Dengarlah

Saturday, 23 June 2012

Tempe & Tauhu Goreng Tepung

Assalamualaikum & salam sejahtera

Resepi yg mudah tp still sedap bg akak. Bleh dimakan camtu je sbg kudap-kudapan @ dimakan bersama nasi. Selalunya akak makan bersama nasi. Gorengan tempe & tauhu ni sedap dimakan panas2 ye. Klau dh sejuk kerangupan dia dh kurang dh.


Resepi : Tempe & Tauhu Goreng Tepung
Sumber : Nuri @ http://bakery2embroidery.blogspot.com/


Bahan2
Tempe
Tauhu 
Air
- akak x letakkn sukatan brpa bnyk tempe, tauhu & air sbb rasanya kita bleh agak2 je kn. Klau cam akak ni, mkn bertiga je, akak slalu beli 1 keping tempe yg berharga RM1 & 2 buku tauhu pn dh cukup

Bahan Tepung Goreng

1/2 cwn tepung beras
2 cwn tepung gandum
1 1/2 tbsp serbuk cili - klau x nk pedas bleh skip bahan ni
3 tbsp serbuk kari
2 tsp garam
sedikit ajinamoto
- Campurkn semua bahan2 tuk tepung goreng & kacau rata.
- tepung gorengan ni bleh simpan klau x guna abis. So, klau x guna bnyk tempe & tauhu, guna sebahagian je tepung ni. Yang lain bleh la disimpan dlm bekas kedap udara. Bila nk guna just bancuh ngn air 

Cara2
1. Ambil sebahagian Bahan Tepung Goreng ikut bnyk mana yg dikehendaki & masukkn dlm mangkuk. Masukkn air sedikit demi sedikit & kacau sebati hgga jd batter cam adunan nk goreng pisang tu. Cair cikit pn xpe. Ketepikan


2. Potong tempe & tauhu agak nipis.


3. Panaskn minyak tuk deep fry. Celupkn tempe & tauhu dlm batter & masukkn dlm minyak panas. Minyak jgn terlalu panas. Api pn x bleh terlalu kuat. Goreng tauhu & tempe hgga kekuningan. Balik-balikkn supaya tempe & tauhu garing sekata. Angkat & toskn


Dh siap goreng bleh terus dihidangkan ngn sos pilihan. Sambil goreng pn mulut x henti mengunyah... hehehe..


 

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...