Dengarlah

Monday 18 July 2011

Ayam Madu

Menu lunch tengahari td ni. Mmg sedap.. x rugi mencubanya. Amik resepi kt http://dayangjack.blogspot.com/. TQ DJ.. hehehe.. nama glamor dia. Kitaorg 1 family suka sgt makan Ayam Madu ni. Bertambah2 nasi.. hehehe.. sib bek badan akak ni jenis x mudah naik.. bestnye.. Buat pn senang je. x yah nak bakar2. Masuk je dlm pan. Guna non-stick pan lg senang.. x la melekat . 


Jom tgk bahan2 dia


Bahan2 - resepi dr blog DJ
1/2 ekor ayam - cuci, kelar2 kn
2 inci halia - parut
5 ulas bawang putih - ketuk
2 sudu besar (tbsp) kicap manis
1 tbsp sos tiram
1 tbsp sos cili
1 tbsp sos tomato
2 sudu teh (tsp) Maggie Seasoning
3 - 4 tbsp madu
1/2 tsp lada hitam - tumbuk kasar
1/4 cwn air - akak x masukkn pn


Resepi akak - main agak2 je sukatan dia... yg penting semua bahan di atas ada. Tp akak tambahkn sebatang serai. Halia, bawang putih, lada hitam & serai akak tumbuk kasar je semuanya. Senang... hehehe..


Cara2
1. Gaul semua bahan dlm mangkuk kecuali air. Perap 30min.
Perapkn ayam

Bg sesape yg x tau Maggie Seasoning.. ni la dia


2. Panaskn sedikit minyak dlm non-stick pan. Masukkn ayam yg dh diperap bersama sedikit bahan perapan dia. Masukkn gak air. Tutupkan pan tersebut. Biar hgga ayam masak. Guna api kecik. Tp kena balik2kn ayam tu sekali-sekala. Klau x mmg hangus la ayam tu nnt..
 Masukkn ayam dlm pan

 Tutup pan supaya ayam cepat masak

 Balik2 kn ayam tu. dh kuar minyak dh
Masa ni kena lbh kerap balik2kn ayam sbb air dia dh kering

3. Bila bahagian luar ayam dh jd cam kena panggang cam pic kt bawah ni.. bleh la angkat. Pastu bleh la hidang & makan ngan nasi putih. 
 x tergoda ke??? 

sedappppp...

Senang & sedap... jgn x cuba..

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...