Assalamualaikum & salam sejahtera..
Sana sini crepe... tgh hangat kt pasaran skrg ni. Macam2 flavour ada. Akak baru buat 3 flavour - durian, mangga & strawberi. Yg paling akak suka.. mangga.
Resepi yg akak guna lbh kurang je macam resepi terdahulu cuma ada bahan yg akak gantikan & rasanya lbh sedap... bg akak la. Org lain, lain citarasa kan. Klau nk tau camna rasa crepe ni kena la cuba kn...
Resepi : Mango & Strawberry Crepe
Olahan : Nuri
Bahan2
Resepi Crepe ( menghasilkan lbh kurang 15 kpg crepe yg nipis)
50gm tepung superfine
20gm tepung gandum
20gm tepung jagung
20gm tepung Hoen Kwee
20gm tpg ubi
2 1/2 tbsp gula pasir
sedikit garam
1 biji telur Gred A
1 1/4 cwn susu segar
1 1/2 tbsp butter cair
Filling
Buah mangga yg dh masak - dipotong dadu
Buah strawberi- potong dadu + sedikit filling strawberi
200gm Non-dairy whipping cream yg dipukul kental
Cara - step by step bleh tgk kt Durian Crepe
1. Masukkn semua tpg, gula & telur dlm mangkuk
2. Masukkn susu segar & kacau dgn hand whisk
3. Masukkn butter cair. Kacau sebati & tapiskan
4. Warnakan adunan ikut kaler pilihan & bleh la dadarkn nipis2. Buat hgga adunan habis & biar kepingan crepe btol2 sejuk baru masukkn filling/ inti
5. Ambil sekeping crepe & letakkn fresh cream. Kemudian letakkn buah mangga @ strawberi di atasnya. Buh fresh cream lg & lipat ngn kemas..
Nk try banana choc crepe.. tp klau bleh xnk buh fresh cream..
mmg sedap, akak dh bt dulu.. buat sekali dengan MANGGA CREPE. Boleh jeling2 resepi akak di http://cheezemaz.blogspot.com/2012/11/durian-crepe.html
ReplyDeleteteringin nak cuba. :(
ReplyDeleteDh cuba blom? Cuba la..buat 1 adunan je.. x lama pn
Deletesaya da buat tp hya menggunakn tepung jagung n gandum..wlpn nipis knp dia mudah terkoyak..coz sy follow blog yg guna 2 jenis tepung shj..next time akn follow resepi awak pulak
ReplyDeleterasanya sbb penggunaan tepung jagung & tepung gandum je. Kedua2 tepung ni x elastik, so, bila kita tarik sikit dia akan koyak. Try campurkn sedikit tepung ubi @ tepung kanji.. In shaa Allah.. x mudah koyak
Delete