Dengarlah

Tuesday, 26 July 2011

Kek Sarang Semut/Kek Sarang Lebah/Kek Gula Hangus/Honeycomb Cake

Dulu belajar buat kek ni ngn aunty akak. Masa tu akak baru form 1 kalau x silap. Aunty akak mmg pakar buat kek ni. Klau dia buat mmg jd sarang lebah dia. Aku sanggup g tdo umah dia semata2 nk belajar buat kek ni. Bila dh belajar tu, selalu gak la buat kek ni. 


Tp bila buat x semuanya jd sarang dia. Yg plg x best, pnh gak jd bengkang.. Bila dh terkena - kek tu jd bengkang, trus xde mood nk buat dh. Ni pn dh lama amik resepi dr Dapur Kakzu, tp bru semalam terbuka hati tuk buatnya. Tu pun sbb terhidu bau kek ni dr umah jiran. Wangi je aroma dia...


Jom tgk step by step akak buat kek ni. Kek ni senang je nk buat.. x yah guna mixer.. godak2/gaul2 je ngn senduk/spatula/ whisk..


Resepi Kek Sarang Semut
Sumber : DAPUR KAKZU


Bahan2


tuk gula hangus
1 gelas plastik gula pasir kasar
1 gelas plastik air


bahan tuk kek
6 biji telur Gred B
1/2 tin susu krimer manis/susu pekat
1/2 gelas plastik minyak masak
*1 tsp soda bikarbonat ( sukat membukit)
*1 gelas plastik tepung gandum
- Ayak bahan bertanda * bersama


Tips - guna je mana2 gelas plastik. Yg penting guna gelas yg sama tuk setiap sukatan 

Cara2
1. Buat gula hangus
 Masukkn gula pasir ke dlam periuk
Masak ngn api paling kecik

 Biar gula dh jd perang & cair sepenuhnya, 
(klau ada yg x cair ckit2 xpe)

 Masukkn air

Biar hgga gula hangus yg berketul2 tu cair sepenuhnya, 
baru tutup api & biar air gula sejuk sepenuhnya
nk cepat letak bawah/dekat ngn fan

2. Masukkn susu & minyak dlam mangkuk adunan. Kacau sebati

 Masukkn susu & minyak dlam mangkuk

 Kacau sebati

Adunan susu + minyak yg dh sebati

3. Masukkn telur 1 per 1. Kacau sebati setiap kali telur dimasukkn

 Masukkn sebiji telur

 Kacau sebati

 Masukkn sebiji telur lg. Kacau sebati. 
Ulang proses ni hgga semua 6 biji telur selamat dimasukkn dlm mangkuk

Adunan yg dh sebati

4. Masukkn air gula hangus yg dh disejukkn td
 Masukkn air gula hangus

Kacau sebati

5. Masukkn tepung sedikit demi sedikit & kacau sebati setiap kali tepung dimasukkan
 Masukkn tepung. Kacau sebati

 Masukkn tepung lg.. kacau sebati

Adunan yg sebati 
- tepung dia berketul2 tp xpe jgn risau

6. Tapiskn adunan ke dlam loyang yg dh disapu mentega.
 Tapiskan adunan - xde dh ketul2 tepung td..
kan dh kata jgn risau

Adunan yg siap nk dibakar

7. Masukkn loyang dlm oven & bakar pada suhu 160'C selama 1 jam @ hgga kek masak sepenuhnya. Akak bakar selama 1 jam 15minit ngn suhu lbh kurang 155'C. Suhu terpulang ngn oven masing2.. U all dh tau perangai oven sendri kn...Bila dh masak, biar kejap dlm oven. Pastu bleh la kuarkan
 Proses membakar kek

Kek yg baru kuar dr oven

Ni yg dh dipotong2.. dpt bnyk kn.. yg ni pn dh dingap sebahagiannya..


Senang je kn nk buatnya.. bahan2 pn semuanya dh tersedia kt dapur, bleh la try test ye.. 


Happy Baking...



5 comments:

  1. Salam, Nuri...

    Nurul x pernah lagi buat kek sarang semut ni... nampak cam senang jer... blehla try nanti.. ;)

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam Nurul.. kek ni mmg senang nk buat tp dia jenis yg senang gak x jadi... sya pn kadang jd kadang x jd sarang dia.. Tp apapn berbaloi gk mencuba.. kek yg buat semalam pn dh nk abis dh.. mmg sedap..

    ReplyDelete
  3. salam,saya suka jengah blog akak,coz resepi nya memang best2

    ReplyDelete
  4. waalaikumussalam sufi... ala.. segan akak.. akak buat yg besa2 je..besa la akak pn baru gak blajar2 membaking ni..

    ReplyDelete
  5. Terima kasih.. Dah cuba resepi ni, alhamdulillah.. Ok sangat

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...