Dengarlah

Sunday, 20 November 2011

Slice Cheese Chocolate Cake

Assalamualaikum & salam sejahtera....

Kek ni sungguh lembut & gebu.. ada sedikit rasa cam kek karamel (bahagian kek dia la.. bkn karamel dia tau). Tp yg ni lg lembut & sedap.. bg akak la.. 


Dh bbrpa kali beli slice cheese tuk buat kek ni tp x terbuat2.. hggakan slice cheese yg dibeli tu abis dingap oleh hubby & ank akak, Izatti. Pastu akak beli lg.. then x buat2 lg. Abis lg.. then beli lg. 3rd time tu baru la menjadi kek ni..


TQ pd Onigiri & myresepi atas sumbangan resepi ni.. Akak share plak kt blog akak ni. Tp sebelum tu nk minta maaf bnyk2 sbb dh ubah ckit resepi ni.. & ubah nama dia skali...


Resepi : Slice Cheese Chocolate Cake
Adaptasi drpd : Slice Cheese Cake oleh Onigiri @myresepi.com


Bahan2
5 keping slice cheese
200ml susu segar - akak guna susu kotak perisa coklat
70gm butter
70gm tepung gandum buang 1 sudu besar & gantikan ngn 1 sudu besar serbuk koko
- tepung kena ayak dahulu baru timbang 70gm
- pastu ayak tepung sekali lg bersama ngn serbuk koko td
70gm gula kastor
4 biji telur Gred B
sedikit esen vanila - akak guna coffe cappucino paste


Cara2
1. Carik2kan slice cheese & campur ngn susu. Masukkn dlm periuk & masak hgga cheese cair. Kacau selalu supaya cheese x hangus

2. Apabila cheese dh cair, masukkn butter & kacau hgga butter cair sepenuhnya. Tutup api & sejukkan sebentar

3. Asingkn putih & kuning telur. 

4. Pukul putih telur hgga berbuih & masukkn gula sedikit demi sedikit & teruskn memukul hgga jd meringue. Klau pukul tu jgn lupa off jap mixer tau. Pastu pukul lg. Bkn pe, ada yg bgtau meringue dia x jd sbb mixer dia dh panas. So, dia x teruskn pukul putih telur tu. Klau pukul tanpa henti mmg rosak la mixer tu. Tp klau off kn jap sebelum pukul lg. Xde masalah pn. Bila dh jd meringue tu, ketepikan jap



Bila putih telur dh jd camni... maknanya jd la meringue u all tu

5. Dalam bekas lain, pukul kuning telur hgga kembang. Then, masukkn dalam adunan cheese td




6. Masukkn tepung + serbuk koko ke dalam adunan cheese + kuning telur. Pukul lg. Pastikan adunan tidak berketul-ketul
Adunan yg dh sebati ngn tepung...

7. Masukkn meringue ke dalam adunan dalam Langkah 6. Masukkn esen vanila sekali. Kaup-balikkn hgga sebati.


8. Tuang adunan dlm loyang yg telah digris & dialas ngn kertas.

9. Bakar secara bain-marie pd suhu 170'C selama 20 minit. Selepas tu, turunkn suhu kepada 140'C & bakar lg selama 30 - 40 minit
Ni cara akak buat bain-marie coz akak xde loyang yg lbh besar
Loyang kt bawah tu adalah loyang berisi air panas mendidih

Slice Cheese Choc cake yg baru kuar dr oven

Ni kes x sabar nk kuarkn dr loyang.. tu yg bahagian atas dia melekat

Akak buh jem blueberry yg dicairkn ckit & fresh fruit je.. tp still sedap









Selamat mencuba... :)

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...