Dengarlah

Sunday 17 July 2011

Biskut Ulat Bulu

Asal sebenar Biskut Ulat Bulu ni.. akak x tau la. Apa yg akak tau, Biskut ni mmg femes kt Sabah. Slalunya kita buat biskut ni masa raya je.. musim selain raya mmg susah nk jumpa la..Mudah sgt nk membuatnye. Tp akak x tau la buat yg ada segmen2 tu.. buat yg plg simple je cam kt pic tu.

Myb diberi nama Biskut Ulat Bulu sbb rupa & warna cam ulat bulu.. tp jgn takut klau makan @ sentuh, x gatal punye...

Oleh sbb dh nk masuk bulan Ramadhan, tu yg terasa nk menerai biskut2 raya ni..Amik resepi dr http://bakewithmilla.blogspot.comTQ tuan punya blog atas resepi ni.

Bahan2
1 biji telur - akak guna kuning dia je
250gm butter - 1 buku butter
300gm tepung gandum - 2 ¾ cwn - 2 tbsp ( harap2 korg paham la ye)
100gm tepung jagung - 1 cwn
sedikit pewarna hijau
sedikit esen pandan/pandan paste

Inti - kurma dipotong 3 secara memanjang

Hiasan - gula kastor

Cara2
1. Pukul kuning telur & butter hgga kembang.

2. Masukkn pandan paste & pewarna hijau.. pukul sebati
Masukkn pandan paste & pewarna hijau klau perlu

Pukul sebati

3. Masukkn tepung ckit2 sambil uli sebati hgga mendapat doh yg x melekat kt jari
Tambahkn tepung ckit2

doh yg dh siap

4. Ambil doh sebesar guli/besar ckit. Leperkan ckit pastu letakkn kurma di tengah2 nya. Then, gulung & bentukkn lonjong
masukkn kurma

bentuk biskut yg belum dibakar

5. Bakar pada suhu 180'C selama 20min @ ikut kesesuaian oven masing2
sedia tuk dibakar

6. Bila dk masak, sejukkn ckit pasti golek2 kn pd gula kastor. Pastu buh dlm papercup..

Biskut yg dh siap masak

Golekkn pada gula kastor

Masukkn dlm papercup..siap

Siap pn.. rasa dia.. mmg sedap.. try la..

Ok.. selamat menerai membaking biskut raya.. Gud Luck...

33 comments:

  1. sedap kak nuri!! suke sgt biskut ni. 1st time makan masa kakak ipar keje kat bofot, pastu dia buat balik. cuma biskutnya dikelar2 lagi memang mcm ulat bulu. heheh...

    ReplyDelete
  2. klau ikut mmg cam tu.. dikelar2 tp ni keje org malas ni... hehehe... yg penting rasa tetap sama..

    ReplyDelete
  3. aisemen..kak saya lemah sikit kalau sukatan cenggitu gaya..
    ada sukatan cawan tak?
    sudu ke??
    penimbang tak de:(

    ReplyDelete
  4. mashi.. nnt akak edit buh sukatan cwn gak ye..

    ReplyDelete
  5. biskut ulut bulu nie ada acuan nye ke?

    ReplyDelete
  6. Junjuzie... akak x pasti la plak kalau skrg ni ada acuan dia.. yg akak tau bulatkn kn je pastu bentukkn lonjong.. then trus bakar..

    ReplyDelete
  7. biskut ni memang sedap..tiap tahun raya kuih ni mesti ada..ank2 suka makan..kalau guna tepung jagung n butter dlm tin lg sedap..kalau overcook inti keras

    ReplyDelete
  8. kira-kira , dpt brpa bj eh ? :D

    ReplyDelete
  9. mak saya guna minyak Ghee..tp macam ada tpung kastad jg kan? N slalu tuh mak gores pmukaan biskut guna garfu..baru real ulat bulu.hee. apapun..mmg sdap..pebret . tahun ni nak try buat sndiri.mak dah tak larat nak buat kuih raya g.. try my best..hikhikhik..

    ReplyDelete
  10. Biskut ulat bulu sabah ni mmg sedap. Korg msti try buat. Aku mmg mkn biskut ni klu braya kat rumh kawan d sabah..

    ReplyDelete
  11. Dh masuk kn kurma tu bole tacap ngan garpu Baru nmpk garis2 ... Mmg pemes Kat Sabah..

    ReplyDelete
  12. Sy buat ulat bulu guna resepi ni..
    100% sedap...senang buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaka?nak try jugak lah.sebab byk betul resepi ni takut x jadi

      Delete
    2. Yaka?nak try lh sb byk betul resepi ni.takut x menjadi

      Delete
    3. Yaka?nak try lah sebab byk betul resepi ni takut x menjadi

      Delete
  13. Saya sdh cuba memang sedap

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...