Dengarlah

Tuesday, 10 May 2011

Tart Telur

 
1st time ni buat Tart Telur ni.. rasa mmg sedap cuma manis sgt la. Kulit dia rangup sesangatnye. Izatti kate cam biskut la mami. Amik resepi dr Thaniah Sulaiman ثا نيه.TQ Thaniah atas resepi yg sedap ni. Thaniah Sulaiman ثا نيه.dh kurangkn gula, so akak ikut je resepi dia. Tp myb akak ni mmg x besa mkn manis2, so.. akak msh rasa manis sgt. Terpaksa oter semula. Dlu selalu igt wat tart ni ssh, ble dh buat bru tau rupanye senang je. Resepi yg akak letak kt cni adalh resepi yg telah akak oter.


Bahan2
A. Kulit
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn butter + marjerin (butter + marjerin = 1/2 cwn)
1/2 biji telur Gred B
1/2 cwn gula kastor - kurangkn dlm 1 - 2tbsp (akak guna 1/2 cwn rasa manis la)
1 tsp esen vanila


B. Filling
1/2 cwn gula kastor - kurang klau xnk manis sgt
1 cwn air
1/2 cwn susu segar (akak guna susu baby 2 scoop + air  + susu cair = 1/2 cwn)
1 tbsp tepung jagung/kastad
1 1/2 biji telur Gred B (amik 1/2 biji telur baki buat kulit td + 1 biji telur)
1 tsp esen vanila
sedikit pewarna kuning - akak dh terlebih letak.. tu yg kuning sgt tu


Cara
1. Masukkn semua bahan A. Kulit ke dalam mangkuk adunan. 








2. Uli hgga mendapat doh yg licin & x melekat ngn jari. Ketepikan





3. Untuk filing plak, masukkn semua bahan dlm mangkuk & kacau sebati. Kacau guna senduk je. Bila semua dh sebati, tapiskan






4. Panaskn oven 180'C. Ambil sedikit doh tuk kulit & tekan & ratakan dlm acuan tart. Ketebalan kulit tart ikut suka nk tebal mana ye. 


Buat hgga penuh 1 tray oven tu @ pn hgga acuan abis digunakan. Akak buat 10 acuan je dlm 1 masa sbb tu je acuan yg akak ada.


5. Tuang filling ke dalam acuan tart dalam Langkah 3 td. Akak penuhkn je acuan tu..


Tart yg dh sedia nk msuk oven


6. Bakar 170'C selama 35 minit @ hgga tart masak


Siap pn tart.. walau rupa x secantik mana, yg penting sedap




Selamat Mencuba ...





No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...