Dengarlah

Saturday 4 February 2012

Shortening Buttercream

Assalamualaikum & salam sejahtera..

1st time guna gabungan shortening & butter tuk buat buttercream ni. Slalunya akak guna shortening + krimwell @ guna krimwell sepenuhnya..Rasa dia tetap sedap.. klau x, xde la Izatti asyik nak mintak je.. "mami, ada lagi x yg mami x guna".. sbb dia nk makan..Dh la akak buat ckit je.. sbgai xperiment sbnrnya... 
Kek coklat ni basic dia guna resepi kek coklat moist.. tp sbb ari tu coklat rosak sbb terlebih haba masa cairkn coklat, coklat jd berminyak, so x bleh dh nk guna tuk buat coklat ganache. Coklat yg rosak tu jgn buang, buat kek coklat tp kena kurangkn gula & akak x buh pn susu pekat.

Kek ni akak saja buat tuk ank jiran, Kak Wati yg bnyk bg akak makan... hehehe...

Resepi : Shortening Buttercream
Sumber : Hasil inovasi (hahaha) drpd pelbagai sumber.. bnyk sgt la.. dr mmber2 FB, youtube, website, blog..

- sukatan yg akak guna ni cukup tuk hias kek sebijik cam yg akak buat ni la

Bahan2
50gm gula aising - ayak 3x
100gm susu pekat + 1 tbsp susu pekat lg
50gm unsalted butter
200gm shortening
sedikit butter oil
1 tbsp air panas

Cara2
1. Masukkn gula aising & air panas dlm mangkuk. Kacau sebati

2. Masukkn unsalted butter & 100gm shortening. Pukul hgga kembang & hgga xde lagi rasa berpasir' gula aising.. lama gak nk pukul nya. Klau x silap 10mint ada kot. Ye la.. kena pukul ngn low speed..

3. Masukkn baki shortening & butter oil. Pukul sebati dlm 1 minit je

Pastu, bleh la buh kaler ikut suka. Guna oil base kaler ye

Ni cara akak hias kek ni.. klau nk tgk camna nk buat bunga.. bleh tgk kt youtube ye.. kt c2 bnyk video kita bleh belajar. Akak x dpt nk amik video sbb xde sape nk tolong amikkn..

1. Belah kek kepada 2 bahagian (2 layer) guna benang. Pastu lepakan buttercream kt salah satu lapisan kek

2. Tindihkan dgn satu la lapisan kek. Then, bleh la sapukan buttercream kt seluruh permukaan kek. Bila dh siap, masukkn kejap lg fridge



3. Keluarkn kek dr fridge & tuang coklat ganache.. resepi coklat ganache you all bleh search kt blog akak ni gak. Ada bberapa resepi. Dlm entri2 sebelum ni pn ada..  Masa buat coklat ganache ni, akak x sukat pn, agak2 je. Yg penting jgn bubuh bnyk sgt susu @ whipping cream pd satu2 masa..


 Lg satu, ada coklat yg sensetif sgt ngn haba. Klau terlebih haba, dia akan rosak, jd berminyak. MMg x bleh dh guna tuk buat ganache. Plg selamat, didihkn susu pastu bru tuang dlm mangkuk coklat yg dh dipotong kecik2. Kacau sebati hgga coklat cair sepenuhnya..


4. Bila dh siap ratakn coklat ganache, bleh la mula buat roses @ apa2 bentuk yg disukai..


 Akak hias ringkas je tuk kek ni...




ok.. selamat mencuba.. 

9 comments:

  1. salam kak nuri.wah dah pro la kak dlm bab deko2 nie hehehe.tahniah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Nonie..
      xde la pro.. bleh la... hehehe...

      Delete
  2. asslm kak...
    terima kasih tunjuk ajar..cra2 mendeco kek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Qasey..

      Sama2.. kita blajar sama2.. smoga sama2 mendapat manfaat..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...