Dengarlah

Friday, 22 July 2011

Donut

Sedapnya makan donut masa bekfes pg td.. Buatnya pn kejap je. X yah nk tggu tuk rehatkn doh @ biar doh kembang. Wlaupn tersalah sukatan air, tp menjadi gak donut ni. Bahan2 lain akak buat sukatan tuk 1/2 adunan. Ntah camna bleh terlupa, air tu akak sukat tuk 1 adunan, so, terpaksa la buang separuh larutan dlam Langkah 1. Sedikit sebanyak mesti ada kesan kn pd donut yg akak buat tu.. apa pn rasanya tetap sedap..

Resepi copy dr Rahayu Samsu Rahayu plak amik resepi donut ni dr HaSue.. TQ Ayu & HaSue sbb share resepi ni. Ank akak mmg suka sgt makan donut. Dh lama dh dia suh buat tp baru ari ni terasa nk buat. Akhirnya tertunai gak la hajat dia...

Bahan2
500gm tepung berprotein tinggi - akak guna tepung gandum je (ayak)
1 paket yis (11gm)
50gm marjerin
1 tbsp shortening
2 tbsp gula pasir
2 tbsp susu pekat/ susu tepung - akak guna 2 tbsp susu tepung + 1 tbsp susu pekat
1 biji telur
1/2 tsp garam
190ml - 200ml air suam2 kuku

Cara2
1. Kacau sebati telur & garam. Ketepikan jap

2. Masukkn air suam, susu tepung, susu pekat, yis, gula pasir, marjerin & shortening ke dalam mangkuk. Kacau sedikit. Biar 8 - 10 minit hgga campuran nampak berbuih
Masukkan semua bahan kecuali tepung, telur 
& garam ke dalam mangkuk

Campuran yg dh berbuih

3. Apabila dh berbuih, masukkn separuh drpd tepung gandum ke dalam mangkuk td. Kacau guna sudu. Pastu masukkn telur td. Kacau sebati. Kacau 1 arah je.
Masukkn separuh drpd tepung gandum

Kacau adunan guna sudu


Masukkn campuran telur. Kacau lg. 
Kacau 1 arah je

Masukkn tepung lg

Gaul sebati guna sudu. 
Pastu bleh la uli guna tangan

Uli hgga mendapat doh yg x melekat kt jari

4. Bila dh dpt doh yg x melekat kt jari, bleh la canai setebal 1/2 inci - agak2 je...akak canai atas belakang loyang. ok je..Pastu bleh la terap. Klau ada acuan donut lg senang. Klau xde, guna je apa2 benda yg dirasakan sesuai cam apa yg akak guna ni. 
Canai doh setebal 1/2 inci

Terapkn - akak guna acuan apam 
& penutup botol minuman 

Dh siap terap pn

5. Pastu bleh la goreng hgga kekuningan... Sebelum tu kena panaskn minyak dlu. Tp masa nak masukkn donut, pastikan minyak x terlalu panas. Guna api kecik je..

6. Bila dh masak, angkat & toskan. Biar sejuk ckit baru tabur ngn gula kastor ke, gula halus ke, nk salut coklat pn bleh. Akak dr dlu lg mmg suka tabur gula halus + susu tepung Nespray... sedappp...
Ni cara akak.. citarasa korg, ikut korg la ye..

Dh ada resepi & step by step ni, bleh la cuba ye...



Selamat Mencuba


2 comments:

  1. bile nak masuk garam?

    ReplyDelete
  2. anonymous... garam kita dh bancuh sekali ngn telur kn... so, masuk skali la masa masukkn telur tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...