Assalamualaikum & salam sejahtera..
Rasanya dh lama gak x update kt cni. Bz cikit la. Malam ni nk share resepi yg mudah sgt nk disediakn tp rasanya sedap.. khas tuk peminat cheese. Dessert ni akak sediakan masa befday Izatti ahad lalu
Resepi ni akak amik dr Harian Metro oleh Khatijah Kamaruddin. Sebelum ni pn ada try dessert dia dr HM gak. Mmg sedap2.
Resepi : Lapis Cheezy
Sumber : Khatijah Kamaruddin
Bahan2
Bahan A
250gm cream cheese - suhu bilik
100gm susu pekat manis - bleh kurangkn ikut citarasa
300gm whipping cream - bleh je gantikan ngn non-dairy whipping cream tp kurangkn susu pekat
Bahan B
10gm gelatin
40gm air panas
- taburkn gelatin dlm air panas & kacau sebati. Klau x larut sepenuhnya, double-boilkn campuran gelatin + air panas hgga gelatin larut sepenuhnya
Bahan C
Biskut Marie @ apa2 jenis biskut kegemaran
Jem - perisa ikut suka. Akak x guna jem. Akak guna Nutrifres Strawberry Concentrate
Buah-buahan segar - akak guna strawberi & kiwi
Cara2
1. Pukul cream cheese & susu pekat hgga sebati & berkrim
2. Masukkn whipping cream & pukul sebati
3. Masukkn adunan gelatin & pukul perlahan hgga sebati
4. Ambil sedikit adunan & masukkn ke dalam bekas @ cawan. Pastu letakkn biskut diikuti dgn jem @ strawberry concentrate.
5. Ulang Langkah 4 hgga hampir memenuhi bekas. Ikut la berapa lapis nk. Akhir sekali, hiaskn dgn hirisan buah-buahan segar.
6. Sejukkn hgga keras.. lbh kurang 2 - 3 jam dh ok dh. Pastu bleh la ngap.. yummy....
Rasanya dh lama gak x update kt cni. Bz cikit la. Malam ni nk share resepi yg mudah sgt nk disediakn tp rasanya sedap.. khas tuk peminat cheese. Dessert ni akak sediakan masa befday Izatti ahad lalu
Resepi ni akak amik dr Harian Metro oleh Khatijah Kamaruddin. Sebelum ni pn ada try dessert dia dr HM gak. Mmg sedap2.
Resepi : Lapis Cheezy
Sumber : Khatijah Kamaruddin
Bahan2
Bahan A
250gm cream cheese - suhu bilik
100gm susu pekat manis - bleh kurangkn ikut citarasa
300gm whipping cream - bleh je gantikan ngn non-dairy whipping cream tp kurangkn susu pekat
Bahan B
10gm gelatin
40gm air panas
- taburkn gelatin dlm air panas & kacau sebati. Klau x larut sepenuhnya, double-boilkn campuran gelatin + air panas hgga gelatin larut sepenuhnya
Bahan C
Biskut Marie @ apa2 jenis biskut kegemaran
Jem - perisa ikut suka. Akak x guna jem. Akak guna Nutrifres Strawberry Concentrate
Buah-buahan segar - akak guna strawberi & kiwi
Cara2
1. Pukul cream cheese & susu pekat hgga sebati & berkrim
2. Masukkn whipping cream & pukul sebati
3. Masukkn adunan gelatin & pukul perlahan hgga sebati
4. Ambil sedikit adunan & masukkn ke dalam bekas @ cawan. Pastu letakkn biskut diikuti dgn jem @ strawberry concentrate.
5. Ulang Langkah 4 hgga hampir memenuhi bekas. Ikut la berapa lapis nk. Akhir sekali, hiaskn dgn hirisan buah-buahan segar.
6. Sejukkn hgga keras.. lbh kurang 2 - 3 jam dh ok dh. Pastu bleh la ngap.. yummy....
nampak mcm triffle jer.....tapi ni mesti lagi sedap ..kak pinjam resepi yer..
ReplyDeletebleh je.. peminat cheese mmg akan suka
DeleteWawawaaa...sedap naaaa...minta satu kontena...hahaha...nanti bole dicuba ni...
ReplyDeletemohon kongsi ya...
ReplyDeleteSilakn
Deletesalam akak.. nak tanya.. cheezyni kalo letak kt luar tahan tak? dia jadi terlalu lembut or macamanaye?
ReplyDeletewaalaikumussalam... benda2 bercheese ni lbh baik letak dlm fridge.. rasa dia kurang sedap klau terlalu lama d letak d luar..
DeleteNk tanya if bekas kecil tu blh jual harga berapa ya?
ReplyDeleteNk tanya if bekas kecil tu blh jual harga berapa ya?
ReplyDelete