Assalamualaikum & salam sejahtera...
Resepi yg dh lama sgt nk dicuba. Sejak 1st time tgk org putih buat dlm tv, dh tanam niat nk try gak dessert yg dorg kata sedap sgt ni..
Mmg sedap pn dessert ni... Rasanya gula hangus yg crispy tu yg mmbuatkannya lg sedap...
Resepi akak amik dr web masak2 gak. Sgt mudah cuma memerlukan masa tuk betul2 menyiapkan nya. Masa penyediaan & bakar tu x la amik masa lama tp kena tunggu sejuk lbh kurang 4 jam dlm fridge baru buat gula hangus kat atas dia tu. Akak ikut je kata resepi kn. Tp klau nk biar sejuk x sampai 4jam bleh je kot
Resepi : Creme Brulee
Sumber : whatscookingamerica.net
Bahan2 ( 6 bekas remekin saiz medium )
6 biji kuning telur - dr fridge
3 tbsp gula pasir halus
1 1/2 cwn u.h.t whipping cream - dr fridge
4 tbsp gula pasir halus - tuk topping dia
sedikit esen vanila
Cara2
1. Panaskn oven pd suhu 180'C & griskn remekin
2. Pukul kuning telur hgga pekat
3. Masukkn gula & pukul lg hgga gula larut sepenuhnya
4. Masukkn u.h.t whipping cream & esen vanila. Kacau sebati
5. Tuang dlm remekin hgga 3/4 penuh. Masukkn remekin ke dlam loyang. Masukkn air panas dlm loyang hampir sama paras dgn adunan creme brulee
6. Bakar selama 30 minit. Bakar hgga bahagian tepi dh masak. Bahagian tgh mmg akan bergoyang (jiggle) sedikit bila remekin digerakkan
7. Keluarkan dr oven & biar creme brulee dlm loyang air panas hgga sejuk pd suhu bilik. Sejukkn creme brulee sekurang-kurangnya 4 jam
8. Taburkan gula pasir halus pd setiap creme brulee & bakar guna torch. Kalau xde, buat je la gula hangus cam nk buat puding karamel tu. Pastu tuang je gula hangus tu ke atas creme brulee..(cam akak buat la... hehehe...) bleh je. Tp kn buat camni kena cepat ratakan sbb gula tu cepat keras. Tu yg gula hangus yg akak buat kt atas creme brulee ni x rata & nipis
Gula hangus kt atas tu kena nipis tau.. klau tebal susah plak nk makan nnt sbb keras..
Baru dpt info dr member FB, Nik Zamzurina - klau xde benda alah tuk bakar gula atas creme brulee, bleh guna belakang sudu. Caranya.. panaskan belakang sudu pastu layangkan atas gula td. Tp masa proses memanaskan sudu tu, pegang sudu ngn kain tau. Kang tak pasal2 tangan melecur. Nnt akak plak yg kena amuk... adehhh...
Resepi yg dh lama sgt nk dicuba. Sejak 1st time tgk org putih buat dlm tv, dh tanam niat nk try gak dessert yg dorg kata sedap sgt ni..
Mmg sedap pn dessert ni... Rasanya gula hangus yg crispy tu yg mmbuatkannya lg sedap...
Resepi akak amik dr web masak2 gak. Sgt mudah cuma memerlukan masa tuk betul2 menyiapkan nya. Masa penyediaan & bakar tu x la amik masa lama tp kena tunggu sejuk lbh kurang 4 jam dlm fridge baru buat gula hangus kat atas dia tu. Akak ikut je kata resepi kn. Tp klau nk biar sejuk x sampai 4jam bleh je kot
Resepi : Creme Brulee
Sumber : whatscookingamerica.net
Bahan2 ( 6 bekas remekin saiz medium )
6 biji kuning telur - dr fridge
3 tbsp gula pasir halus
1 1/2 cwn u.h.t whipping cream - dr fridge
4 tbsp gula pasir halus - tuk topping dia
sedikit esen vanila
Cara2
1. Panaskn oven pd suhu 180'C & griskn remekin
2. Pukul kuning telur hgga pekat
3. Masukkn gula & pukul lg hgga gula larut sepenuhnya
4. Masukkn u.h.t whipping cream & esen vanila. Kacau sebati
5. Tuang dlm remekin hgga 3/4 penuh. Masukkn remekin ke dlam loyang. Masukkn air panas dlm loyang hampir sama paras dgn adunan creme brulee
6. Bakar selama 30 minit. Bakar hgga bahagian tepi dh masak. Bahagian tgh mmg akan bergoyang (jiggle) sedikit bila remekin digerakkan
7. Keluarkan dr oven & biar creme brulee dlm loyang air panas hgga sejuk pd suhu bilik. Sejukkn creme brulee sekurang-kurangnya 4 jam
8. Taburkan gula pasir halus pd setiap creme brulee & bakar guna torch. Kalau xde, buat je la gula hangus cam nk buat puding karamel tu. Pastu tuang je gula hangus tu ke atas creme brulee..(cam akak buat la... hehehe...) bleh je. Tp kn buat camni kena cepat ratakan sbb gula tu cepat keras. Tu yg gula hangus yg akak buat kt atas creme brulee ni x rata & nipis
Gula hangus kt atas tu kena nipis tau.. klau tebal susah plak nk makan nnt sbb keras..
kejap je licin... hehehe...
Baru dpt info dr member FB, Nik Zamzurina - klau xde benda alah tuk bakar gula atas creme brulee, bleh guna belakang sudu. Caranya.. panaskan belakang sudu pastu layangkan atas gula td. Tp masa proses memanaskan sudu tu, pegang sudu ngn kain tau. Kang tak pasal2 tangan melecur. Nnt akak plak yg kena amuk... adehhh...
nampak sedap jer..licin jer bekas tuh..hihiih..
ReplyDeletemmg sedap...
DeleteBleh try buat ni:)
ReplyDeleteKalu bakar dlm oven guna api atas tak jadi ke?
ReplyDelete