Assalamualaikum & salam sejahtera
Satu lg variasi kek coklat. Peminat kek coklat bleh la try resepi ni. Resepi ni akak just cuba2.. Tp rasanya mmg sedap.. (bg akak la..). Lembut je & semestinya moist
Resepi : Kek Coklat Cheese Yogurt
Sumber : Nuri@bakery2embroidery.blogspot.com
Bahan2
Bahan A
3/4 cwn gula pasir
1/2 cwn susu pekat
80gm coklat masakan - potong kecik2
3/4 cwn serbuk koko
3/4 cwn minyak masak
1 cwn susu cair
1/2 cwn cream cheese - suhu bilik
1 bekas yogurt (lbh kurang 135gm)- klau bleh yg plain
Bahan B
3 biji telur Gred A
sedikit esen vanila
1 1/2 cwn tepung gandum*
1 tsp soda bikarbonat*
1 tsp baking powder *
- ayak bersama bahan2 bartanda sebanyak 3x
Cara2
1. Masak Bahan2 A kecuali yogurt hgga semuanya sebati. Tutup api & biar hgga suam2 kuku
2. Masukkn yogurt dlm adunan coklat & kacau sebati. Ketepikan
3. Pukul telur & esen vanila hgga kembang & berbuih.
4. Masukkn adunan coklat dr Langkah 2 td. Pukul sebati pd kelajuan perlahan
5. Masukkn tepung sekaligus & pukul sebati dgn kelajuan perlahan
6. Tuang dlm loyang yg telah digris ngn marjerin @ mentega. Kukus selama 1 jam @ hgga masak sepenuhnya. Pastikan air dlm kukusan dh menggelegak baru mulakan proses mengukus
Tips
1. Penutup kukusan hendak lah dibalut ngn kain bersih supaya air x menitik di atas permukaan kek
2. Klau x balut ngn kain bersih, pastikan selalu mengelap bahagian dlam penutup periuk kukusan
3. Klau malas lg, bleh la tutup loyang berisi adunan td ngn aluminium foil yg telah disapu mentega @ marjerin
4. Api kukusan x perlu terlalu kuat..
Ok.. selamat mencuba & happy baking.... :)
Satu lg variasi kek coklat. Peminat kek coklat bleh la try resepi ni. Resepi ni akak just cuba2.. Tp rasanya mmg sedap.. (bg akak la..). Lembut je & semestinya moist
Resepi : Kek Coklat Cheese Yogurt
Sumber : Nuri@bakery2embroidery.blogspot.com
Bahan2
Bahan A
3/4 cwn gula pasir
1/2 cwn susu pekat
80gm coklat masakan - potong kecik2
3/4 cwn serbuk koko
3/4 cwn minyak masak
1 cwn susu cair
1/2 cwn cream cheese - suhu bilik
1 bekas yogurt (lbh kurang 135gm)- klau bleh yg plain
Bahan B
3 biji telur Gred A
sedikit esen vanila
1 1/2 cwn tepung gandum*
1 tsp soda bikarbonat*
1 tsp baking powder *
- ayak bersama bahan2 bartanda sebanyak 3x
Cara2
1. Masak Bahan2 A kecuali yogurt hgga semuanya sebati. Tutup api & biar hgga suam2 kuku
2. Masukkn yogurt dlm adunan coklat & kacau sebati. Ketepikan
Adunan coklat yg tgh disejukkn
3. Pukul telur & esen vanila hgga kembang & berbuih.
4. Masukkn adunan coklat dr Langkah 2 td. Pukul sebati pd kelajuan perlahan
5. Masukkn tepung sekaligus & pukul sebati dgn kelajuan perlahan
6. Tuang dlm loyang yg telah digris ngn marjerin @ mentega. Kukus selama 1 jam @ hgga masak sepenuhnya. Pastikan air dlm kukusan dh menggelegak baru mulakan proses mengukus
sebelum dikukus
Ni baru kuar dr kukusan
Gebu je kan....
Tips
1. Penutup kukusan hendak lah dibalut ngn kain bersih supaya air x menitik di atas permukaan kek
2. Klau x balut ngn kain bersih, pastikan selalu mengelap bahagian dlam penutup periuk kukusan
3. Klau malas lg, bleh la tutup loyang berisi adunan td ngn aluminium foil yg telah disapu mentega @ marjerin
4. Api kukusan x perlu terlalu kuat..
Ok.. selamat mencuba & happy baking.... :)
Selamat pagi Nuri...
ReplyDeletewah...bikin kek coklat cis beryogurt..mesti sedap tu...