Dengarlah

Sunday, 3 April 2011

Dulce De Leche

Dulce De Leche (sebutan DOOL-se de Le-che) bermaksud gula susu @ susu gula dlm bhs Sepanyol. Rasanya seakan-akan karamel dan cam butterscotch gak. Dulche ni selalunya d masukkan dlm resepi dessert d pelbagai negeri d Amerika Selatan termasuk Argentina & Uruguay. 




I pn bru gk tpandang resepi ni dlm myresepi oleh beldandy. TQ beldandy atas resepi yg ada org kata resepi bodo tp sbnrnya amat tidak bodo... 


Bnyk kegunaan Dulche ni - masukkn dlm kek cam kek marble kak fida - kak fida ni femes d http://www.myresipi.com , msukkan dlm minuman feveret korg, sapu atas biskut & roti pn bleh..So, resepi Dulche ni x bodo kn????


Ada pelbagai cara tuk mnyediakn Dulche ni ttp yg paling mudah rasanya dengan cara merebus dlm rice cooker. Wlaupn penyediaannya mudah tp ambik masa yg lama - 3 jam tau.


Jom tgk camna nk sediakn Dulce De Leche ni -


Bhn2nya cuma susu pekat manis. Lau xde, guna je susu krimer manis. Air secukupnya


1. Buangkn kertas pembalut tin susu tersebut. Masa buat ni sya guna 2 tin susu krimer manis Gold Coin. Ye la dh alang2 amik msa lama, bek kita rebus 2 tin skali. lagipn Dulche ni bnyk kegunaan dia.




2. Masukkan susu td dlm rice cooker & tambahkn air paip. Pastikan air tu menenggelami tin susu tersebut dlm 1 @ 2 inci.. Pastu on kn rice cooker & rebus la selama 3 jam. Masa rebus ni jgn tertido plak, kang hangus periuk tu nnt. Bila air dia dh bkurang, tambahkn air panas.. Masa rebus smlm, I tambah 2x air panas.




3. Bila dh cukup 3 jam. Biar sejuk ckit bru kuarkn dr rice cooker & biar btol2 sejuk bru buka tin susu & transfer ke dlm bekas kedap udara. Simpan dlm peti sejuk..


Camni la rupa susu yg dh jd Dulce De Leche..

5 comments:

  1. kak, xpe ke rebus tin tu..? sebab klu tin kemek pun ada chemical reaction berlaku, klu tin panas mesti ade jugak..

    ReplyDelete
  2. xde pe.. sbb kat dlm tu kn udara dh dikeluarkn.. so, jgn bimbang x meletup pn.. tp jgn guna tin yg dh kemik la takut nnt ada apa2 yg x elok plak berlaku..

    ReplyDelete
  3. salam..suka blog akak
    jom intai blog saya..

    ReplyDelete
  4. berapa lame blh smpan dulche de leche nie kak?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...