Dengarlah

Thursday 5 January 2012

Kek Coklat Kukus Zaiima (very moist)

Assalamualaikum & salam sejahtera..

Resepi kek coklat ni sebenarnya sama je ngn kek coklat moist dr Puan Munira Baharum tu. Cuma sukatan susu & tepung dia je yg berbeza ckit. Cara mengadun bahan ada perbezaan ckit je..

Resepi : Kek Coklat Kukus Zaiima (Very Moist)
Sumber : Fauziah Abdul Kadir..TQ Fauziah sbb share resepi ni kt KR..

Bahan2
1 cawan serbuk koko - akak kurangkn ckit
1 cawan gula pasir - kurangkn ckit gak klau nk hias kek tu nnt. Klau makan camtu je, rasanya x yah kurangkn sukatan gula ni
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
½ cawan susu manis
- masak atas api perlahan hgga sumenya sebati. Sejukkn

1 ¼ cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
- ayak bersama sebnyk 3x

3 biji telur Gred B - Resepi ni suh pukul tp akak blend je hgga berbuih bnyk

Cara2 :
Step by step bleh rujuk kt Kek Coklat Moist . Cuma dlm resepi Kek Coklat Moist tu, telur & tepung dimasukkn berselang-seli tp dlm resepi ni, telur di masukkn semua sekaligus dahulu. Pastu baru masukkan tepung

1. Masukkn telur ke dalam adunan coklat yg dh sejuk. Kacau sebati

2. Masukkn campuran tepung & kacau sebati. Klau berketul2, tapiskn dlu

3. Tuang dlm loyang 8" yg telah digris & dilapik kertas. Tutup loyang ngn aluminium foil yg telah disapu minyak @ butter @ marjerin

4. Kukus selama 1 1/2 jam @ hgga masak. Akak kukus ngn api bwah dr medium.. api perlahan tp xde la perlahan sgt. 

Ni la hasil kek yg baru kuar dr periuk kukusan
permukaan dia camtu rasanya sbb aluminium foil tu akak x sapu butter ngn rata.
so, dia melekat la

yg ni dh siap hias & jd 1 resepi lain..
Black & White Hot Chocolate Cake


 Selamat mencuba & happy baking... :)

6 comments:

  1. tq atas rsepi yg sedap ni..:)

    ReplyDelete
  2. Salam...kak.. saya nak tanya.. knp sukatan tpg gandum berbeza... maksudnya kat atas nie 1 1/4cwn tp bila saya clik pd step by step rujuk kek coklat moist tpg gandum yg digunakn cuma 3/4cwn jer.. sukatan yg mana satu saya nak ikut nie...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. mesti la berbeza dik sbb yg atas ni resepi tuk Kek Coklat KuKus Zaiima..Step by step tu guna resepi Kek Coklat Moist.. tu sbb sukatan berbeza.. Klau guna resepi Kek Coklat Kukus Zaiima ni, gunakan 1 1/4 cwn tepung gandum. Klau guna resepi Kek Coklat Moist, guna 3/4 cwn tepung gandum...

      Tp akak lbh suka guna resepi Kek Coklat Moist sbb kek dia lbh lembut..

      Delete
  3. Salam.. mintak izin utk jadikan hidangan anak2 musim cut sekolah..

    ReplyDelete
  4. Salam akk. Deco bunga tu pakai ganache ape ye..cm mne nk buat..

    ReplyDelete
  5. Salam akk nuri...sy ada resepi ni....tp bahan bahan koko 2....x dela sy masak...tp sedap kak...sy nk try yg versi masak atas dapur ni....mst lagi moist agakya

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...