Assalamualaikum & salam sejahtera..
Resepi ni akak amik dr Kak Nor @ secubitgaramnor67.blogspot.com. Resepi ni plak Kak Nor amik dr Kak Hanieliza yg femes dlm bidang masakan.
Sebelum ni Izatti x brapa makan kuih ni.. tp pas mami dia buatkn, kuih ni dh jd feveret dia. Siap kata sedap lagi. Akak pn rasa kuih seri muka ni sedap..
Resepi : Kuih Seri Muka
Oleh : Kak Hanieliza
Sumber : Kak Nor @ secubitgaramnor67.blogspot.com
Bahan2
Lapisan Bawah
2 1/2 cwn santan
2 cwn pulut - basuh & rendam at least 3 jam
1 tsp garam
Lapisan Atas
2 cawan santan pekat
1/2 cawan tepung kastad
1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
3 sudu makan gula pasir halus
sedikit garam
sedikit pewarna & perisa pandan
- akak guna pandan paste brand Koepoe-Koepoe
Cara2
Lapisan Bawah
1. Masukkn semua bahan dlm loyang & kukus
2. Apabila dh masak, angkat & tekan pulut padat-padat
3. Masukkn semula dlm kukusan & kukus jap
My Way
1. Kukus pulut hgga hampir masak & angkat.. klau masak pn xpe
2. Masukkn pulut ke dalam mangkuk & masukkn santan & garam. Gaul rata & biar hgga santan diserap sepenuhnya. Pastu kukus lg dlm 5 minit & angkat
3. Alas loyang dengan plastik & sapukn dengan sedikit minyak. Masukkn pulut & tekan padat2.
4. Kukus 5 minit sebelum tuang lapisan atas
Lapisan Atas
1. Satukan semua bahan & kacau sebati hgga gula larut
2. Tapiskan & tuang atas lapisan bawah
3. Kukus hgga masak. Sesekali, buka penutup periuk & periksa jika permukaan kuih basah. Klau basah, teruskan mengukus kuih tp dengan penutup kukusan dibuka. Pastu tutup semula & kukus hgga masak
Penutup kukusan kena balut dengan kain bersih @ plastik. Tp akak rasa guna plastik lg ok.
Pastikan kuih betul2 sejuk baru potong dengan menggunakan pisau plastik. Akak guna pisau pemotong kek.
Resepi ni akak amik dr Kak Nor @ secubitgaramnor67.blogspot.com. Resepi ni plak Kak Nor amik dr Kak Hanieliza yg femes dlm bidang masakan.
Resepi : Kuih Seri Muka
Oleh : Kak Hanieliza
Sumber : Kak Nor @ secubitgaramnor67.blogspot.com
Bahan2
Lapisan Bawah
2 1/2 cwn santan
2 cwn pulut - basuh & rendam at least 3 jam
1 tsp garam
Lapisan Atas
2 cawan santan pekat
1/2 cawan tepung kastad
1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
3 sudu makan gula pasir halus
sedikit garam
sedikit pewarna & perisa pandan
- akak guna pandan paste brand Koepoe-Koepoe
Cara2
Lapisan Bawah
1. Masukkn semua bahan dlm loyang & kukus
2. Apabila dh masak, angkat & tekan pulut padat-padat
3. Masukkn semula dlm kukusan & kukus jap
My Way
1. Kukus pulut hgga hampir masak & angkat.. klau masak pn xpe
2. Masukkn pulut ke dalam mangkuk & masukkn santan & garam. Gaul rata & biar hgga santan diserap sepenuhnya. Pastu kukus lg dlm 5 minit & angkat
3. Alas loyang dengan plastik & sapukn dengan sedikit minyak. Masukkn pulut & tekan padat2.
4. Kukus 5 minit sebelum tuang lapisan atas
Lapisan Atas
1. Satukan semua bahan & kacau sebati hgga gula larut
2. Tapiskan & tuang atas lapisan bawah
3. Kukus hgga masak. Sesekali, buka penutup periuk & periksa jika permukaan kuih basah. Klau basah, teruskan mengukus kuih tp dengan penutup kukusan dibuka. Pastu tutup semula & kukus hgga masak
Penutup kukusan kena balut dengan kain bersih @ plastik. Tp akak rasa guna plastik lg ok.
Pastikan kuih betul2 sejuk baru potong dengan menggunakan pisau plastik. Akak guna pisau pemotong kek.
cantek serimukanya..
ReplyDeletesalam . saya nak bertanya kalau tepung kastad tu digantikan dengan tepung jagung boleh tak ? atau tepung tu tak digunakan dalam adunan tuk buat kuih ini , harap boleh balas . terima kasih =)
ReplyDeletewaalaikumussalam.. rasanya bleh je gantikan ngn tepung jagung.. tp rasanya akan ada beza la dr resepi asal.
DeleteKlau x bubuh langsung tu, sya x pasti la plak menjadi ke tak..
Kak kat mana ada jual perisa koepeo2 tu...
ReplyDeleteKat kedai jual bahan2 kek.. Klu it jb ni, smart pun Ada
DeleteCantiknya seri muka ni.. Kak, nk tanye pakai loyang berape inci yea..?
ReplyDelete