Dengarlah

Wednesday 27 June 2012

Rainbow Cake

Assalamualaikum & salam sejahtera...



Rainbow Cake ni sbnrnya pnh buat lama dlu. Tp hasilnya x la secantik kali ni. Ramai yg kata kek ni sedap tu yg try kali kedua ni sbb yg pertama dlu akak rasa x brapa sedap. Bila dh try yg second ni rasa dia mmg la sedap dr yg 1st tu tp bg akak kek ni still bkn citarasa akak.. Lain org lain pandangan & citarasa dia kan.

Kali ni akak hias kek ni guna non-dairy whipping cream. Tp sayangnya x dpt nk amik pic yg jelas sbb dh hias malam & pd malam tu gak, dpt berita yg sedih... kak ipar yg baik hati & dermawan pd sedara2 dia dh pergi tuk selama-lamanya. So, dlm pukul 1.30 pagi, akak & family gerak dr JB ke Shah Alam. Smoga arwah d tempatkn di kalangan org2 yg solehah.. Amiiinn.



Resepi kali ni akak amik dr Fb Marizah Miza. Marizah plak amik dr Kak Puteri Manja - member fb gak yg rajin dlm baking2 ni. TQ atas perkongsian ilmu ni.

Resepi : Rainbow Cake
Sumber : Marizah Miza & Puteri Manja

Bahan2

3 cwn tepung gandum
4 tsp baking powder
1 cwn (180g) butter
1 1/4 cwn gula kastor              
5 biji putih telur gred A pada suhu bilik
2 sdt esen vanila
1 ½ cwn susu segar suhu bilik
pewarna & perisa ikut suka


Cara2

1. Ayak tepung & baking powder bersama

2. Gris loyang saiz 7" & alas ngn baking paper. Griskn sekali baking paper tersebut

3. Pukul butter & gula hingga kembang





4. Masukkan telur sedikit demi sedikit & terus pukul hingga adunan pekat
Masukkn putih telur

Pukul sebati

Masukkn putih telur lg

Pukul sebati

Nnt akan dpt adunan camni

5. Masukkan tepung selang seli ngan susu segar. Gaul ngan spatula hgga sebati


Masukkn tepung & kacau sebati



Masukkn susu  & kacau sebati


Masukkn tepung lg & kacau sebati

Dpt adunan pekat camni


6. Bahagikan adunan kepada 7 bahagian. Klau nk setiap lapisan tu sama besar, bleh timbang kepada 7 & setiap bahagian tu lbh kurang 200gm. Bubuh pewarna atau perisa ikut suka pd setiap satu bahagian






8. Ambil satu bahagian adunan & tuang dlm loyang td. Bakar selama 15 - 20 minit pd suhu 170'C.


 

9. Apabila dh masak, kuarkn dr oven & lalukan pisau pada tepi loyang & goyang2kn loyang tuk melonggarkn kek. Pastu terbalikkn loyang atas redai & kuarkn kek. Keluarkn sekali baking paper dia.


Kek yg dh masak..


10. Bersihkan loyang dr sisa2 kek yg dh dibakar & griskn. Alas ngn baking paper & griskn paper tu. Tuang plak adunan kaler lain. Bakar lg cam dlm Langkah 8. Ulang hgga semua bahagian adunan dh abis dibakar.

Biarkn kek betul2 sejuk baru hias ngn frosting pilihan. Masa buat ari tu kek ni rasanya blom btol2 sejuk sbb cepat je FC tu cair..








8 comments:

  1. Lama dah teringin nak buat kek ni tapi tak de masa...bila akak post entri,semangat makin membara.boleh lah buat untuk birthday anak say minggu depan...thanks kak nuri..=)

    ReplyDelete
  2. cantiknya color2 tue..teringin sgt nk cuba buat..:)

    ReplyDelete
  3. suke blog akak sebab cara2nya bergambar. suke tengok

    ReplyDelete
  4. salam . kak nuri nak bertanya . kalau kukus kek tu boleh ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam... yg tu akak x bleh nk jawab sbb x pnh try kukus lg.. mmber baking pn xde lg yg try kukus..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...