Assalamualaikum & salam sejahtera..
Dh lama x buat cheese cake. Ni cheese cake yg pertama setelah sekian lama. Mudah je nk buat non bake cheese cake ni. Mudah & cepat
Resepi : Non Bake Oreo Cheese Cake
Sumber : Nuri
Bahan2
1 cawan biskut oreo - asingkan krimnya & hancur2kan. Asingkan 5
keping biskut tuk ditaburkn dlm adunan
cheese nnt. Krim dia simpan tuk digunakan
kemudian. Masa buat kek ni akak guna 1
paket + 5 pasang biskut.
1/3 cwn butter - cairkan ( akak x guna abis pn)
250gm cream cheese
2 tsp gelatin
1/8 cawan air
Susu pekat ikut manis mana nk..
Sebiji lemon - perah & amik jusnya
Cara2
1. Satukan biskut hancur dengan butter yg telah dicairkan. Masukkn butter cair sedikit demi sedikit hgga adunan boleh dikepal. Tidak perlu masukkn semua butter cair tersebut.
Masukkn adunan biskut + butter cair ke dalam loyang spring form. Akak guna 'ring' saiz 6". Tekan padat-padat. Sejukkan dlm fridge
2. Taburkan gelatin dalam air & cairkan cara double-boil. Pastikan gelatin larut sepenuhnya.
3. Pukul cream cheese bersama krim oreo td. Pukul hgga gebu.
4. Masukkn gelatin, susu pekat & jus lemon. Pukul sebati. Masukkn kepingan oreo yg telah dipatah-patahkan. Kacau sebati
5. Tuang adunan cream cheese ke dalam loyang berisi biskut yg telah disejukkan td. Hentak perlahan loyang tersebut. Masukkn dlm fridge & biar selama 3 jam @ semalaman..
Dh lama x buat cheese cake. Ni cheese cake yg pertama setelah sekian lama. Mudah je nk buat non bake cheese cake ni. Mudah & cepat
Resepi : Non Bake Oreo Cheese Cake
Sumber : Nuri
Bahan2
1 cawan biskut oreo - asingkan krimnya & hancur2kan. Asingkan 5
keping biskut tuk ditaburkn dlm adunan
cheese nnt. Krim dia simpan tuk digunakan
kemudian. Masa buat kek ni akak guna 1
paket + 5 pasang biskut.
1/3 cwn butter - cairkan ( akak x guna abis pn)
250gm cream cheese
2 tsp gelatin
1/8 cawan air
Susu pekat ikut manis mana nk..
Sebiji lemon - perah & amik jusnya
Cara2
1. Satukan biskut hancur dengan butter yg telah dicairkan. Masukkn butter cair sedikit demi sedikit hgga adunan boleh dikepal. Tidak perlu masukkn semua butter cair tersebut.
Masukkn adunan biskut + butter cair ke dalam loyang spring form. Akak guna 'ring' saiz 6". Tekan padat-padat. Sejukkan dlm fridge
2. Taburkan gelatin dalam air & cairkan cara double-boil. Pastikan gelatin larut sepenuhnya.
3. Pukul cream cheese bersama krim oreo td. Pukul hgga gebu.
4. Masukkn gelatin, susu pekat & jus lemon. Pukul sebati. Masukkn kepingan oreo yg telah dipatah-patahkan. Kacau sebati
5. Tuang adunan cream cheese ke dalam loyang berisi biskut yg telah disejukkan td. Hentak perlahan loyang tersebut. Masukkn dlm fridge & biar selama 3 jam @ semalaman..
yummy....
No comments:
Post a Comment