gm santan
1 1/2 liter air
2 sudu besar cili kisar
2 batang serai diketuk
1 helai daun limau purut
garam & gula secukup rasa
3 ketul dada ayam - rebus & carik2kn
100gm taugeh -dicelur kejap
1 pkt bihun/ ikut suka bnyk mana nk - celur hgga lembut & toskn
sedikit daun sup - racik2kn
beberapa biji limau kasturi - belah 2
2 biji telur - dadarkn, gulung & hiris2
Cara
1. Cuci & buang janggut udang (btol ke janggut @ ada istilah lain ?). Toskn.
2. Panaskn air hgga mendidih. Masukkn udang (ngn kepala & kulit dia sekali) & rebus hgga udang masak.
3. Kuarkn udang & panaskn semula air rebusan udang tersebut. Udang tu klau nk bleh buang kulit dia.. klau xnk bleh je biar camtu je
4. Masukkn pes laksa, cili kisar & serai dalam periuk td. Kacau & tunggu hgga mendidih. Akak renehkn dlm 20mint. Masak ngn api perlahan
5. Masukkn santan, daun limau purut, garam & gula. Kacau lg hgga mendidih. Pastu bleh la try rasa.. mana2 yg kurang bleh la tambahkan..
Sambal
Bahan
5 sudu besar cili kisar
1 sudu besar udang kering - rendam jap*
1 inci belacan bakar*
2 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
- blend halus semua bahan bertanda *
sedikit air asam jawa
garam & gula secukup rasa
1. Tumis cili kisar hgga pecah minyak
2. Masukkn bahan2 yg dh diblend halus. Kacau & masak hgga agak pekat.
3. Masukkn air asam jawa, garam & gula. Buh garam ckit je..Masak lg hgga pekat.. Pastu bleh la angkat
Cara Menghidang
1. Masukkn bihun, ayam, udang & taugeh dlam mangkuk..
2. Masukkn kuah laksa. Masukkn telur dadar, bawang goreng & daun sup.
3. Letakkn sepotong limau kasturi kt dlm mangkuk @ pinggan berasingan..
4. Pastu bleh la makan.. klau x cukup pedas.. bleh la tambahkn sambal dia...
Selamat mencuba bg sesape yg nk cuba
Ni tuk akak..
yg ni tuk jiran sebelah umah... hehehe...
Pes dh buat.. so, kali ni N3 mestilah laksa dia.. Laksa Sarawak.. Resepi spt besa amik dr blog Djdayang Jack. TQ sgt2 DJ, blogger masakan yg femes kt Malaysia ni.. Klau nk try resepi2 dr Sarawak, bleh la g blog DJ..
Resepi : Laksa Sarawak
Sumber : DjDayang Jack@dapurku sayang
Bahan2
150gm Pes Laksa Sarawak. Resepi tgk kt SINI
200gm udang segar
200gm santan
1 1/2 liter air
2 sudu besar cili kisar
2 batang serai diketuk
1 helai daun limau purut
garam & gula secukup rasa
3 ketul dada ayam - rebus & carik2kn
100gm taugeh -dicelur kejap
1 pkt bihun/ ikut suka bnyk mana nk - celur hgga lembut & toskn
sedikit daun sup - racik2kn
beberapa biji limau kasturi - belah 2
2 biji telur - dadarkn, gulung & hiris2
Cara
1. Cuci & buang janggut udang (btol ke janggut @ ada istilah lain ?). Toskn.
2. Panaskn air hgga mendidih. Masukkn udang (ngn kepala & kulit dia sekali) & rebus hgga udang masak.
3. Kuarkn udang & panaskn semula air rebusan udang tersebut. Udang tu klau nk bleh buang kulit dia.. klau xnk bleh je biar camtu je
4. Masukkn pes laksa, cili kisar & serai dalam periuk td. Kacau & tunggu hgga mendidih. Akak renehkn dlm 20mint. Masak ngn api perlahan
5. Masukkn santan, daun limau purut, garam & gula. Kacau lg hgga mendidih. Pastu bleh la try rasa.. mana2 yg kurang bleh la tambahkan..
Sambal
Ni la rupa sambal dia
5 sudu besar cili kisar
1 sudu besar udang kering - rendam jap*
1 inci belacan bakar*
2 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
- blend halus semua bahan bertanda *
sedikit air asam jawa
garam & gula secukup rasa
Antara bahan2 tuk wat sambal
Cara1. Tumis cili kisar hgga pecah minyak
2. Masukkn bahan2 yg dh diblend halus. Kacau & masak hgga agak pekat.
3. Masukkn air asam jawa, garam & gula. Buh garam ckit je..Masak lg hgga pekat.. Pastu bleh la angkat
Cara Menghidang
1. Masukkn bihun, ayam, udang & taugeh dlam mangkuk..
2. Masukkn kuah laksa. Masukkn telur dadar, bawang goreng & daun sup.
3. Letakkn sepotong limau kasturi kt dlm mangkuk @ pinggan berasingan..
4. Pastu bleh la makan.. klau x cukup pedas.. bleh la tambahkn sambal dia...
Selamat mencuba bg sesape yg nk cuba
nak sedap la kak laksa sarawak tue,nonie x pernah cuba.nanti nak cuba lah
ReplyDeleteyup... sedappp.. ikut tekak akak la.. hehehe...
ReplyDeletetak penah lagi try makan laksa sarawak....nampak sedappp
ReplyDeletetry la.. klau bleh terima laksa yg bersantan la.. cam hubby.. dia mmg x brapa gemar masakan berkuah yg buh santan kecuali kuih-muih...
ReplyDeleteassalamualakum..
ReplyDeletetak pernah merasa pulak laksa sarawak ni .. nampak sedap ..dah ada resepi ni mintak nak masuk list dulu ya :)...sedap2 resepi kat sini /// tolong ambil award kat blog ya boleh ? masuk link ni ..http://galeriduniaku.blogspot.com/2011/10/first-time-dapat-award-hihi.html
waalaikumussalam Wani... TQ..
ReplyDeleteSedapnyaa... lapar pulak saya. Mlm2 mcm ni mana nak cari.. hehe.
ReplyDeleteMiss Mirror.. sedapppp... kena masak la jwbnye... hehehe
ReplyDelete