Dengarlah

Friday, 1 April 2011

Kek Lapis Masam Manis

Assalamualaikum...

Apa kabar? Hari ni I buat kek lapis masam manis. Terasa dh lama sangat x buat kek padahal bru mggu lalu buat kek kukus coklat. So, petang td - balik je dari kedai jahit (antar baju tuk jahit tepi), terus masuk dapur & amik blender. Kek ni sesuai bg sape2 yg rasa malas nk buat keja remeh-temeh. Sume bahan masuk dlm blend & terus je blend. Yang kt pic kt bwh ni versi campak2 je. Takde sukatan kecuali gula. Yang len tu main letak je. Tp Alhamdulillah, kek menjadi...


Biasanya org len guna biskut marie @ kraker yg telah dikisar & ayak. Tp I guna apa2 biskut je - yg ni I guna biskut kraker, biskut tesco yg campur2 tu. Ni kes nk perabih stok biskut. Buat kek camni, jap je abis. Biskut tu dh nk msuk 2 bln x abis. Sib bek x expired lg. 



 Cuma berongga sket - myb sbb I bubuh soda & baking powder kut...


Myb ada sape2 yg nk blajar nk buat kek yg simple ni kn??? K, I pnh buat kek yg serupa tp x sama sblm ni. Oleh sbb msa tu nk buat xperiment, I amik la sukatan dia - terkurang terlebih tu kira halal ler ye... 



 Bhn2

3/4 cwn gula kastor - lau x suka manis, kurangkn ckit
28 keping biskut kraker - pecah2kn
3 biji telur Gred B
1 cwn susu cair
1 tsp soda
1 tsp baking powder
3/4 cwn minyak masak
hawflakes secukupnya - kat Tesco & Giant ada jual, beli 1 pek dh cukup
pewarna hijau - or apa2 kaler la..

Cara
1. Msukkn semua bhn kecuali hawflakes & pewarna ke dlm blender & blender hgga semuanya hancur
2. Tuang dlm mangkuk & bahagikan kepada 2 bhgian - 1 kaler ori & 1 lg kaler hijau
3. Tuang adunan kaler ori dlm loyang yg telah d alas kertas & disapu mentega/marjerin d tepinya. Kukus dlm 5 minit
4. Kuarkn kek dr pengukus & susun hawflakes & tuang adunan kaler hijau. Kukus 5 minit lg @ hgga masak
5. Ulang langkah 4 hgga adunan habis.. Lapisan akhir, kukus dlm 30min & tutup loyang ngn aluminium foil supaya wap air dr penutup kukusan x terkena pd kek..


Senang kan.. x yah nk kisar biskut & ayak. Masuk je sume dlm blend. Blend pn kejap je. Proses memasak je amik masa sket.. Selamat mencuba...






4 comments:

  1. nak tanya sket nie..loyang tu tutup rapat2 ekh..??so nanti kek tu x naik n tolak foil tu ke..??

    ReplyDelete
  2. Tutup rapat2 Kak Sal... kek x naik tinggi.. Satu lg, sapu sedikit butter/minyak pd aluminium tu. Jd klai kek naik & terkena sedikit permukaan kek, permukaan kek tetap cantik & x melekat dkt aluminium..

    ReplyDelete
  3. Waalaikumussalam Ummi Husna...

    mmg xde guna tepung sbb biskut tu dh kira cam tepung dia la..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...