Dengarlah

Tuesday 5 April 2011

Coto Makassar





Assalamualaikum....


Ari ni I buat coto makassar, makanan femes d kalangan kaum Bugis. Masakan ni berasal dr Makassar, Sulawesi Selatan. Biasanya dihidangkn bersama ketupat & burasak.. Bg sesape yg x tau burasak tu ape, len kali I masukkn resepi dia ye... Kena tggu mood rajin dtg bru bleh buat...


Dh lama sbnrnya nk buat menu ni tp asyik tertangguh je. Resepi dh lama dh I google kt intnet & salin dlm kitab I tu..
Rasanya lau x blk Shah Alam ari Jumaat ni, x buat lg la. Masak coto ni sbb nk abiskn stok daging yg ada dlm frigde. Tp dlm fridge x cukup plak. So, I ask my hubby tuk beli 1/2kg lg.


Seawal kul 6.40am, dh bngun sbb nk masak ketupat dia. Spatutnya masak mlm td, tp takut ttdo. X pasal2 umah meletup nnt. I guna yg dlm plastik tu je, baki ketupat raya haji thn lalu. Tp xpired date dia thn dpn ye. Blom xpired lg.. I rebus dlm rice cooker je dlm 3jam...




Jom tgk bahan2 tuk wat Coto Makassar ni


Resepi asal - http://cuek.wordpress.com/2005/12/28/coto-makassar/

1 kg daging - lau nk tambah perut, hati & paru pn bleh
                   - potong dadu ikut suka besar mana
Air cucian beras secukupnya - myb dlm 3 liter
Ambik air cucian kedua & seterusnya. Jgn amik air cucian pertama - kang ada plak makhluk yg x diingini
5 btg serai - ketuk
5 cm lengkuas - ketuk
2 cm halia - ketuk
5 helai daun salam - sya x bubuh sbb xde
250gm kacang tanah - goreng tanpa minyak & blend halus
1 kiub stok ayam
garam & gula secukup rasa
* Jgn masin sangat sbb sambal taucu dh masin


Bhn kisar
10 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
8 biji kuah keras - sangai
1 sudu mkn ketumbar - sangai
1 tsp jintan manis - sangai
1 tsp jintan putih - sangai
1 tsp lada putih (biji)
- Msukkn sume bahan dlm blend & blend halus


Sambal Taucu
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
8 tangkai cili kering - rebus dahulu
100gm taucu


Hiasan
Daun bawang
Limau kasturi
Bawang goreng


Cara
1. Rebus daging ngn air cucian beras.
2. Bila dh mendidih, masukkn serai, lengkuas, halia & daun salam. Rebus hgga daging empuk, tutup api & ketepikan.
3. Panaskn minyak & tumis bahan kisar. Tumis hgga kekuningan. Tutup api & masukkn bhn tumis ke dalam periuk  daging rebus td.
4. Masukkan kacang tanah, stok ayam, garam & gula.Rebus hgga kacang tanah masak @ hgga kuah x terlalu cair..



Sambal Taucu
1. Blend bawang merah, bawang putih & cili kering hgga halus.
2. Tumiskn bahan kisar hgga naik minyak @ hgga cili kering masak
3. Masukkn taucu & masak lg.
4. Bubuh air & gula secukup rasa. Masak lg hgga sambal jd pekat.


Cara Menghidang
1. Masukkan nasi himpit@ ketupat yg telah d potong dadu ke dlm mangkuk.
2. Masukkn isi & kuah coto ke dlm mangkuk td
3. Taburkn ngn daun bawang & bawang goreng.
4. Masa nk mkn tu, perahkn limau kasturi. Siap pn hidangan coto makassar kita..





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...