Dengarlah

Saturday, 17 November 2012

Mango & Strawberry Crepe

Assalamualaikum & salam sejahtera..

 


Sana sini crepe... tgh hangat kt pasaran skrg ni. Macam2 flavour ada. Akak baru buat 3 flavour - durian, mangga & strawberi. Yg paling akak suka.. mangga.


Resepi yg akak guna lbh kurang je macam resepi terdahulu cuma ada bahan yg akak gantikan & rasanya lbh sedap... bg akak la. Org lain, lain citarasa kan. Klau nk tau camna rasa crepe ni kena la cuba kn...



Resepi : Mango & Strawberry Crepe
Olahan : Nuri

Bahan2
Resepi Crepe ( menghasilkan lbh kurang 15 kpg crepe yg nipis)

50gm tepung superfine
20gm tepung gandum
20gm tepung jagung
20gm tepung Hoen Kwee
20gm tpg ubi
2 1/2 tbsp gula pasir
sedikit garam
1 biji telur Gred A
1 1/4 cwn susu segar
1 1/2 tbsp butter cair



Filling
Buah mangga yg dh masak - dipotong dadu

Buah strawberi- potong dadu + sedikit filling strawberi
200gm Non-dairy whipping cream yg dipukul kental  


Cara - step by step bleh tgk kt Durian Crepe
1. Masukkn semua tpg, gula & telur dlm mangkuk

2. Masukkn susu segar & kacau dgn hand whisk

3. Masukkn butter cair. Kacau sebati & tapiskan

4. Warnakan adunan ikut kaler pilihan & bleh la dadarkn nipis2. Buat hgga adunan habis & biar kepingan crepe btol2 sejuk baru masukkn filling/ inti


5. Ambil sekeping crepe & letakkn fresh cream. Kemudian letakkn buah mangga @ strawberi di atasnya. Buh fresh cream lg & lipat ngn kemas..






Nk try banana choc crepe.. tp klau bleh xnk buh fresh cream..

5 comments:

  1. mmg sedap, akak dh bt dulu.. buat sekali dengan MANGGA CREPE. Boleh jeling2 resepi akak di http://cheezemaz.blogspot.com/2012/11/durian-crepe.html

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Dh cuba blom? Cuba la..buat 1 adunan je.. x lama pn

      Delete
  3. saya da buat tp hya menggunakn tepung jagung n gandum..wlpn nipis knp dia mudah terkoyak..coz sy follow blog yg guna 2 jenis tepung shj..next time akn follow resepi awak pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya sbb penggunaan tepung jagung & tepung gandum je. Kedua2 tepung ni x elastik, so, bila kita tarik sikit dia akan koyak. Try campurkn sedikit tepung ubi @ tepung kanji.. In shaa Allah.. x mudah koyak

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...